Home » Betalingssoftware » Skjulte funktioner i Windows
Skjulte funktioner i Windows

Skjulte funktioner i Windows

Share

Vi dykker langt ned i Windows’ dyb og afslører utrolige hemmeligheder

Når man har brugt en pc i nogle år, er det nærliggende at antage, at man ved alt, hvad der er at vide om Windows – men det er ikke nødvendigvis rigtigt. Det er et komplekst operativsystem med mange lag, og der er sandsynligvis nogle nyttige skjulte funktioner, som du endnu har til gode at møde.

Tag for eksempel ’UserAssist’. Det er en nøgle i registreringsdatabasen, som Windows bruger til at notere oplysninger om hvert eneste program, man kører, inklusive datoen, det blev kørt, og oplysninger om, hvordan det er blevet brugt. Det gør den for hen ved de seneste 1.000 kørte applikationer.

Disse data kan besvare alle mulige spørgsmål. Hvad er det, dine børn i virkeligheden laver på deres pc for eksempel? Hvad bruger en medarbejder tiden til på en virksomhedscomputer? Hvilket program kørte en ven, umiddelbart før systemet gik ned?

Her kan UserAssist-databasen hjælpe. Installer blot det gratis program UserAssist for at se databasen, eller slå UserAssist-logging fra, hvis du er mere interesseret i at beskytte privatlivets fred.

Det er ikke en tilfældig hemmelighed – den er virkelig nyttig, og der er mange andre, der er lige så anvendelige. Læs videre, så viser vi en række praktiske funktioner, der af en eller anden grund aldrig nåede med i Windows-manualen.

[pt id=’2019549′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis du er sikker på at en sikkerhedsadvarsel fra Windows 7 er irrelevant kan du slå den fra med et klik.”‘]

Hvis du er sikker på, at en sikkerhedsadvarsel fra Windows 7 er irrelevant, kan du slå den fra med et klik.

Hold styr på beskederne

Normalt bryder Windows sig ikke om at bruge megen tid på at vise statusbeskeder eller advarsler. Der kommer måske en pop-up i systembakken, men den forsvinder efter få sekunder, og man kan nemt overse den, hvis man ikke gør noget for at ændre på situationen.

Standardindstillingen gør, at disse meddelelser i systembakken kun er fremme i fem sekunder, men du kan få dem vist i op til fem minutter, hvis du foretrækker det (du kan stadig lukke dem manuelt, når de er blevet læst). Gå blot til ’Kontrolpanel | Øget tilgængelighed | Øget tilgængelighed | Gør det lettere at fokusere på opgaver’. Under ’Hvor længe skal Windows’ meddelelsesdialogbokse være åbne?’ vælger du det tidsrum, du har brug for.

Fang opmærksomheden

Hvis et andet Windows-program end applikationen i forgrunden viser en meddelelse, prøver Windows at fortælle dig det – som regel ved at blinke på proceslinjen. Det er normalt udmærket, men med standardindstillingen blinker den kun tre gange. Hvis man foretager sig noget andet, kan man nemt overse det.

Det kan du ordne ved at starte regedit, gå til HKEY_CURRENTUSERCONTROL PANELDESKTOP, og dobbeltklik på ’ForeGroundFlashCount’. Vælg ’Decimal’, og indstil værdien til det antal blink, du vil have, eller indstil den til nul – så blinker knappen konstant, indtil der bliver klikket på den.

Der kan dog være et andet problem. Hvis en meddelelse kommer frem under et andet vindue, og knappen på proceslinjen blinker ti gange (eller hvor meget det nu er), og du stadig ikke har bemærket det, henter Windows den frem i forgrunden – men først efter 200 sekunder. Det er lang tid, hvis du venter på programmet, og det venter på dig.

Det kan du også klare i registreringsdatabasen. Start regedit, gå til HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop, dobbeltklik på ’ForegroundLockTimeout’, og vælg ’Decimal’. Reducer værdien fra standardindstillingen på 200 sekunder til noget i retning af 15.000 (15 sekunder), så får du flere meddelelser fremover.

Naturligvis vil man sommetider hellere slå meddelelserne helt fra – navnlig hvis det er Windows 7, der klager over, at Windows Firewall er slået fra, når du netop har installeret noget, der er meget bedre. Men hvis du går til ’Kontrolpanel | System og sikkerhed’, kan du nemt slukke for meddelelser i en hvilken som helst kategori.

Bag registreringsdatabasen

Indstillinger i registreringsdatabasen er nogle særligt dunkle eksempler, men der er andre Windows-funktioner, som er effektivt skjult i fuldt dagslys: Man kan se dem fra brugerfladen, men nogle af dem er temmelig ukendte.

