Skal du vælge Android, iPhone eller Windows Phone 7?

Skal du vælge Android, iPhone eller Windows Phone 7?

Share

Vi ser på de tre store operativsystemer til mobiltelefoner. Hvilket af dem skal styre din næste telefon?

For blot få år siden kunne man vælge en telefon ud fra de hardwarefunktioner, man ville have. Et hæder- ligt kamera og evnen til at af- spille musik ville være nok til at sælge visse apparater til bestem- te kunder, der i almindelighed var tilfredse med en låst og komplet ufleksibel oplevelse.

Nu er alt forandret, og telefonens operativsystem er blevet dens væsentligste salgsargument. Vi forventer, at smartphones kan synge og danse og gøre stort set alt, og det kan de også i høj grad. Konkurrencen mellem telefonproducenterne er så hård, at de skal være helt fremme i feltet.

Markedet for smartphones er domineret af tre operativsystemer: Microsofts Windows Phone, Apples iOS og Googles Android. Nokias Symbian var kolossalt populært, men andelen af brugere er faldet, og Nokia er begyndt at producere Windows Phone-enheder. Alle moderne os’er til smartphones sigter på forbrugerne snarere end på de forretningskunder, der engang var deres eneste kunder.Apple og de andre

Apple havde allerede etableret sig som en vigtig spiller inden for bærbar forbrugerteknologi med iPod-mp3-afspillere, og den første iPhone kom i 2007. Den kombinerede en masse banebrydende teknologi såsom multitouch og fiks internetadgang i en enhed, der er forblevet stort set uændret, og iOS er det eneste operativsystem til smartphones, der er begrænset til en enkelt producent.

Microsoft har været i smartphone-arenaen i mere end ti år, men Windows Phone-enheder står kun for 1 procent af markedsandelen. Microsofts første enheder var pda-lignende lomme-pc’er, og i disse enheder var der mange fornyelser inden for mobilsektoren med applikationer som Windows Messenger, Internet Explorer og Office. Microsofts seneste operativsystem til mobiltelefoner, Windows Phone 7, blev lanceret i 2010.

Android kom til verden i 2003 som et nyt selskab med det formål at skabe et flydende, markedsførende operativsystem til telefoner. Virksomheden blev købt af Google i 2005, og den første Android-styrede smartphone, HTC’s Dream, blev lanceret i 2008. Herefter dukkede operativsystemet op i hundreder af forskellige smartphones såvel som i tablets og e-bogs-læsere.

Android er det bedst sælgende operativsystem til smartphones med over 107 millioner enheder solgt i andet kvartal af 2011. Apple halter bagefter med blot 20 millioner enheder, men det er stadig nok til at gøre Apple til verdens næststørste smartphone-leverandør. Takket være Apples internetfokuserede holdning foregår 59 procent af al nordamerikansk webadgang via iOS-enheder.

Microsoft har den største opgave at løse. På trods af foretagendets etablerede navn solgte man kun 1,5 millioner Windows Phone 7-enheder i andet kvartal af 2011 – 52 procent mindre end salget i samme periode året før. Den seneste 7.5-opdatering, Mango, satser på at puste liv i foretagendet, men det er måske ikke nok.

Salgstal er fine til at vise, hvem der dominerer smartphonemarkedet, men det er telefonoplevelsen, der sælger apparater. Der er en række forskellige elementer, man skal overveje, fra internetforbindelse til 3D-funktioner og enhedens generelle udtryk. Der er også mere skjulte overvejelser – kan hukommelsen udvides, er enheden sårbar over for virus og misbrug?

Vælg dine apps

Det største enkeltområde, man skal overveje, er apps. Disse små programmer blev først lanceret af Apple i 2008, og de føjer alsidighed til enheden og gør det muligt at lave alt fra at fastfryse billeder af nærtstående til at navigere rundt i storbyer via gps. Man skal ikke undervurdere dem. Der er hele 500.000 apps på iOS App Store, og virksomheden nærmer sig 10 milliarder downloads.

Det er et stærkt salgsargument og en stor forretning for dem, der laver apps. Selvom der er flest Android-telefoner, halter Android Market bag efter App Store. Men med 250.000 apps og 4,5 milliarder downloads haler Android hurtigt ind på konkurrenten – og 57 procent af Androids apps er gratis. For App Store er tallet 28 procent.

Windows Phone 7.5-enheder har kun 33.000 tilgængelige apps på Windows Phone Marketplace, hvilket til dels skyldes platformens unge alder. Desuden har Microsoft en strengere kvalitetskontrol. Selvom Apples og Androids butikker har hundredtusindvis af apps, kan det være svært at orientere sig blandt de mange uheldige eksempler. Apple gør sit bedste for at filtrere programmer af ringe kvalitet fra, men det virtuelle vraggods findes stadig.

Se også:  Trends hos Google I/O 2017

Manglen på kvalitetskontrol falder tilbage på selv app’ene, og det betyder, at det er meget svært for nye apps at få fodfæste, medmindre de har solid opbakning. Nok så alvorligt er det, at malware-programmører kan forklæde deres applikationer som den ægte vare og få adgang til oplysninger som telefonens imei-nummer og bruger-id. Det er netop det, der skete med den trojanske hest DroidDream, selvom skaderne blev udbedret af Google.

