Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Skrivebordssmykket fra Lenovo

En pc-type, der synes på vej frem, er de såkaldte all in one-computere. Lenovo har begået en speciel en af slagsen, med en alternativ tilgang er det en af de flotteste derude.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lenovo IdeaCentre A310 er en all in one-computer, med andre ord en desktopcomputer, hvor computerens hardware er integreret med computerskærmen.

Lenovo har dog valgt en lidt utraditionel udgave af dette koncept. Her er al den hardware, der udgør selve computeren, nemlig ikke samlet i skærmens chassis. I stedet befinder hjertet i IdeaCentre A310 sig i den flade aflange fod.

Designet er et studie i hvidt brudt af den sorte skærmramme og stafferet med enkelte indslag af kromlignende bånd, der går igen på skærmen, på foden og i tastaturet.

Overordnet set en yderst præsentabel all in one-computer, hvor det er lykkedes at skabe et samlet harmonisk udtryk. Det kan selvfølgelig ses, at der er anvendt plastmaterialer og ikke ædlere kompositmaterialer, men den fremstår stadig ganske flot.

Elegantier til skrivebordet

Den IdeaCentre A310, vi modtog, bar tilføjelsen VCL1FMD til modelnavnet. Der findes udgaver med anden hardware, så vidt vi er informeret.

Modsat så mange andre all in one-computere, der er dukket frem, råder IdeaCentre A310 ikke over en touchskærm. Det føles nu heller ikke som et særligt afsavn. På skærme, der overvejende er vertikalt orienterede, kan magien ved touchskærme hurtigt forsvinde og føles lidt anstrengende i brug.

Den 21,5” LED-skærm med glat overgang mellem skærmramme og skærmområde er i øvrigt et af højdepunkterne ved denne computer. Med en opløsning på 1.920×1.080 pixels står den virkelig skarp og virker sprød på den gode måde. Det er en glare-skærm, så lysindfald er ikke dens kop te.

Ergonomisk kunne mulighederne optimalt også have været bedre, da skærmen ikke kan højdejusteres. Den hvide fod rummer hardwaren, her tilsluttes eksterne enheder, og skærmen er monteret her, således at den kan drejes lidt fra side til side, og skærmen kan vippes lidt fremad og bagover.

Til IdeaCentre A310 medfølger desuden et trådløst sæt bestående af tas-tatur og en mus, begge holdt i samme blanke hvide materiale. Tastaturet er overraskende behagelig at anvende dens beskedne størrelse taget i betragtning. Der er endvidere fornuftigt ”bid” i tasterne.

Beskedne grafikambitioner

Fodens volumen begrænser, hvor meget hardware der kan installeres i enheden. For meget varmeudvikling ville desuden enten resultere i forkortet levetid eller kraftig støj fra nødvendige blæsere. Derfor er IdeaCentre A310 centreret om brugsscenarier, hvor de grafiske krav ikke er for voldsomme. Derfor anvendes en Intel GMA-hd-grafikløsning.

Computeren kom med Windows 7 Home Premium 64bit installeret og blot 2GB ddr3-ram. Men det er muligt at opgradere til 8GB ram, i denne sammenhæng en nødvendighed. Processoren er en Core i3 350M dual core på 2,26GHz, der giver tilstrækkeligt med kræfter til alle almindelige opgaver.

Hvis man ønsker at arbejde med flere simultane opgaver, ville 4GB ram være ønskeligt, ellers går det skam udmærket som standard. For at få tal på målte vi ydelse i PCMark Vantage. Her blev den samlede score på 4.313 point. Det bekræfter, at IdeaCentre A310 trods alt har kræfter til mere end blot at surfe.

Harddisken på 320GB er ikke en af de hurtigste med en gennemsnitlig læsehastighed på 56,6MB/s målt i HD Tune 4.60 Pro. Her er dog også tale om et 5.400rpm drev, der selvfølgelig er valgt ud fra temperaturmæssige egenskaber.

Selve IdeaCentre A310 bliver dog heller ikke ret varm i brug. Det kan høres, at der arbejder en blæser i foden, men støjende kan denne all in one ikke kaldes. Udstyrsmæssigt er den tilsendte model heller ikke ringe. 4 usb-porte, 2 hdmi-porte, 8 in 1-kortlæser, blot for at nævne de væsentligste.

Herudover er der 1Gbit/s lan og 802.11b/g/n trådløst netværk. Et optisk drev må man dog undvære. Energimæssigt klarer IdeaCentre A310 sig flot, forbruget blev målt til 0,7 watt i standby, 34 watt i idle og 64,2 watt under kombineret cpu- og gpu-belastning.