Det kan for eksempel sommetider være nyttigt at gennemgå en video et billede ad gangen. Det kan Windows Media Player gøre – hvis man ved, hvor man skal lede. Mens klippet bliver afspillet, trykker du ’Alt | Vis | Udvidede indstillinger | Indstillinger for afspilningshastighed’ og bruger piletasterne forneden til at gå tilbage eller frem, billede for billede.

Notepad er også kvikkere, end du troede. Har du bemærket, at den kan give et dokument skræddersyet sidehoved og sidefod? Klik blot på ’Filer | Sideopsætning’, og skriv den tekst, du vil bruge.

Hvis du har en Flickr-konto eller en Facebook-konto, er du måske interesseret i programmer, der kan uploade dine fotos direkte. Men hvorfor lede, når Windows Billedgalleri kan gøre det? Klik blot på ’Opret’, vælg en tjeneste fra ’Udgiv’-boksen, og følg anvisningerne.

Hvis du installerer Billedgalleri, skal du imidlertid huske, at hvis du redigerer et billede, beholder programmet den foregående version for evigt. Det er glimrende, hvis man har fortrudt noget, men derudover er det spild af drevplads. Hvis du ikke har brug for denne funktion, skal du gå til ’Filer | Indstillinger | Originale billeder’ og bede programmet flytte de originale billeder til Papirkurven efter et passende tidsrum – måske en måned.

[pt id=’2019543′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows Billedgalleri kan uploade dine billeder direkte til YouTube Flickr og Facebook så du kan få mere tid sammen med dit kamera.”‘]

Windows Billedgalleri kan uploade dine billeder direkte til YouTube, Flickr og Facebook, så du kan få mere tid sammen med dit kamera.

Kommandolinjen

Det er altid bøvlet at arbejde med Windows’ kommandolinje, uanset hvor erfaren en pc-bruger man er. Men hvis man lærer nogle enkle tricks og teknikker, kan man gøre livet betydeligt lettere. Du vil måske arbejde med kommandolinjen for at ændre en dybt indlejret mappe. Med Windows 7 er der en nemmere metode. Hold [Shift]-tasten nede, højreklik på mappen i Stifinder, vælg ’Åben kommandovindue her’, så bliver dit vindue åbnet det rette sted.

Se også:  Nu kan du køre Android-apps på Windows-computeren

Hvis du har brug for at arbejde med en lang mappesti og et langt filnavn på kommandolinjen, er der ingen grund til at skrive navnet. Man kan blot trække og slippe filen på kommandovinduet, så burde det fulde navn komme frem. Det virker også i XP, men det forsvandt af en eller anden grund i Vista.

Hvis kommandovinduet har en forkert størrelse, kan du ændre det fra tastaturet: Skriv MODE CON COLS=200 LINES=80 for at oprette et stort vindue på 200×80, eller reducer det til et lillebitte vindue, der lige akkurat er stort nok til dit behov.

Hvis du har arbejdet med kommandolinjen i et stykke tid og konstaterer, at de konstant bladrer tilbage for at lede efter noget vigtigt, må du ikke glemme, at kommandovinduet også har en indbygget søgefunktion. Højreklik på kommandovinduets titellinje, vælg ’Rediger | Søg’, og led efter det, du skal bruge.

[pt id=’2019544′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Har du brug for at finde noget specifikt i en lang kommandolinjetekst? Lad være med at blade – det er meget nemmere at bruge den indbyggede Søg-funktion.”‘]

Har du brug for at finde noget specifikt i en lang kommandolinjetekst? Lad være med at blade – det er meget nemmere at bruge den indbyggede Søg-funktion.

Nogle af vores foretrukne Windows-funktioner er de enkleste – små tricks, der gør det nemmere at få adgang til dagligdags værktøjer.

Windows 7 har en masse hardwarerelaterede appletter, der hjælper med at håndtere individuelle enheder, og det kan være svært at huske, hvor de er henne. Men hvorfor prøve at huske det? Åbn mappen ’Enheder og printere’, højreklik på noget tilsluttet hardware – printer, skærm, mus, eller hvad det nu kan være – så får du links til alle relevante funktioner for den pågældende enhed.

Der findes en nem måde at få adgang til et website på: Føj det til dine foretrukne i Internet Explorer, højreklik på det, og vælg ’Egenskaber’. Klik i boksen ’Genvejstast’, og indtast den tastekombination, du vil bruge til at åbne sitet. Det kunne være [Ctrl]+[Alt]+[F] for Facebook. Luk så alle dine browservinduer, tryk på din genvejstast, så åbner browseren sitet.

Hurtig adgang til dine netværksforbindelser kan også være nyttigt. Windows Vista og 7 gemmer irriterende nok disse muligheder i Netværks- og delingscenter, men man kan finde dem frem – klik blot Start, skriv ncpa.cpl, og tryk [Enter].

Hvis du også er irriteret over, at Windows 7’s Computer-mappe ikke længere viser Kontrolpanel eller Papirkurv i åbningsbilledet, kan det nemt ordnes. Klik ’Mappeindstillinger’, og vælg ’Vis alle mapper’.

Problemer med applikationer

Når man forstår Windows’ mere dunkle funktioner, kan man ikke blot få mere ud af operativsystemet – det kan også hjælpe med applikationerne.

Hvis et Windows Installer-baseret setup-program svigter uden nogen indlysende årsag, kan du køre regedit, gå til HKEY_LOCAL_MACHINESoftwarePoliciesMicrosoftWindowsInstaller og oprette en ny nøgle ved navn ”voicewarmupx”. Kør Installer igen, så opretter den en fil ved navn MSI*.log i din mappe med midlertidige filer (skriv cd %temp% ved en kommandoprompt for at se den). Den noterer, hvad der sker under installationen, og kan måske hjælpe med at løse problemet.

Sommetider tilføjer applikationer på egen hånd ikoner til ’Andet’-sektionen under Computer, og det kan være irriterende. Dem kan du fjerne ved at gå til HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerMyComputerNameSpace (eller det, der svarer til HKEY_LOCAL_MACHINE) og slette de nøgler, du ikke har brug for.

Den værste Windows 7-integration, vi har set, forekommer, når nogle uopdragne backupværktøjer graver sig så dybt ned i systemet, at man ikke længere kan køre Windows’ egen backup – selv ikke efter at de problematiske værktøjer er blevet geninstalleret.

[pt id=’2019545′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Mappen ’Enheder og printere’ giver nem adgang til mange nyttige Windows-appletter.”‘]

Mappen ’Enheder og printere’ giver nem adgang til mange nyttige Windows-appletter.

Det er heldigvis nemt at gendanne Windows’ Backup Centre. Kør regedit, gå til ’HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{B98A2BEA-7D42-4558-8BD1-832F41BAC6FD}InstanceInitPropertyBag’. ResourceDLL skal sættes til %SystemRoot%System32sdcpl.dll og ResourceID til ’14’ (hexadecimal).

Fejlfinding

Der er mange mulige grunde til, at din Windows 7 kan være langsom, ustabil eller offer for en række af andre irriterende problemer. Når man skal finde årsagen, kræver det som regel en masse værktøjer til fejlfinding.

Men der er naturligvis en anden mulighed. Med en enkelt kommando kan man få Windows 7 til at indsamle alle mulige former for nyttige data i en enkelt fejlfindingsrapport. Klik ’Start’, skriv perfmon/report, og tryk [Enter] for at se, hvordan det foregår. Det tager nogen tid at indsamle rapportens data. Vær derfor tålmodig – det kan sagtens være umagen værd at vente.

Se også:  Guide: Sådan fikser du en computer, der ikke vil starte

Når rapporten kommer frem, kan du se detaljer som ”problematiske” enheder. Det kan for eksempel dreje sig om problemer med driverne. Den advarer også mod et forkert valg af sikkerhedsindstillinger; den kan se, om din harddisk er ved at svigte; og du kan se data om problemer med Windows-tjenester, hardwareproblemer, mangel på sys-temressourcer, ntfs-ydelse og alle mulige andre oplysninger, som du ikke uden videre kan finde andre steder. For eksempel hovedparten af IOP.

Hvis du vælger Filmenuen, konstaterer du, at du endda kan e-maile rapporten til andre eller gemme den som html-fil, således at du nemt kan foretage en sammenligning senere.

Slutresultatet er en meget nyttig kilde til fejlfinding. Langt bedre end man skulle forvente af noget, som Microsoft ikke har orket at inddrage i Windows’ hjælpefunktion.

Som det fremgår, rummer Windows langt mere, end man umiddelbart kan se. Operativsystemet er fuldt af nyttige og dunkle funktioner, og vi er sikre på, at der er mange flere, der venter på at blive afsløret. Gå i gang, udforsk kommandolinjen, rod rundt i registreringsdatabasen, og se, hvad du selv kan finde ud af.

Hvis din pc kører markant langsommere eller bliver ustabil, har du muligvis ram-relaterede problemer. Det burde Windows heldigvis kunne fortælle dig, fordi kernen sporer problemer såsom, ”Der mangler hukommelse”, ”Hukommelsesfejl”, ”Lav sideinddelt gruppe”, ”Lav ikke-sideinddelt gruppe” og andet.

Der er blot et problem. Denne information bliver noteret internt, men Windows giver ingen brugerflade til den, og man kan derfor ikke vide, om Windows tror, at der er et problem eller ej.

[pt id=’2019546′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Mangler din pc en ram-relateret systemressource? Det kan WinObj fortælle dig.”‘]

Mangler din pc en ram-relateret systemressource? Det kan WinObj fortælle dig.

Heldigvis findes der en nem løsning. Kør det gratis værktøj Sysinternals WinObj, så får du at vide, hvordan det går. Klik blot på ’KernelObjects’, dobbeltklik på et objekt, og klik ud for værdien ’Signaled’.

Hvis ’LowMemoryCondition’ for eksempel står til ’True’, tror Windows, at du mangler ram. Windows har travlt med at swappe hukommelse til disken og fortæller måske applikationerne, at de skal minimere deres forbrug af ram. Det sinker dig gevaldigt.

Den nøjagtige grund til, at du mangler ram, er en anden historie – det må du selv finde ud af – men nu ved du i det mindste, at Windows kan se et hukommelsesproblem, og du kan derfor styre din fejlfinding i den retning.

Du kan bruge Windows 7’s søgefunktion, men den finder ikke altid det, du skal bruge. Du kan beslutte dig for at søge online, men det kræver naturligvis, at du starter en browser, begiver dig til en søgemaskine, skriver de samme søgeord og så videre. Hvad nu hvis der findes en bedre metode?

Det gør der heldigvis. Begynd med at køre regedit, og gå så til HKEY_CURRENT_USERSoftwarePoliciesMicrosoftWindowsExplorer. Opret nu en ny dword-værdi ved navn ”AddSearchInternetLinkInStartMenu”, og indstil den til ’1’. Genstart så pc’en.

[pt id=’2019548′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Med én nem justering af registreringsdatabasen kan man køre websøgninger fra Startmenuen.”‘]

Med én nem justering af registreringsdatabasen kan man køre websøgninger fra Startmenuen.

Klik nu ’Start’, og skriv et nøgleord, som ikke eksisterer i nogen dokumenter på din pc, men det skal være et rigtigt ord eller en rigtig vending, som man kan finde på nettet. Tryk nu [Enter]. Nu går det, som man kan forvente:

Efter en kort pause fortæller Windows dig om operativsystemets mangel på succes. Men denne gang viser Windows også funktionen ’Søg på internettet’ i bunden af Startmenuen. Hvis Windows’ egne søgeværktøjer ikke har haft held med sig, kan du klikke her. Så starter din standardbrowser og viser i stedet resultaterne af en websøgning – meget nemmere og hurtigere.

Stifinder prøver at finde ud af, hvilke former for data du gemmer i en mappe, og den indstiller mappetypen i overensstemmelse med deres natur. Sommetider tager den fejl, og resultatet kan blive, at det tager evigheder at vise mappen. Det problem kan man løse ved at højreklikke på mappen, vælge ’Egenskaber | Tilpas’ og sikre sig, at ’Optimer denne mappe’ er sat til noget, der passer til dens indhold (eller ’Generelle elementer’, hvis der er tale om en blanding).

Hvis en række mp3-filer alle har det forkerte albumnavn, kan du vælge dem alle, højreklikke på en af dem og vælge ’Detaljer’. Skriv så det korrekte navn, og klik ’OK’ for at få opdateret dem alle med det samme. Det virker lige så godt på andre områder, for eksempel ’Kunstner’ eller andre filtyper, der bruger metadata.

[pt id=’2019547′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Brug mappeskabeloner til at forbedre Stifinders ydelse.”‘]

Brug mappeskabeloner til at forbedre Stifinders ydelse.

Hold [Ctrl] nede. og drej musens bladehjul for at få en Stifinder-genvej, der blader gennem Stifinder-visningerne, og som øger eller mindsker din ikonstørrelse i en ikonvisning.

Det kan være problematisk at trække og slippe, især hvis destinationen er dybt begravet. Et enkelt alternativ består i at vælge en fil, klikke ’Rediger | Kopier til mappe/flyt til mappe’ og vælge destinationsmappen. Så overfører Windows dem for dig. Det er meget nemmere.

Hvis du får brug for at lukke Stifinder, bør du ikke bruge Jobliste, for du risikerer at miste data. Klik i stedet ’Start’, hold [Ctrl]+[Shift] nede, højreklik et tomt sted på Startmenuen, og vælg ’Afslut Windows Stifinder’. Det giver en mere elegant lukning af programmet, og det reducerer risikoen for problemer.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Det skal du bruge:

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Imponerende ikoner

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Hold op med at genstarte

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Guide
kommandolinje
Registreringsdatabase
Systemoptimering
Tips og trick
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S