Udseende, udtryk, funktioner

Hvis Apple har gjort noget for smartphonemarkedet, er det en ustyrlig mængde skinnende overflader. Den oprindelige iPhone var et utroligt stykke prisvindende design, og dens børstede overflade og glaskabinet fik den til at ligne noget fra en fjern fremtid. Naturligvis måtte alle andre telefonproducenter følge med: Nu er alle Android- og Microsoft-styrede telefoner også tunge og fikse, men der er ingen, der er så lækre at røre ved som en iPhone.

Men telefonens vægt og dens materialer er kun begyndelsen – operativsystemet skal fungere glat og præsentere detaljeret information på et lille område, og det skal se smart ud uden at være unødigt komplekst. Og alt det skal det kunne, samtidig med at det bruger så lidt hukommelse som muligt.

IOS 5 – den seneste opdatering til iPhones – har en række nye funktioner, herunder Android-agtige meddelelser og umiddelbar kameraadgang fra låseskærmen. Browseren, der bliver stadig vigtigere, er også blevet opdateret og omfatter nu et klart læsefelt til websider, og man kan browse i flere vinduer.

Kernen i iOS 5 er iCloud, Apples gratis (i hvert fald de første 5GB) cloudlager-tjeneste. Det kan nogle virkelig nyttige ting såsom trådløs backup og automatisk synkronisering mellem forskellige enheder.

Apple er berømt for sit labre design, og dets mobile operativsystem er ingen undtagelse. iOS er intuitivt og nemt at bruge, men det mangler fleksibilitet.

Men man skal vælge med omhu – vi slog backup til og endte med at lagre så mange data, at vi fik en e-mail fra Apple, der foreslog os at købe mere plads.

Den anden store fornyelse er Siri, der er resultatet af forskning for millioner af dollars. Det er et system til talegenkendelse i kombination med en kunstig intelligens, der er stærk nok til at forstå (omtrent), hvad man siger, og give øjeblikkelige svar. Man kan bede om at blive mindet om en vens fødselsdag eller (hvis man bor i USA) blive vist hen til den nærmeste tankstation. Man kan også få at vide, hvor langt fra Jorden en bestemt stjerne er. Googles Voice Search kan noget lignende, men er mindre avanceret.

Googles holdning

Android har lidt under og nydt godt af en mere open source- fokuseret tilgang til smartphone-operativsystemet. Den grundlæggende Android-brugerflade bliver som regel ændret af hardwareproducenter, der tilføjer deres egne fikse brugerflader, såsom HTC’s Sense.

Det er også nemt at tilføje ekstrafunktioner, men de kan sommetider føre til et rodet skærmbillede.

Androids seneste 4.0-opdatering, der går under navnet Ice Cream Sandwich, blev lanceret i slutningen af sidste år. Den tager alle Android 3.1’s tabletfunktioner med over på telefonerne, herunder et mere rummeligt layout.

Google har både nydt godt af og lidt under at gøre sit operativsystem open source.

Denne opdatering betyder også, at Android-enheder kan fungere som usb-hubs, så man kan slutte ekstraudstyr som mus, tastaturer og spilcontrollere til tablets og smartphones. Googles egen Chrome-browser er også ført med over til Android.

Google skal også gøre livet nemmere for udviklerne ved at frigive et nyt sæt api’er, der hjælper dem med at skalere deres apps på tværs af Android-enhedernes forskellige størrelse, fra smartphones til tablets.

Grib om nældens rod

Et af Androids væsentligste salgsargumenter – navnlig over for det mere teknisk orienterede marked – er muligheden for at skifte mellem de mange håndbyggede variationer af operativsystemet. Fænomenet kaldes rooting, og det fører til, at garantien bortfalder. Men det betyder, at man kan vælge et helt andet operativsystem, hvis man ikke er fornøjet med det gamle. Man kan også opnå bedre ydelse og hukommelsesstyring. Selvom man kan jailbreake iOS og Windows Phone 7-enheder, får man ikke adgang til den grad af kontrol, som man får med en Android-telefon efter rooting.

Se også:  Introduktion til Android Studio

Microsoft Windows Phone 7 har altid haft en enestående og attraktiv brugerflade, og nu vil man overføre den til Windows- og Xbox-produkter. Den består af ”levende fliser”, som man kan flytte, omarrangere og blade igennem, så meget man vil. Det er afgjort det reneste og bedst organiserede operativsystem.

Den seneste opdatering, Mango (også kendt som 7.5), ligner sin forgænger, men ser endnu bedre ud. De levende fliser er mere livlige, og man kan sætte ikke kun apps, men også specifikke funktioner inden i apps, på Start-skærmen, for eksempel WiFi-styringen.

Microsoft har sine rødder på desktoppen og har haft svært ved at få fodfæste på markederne for mobiltelefoner og tablets.

Internet Explorer 9 på Windows Phone 7.5 er en rigtig browser, der bruger samme kode som Windows IE9 på Windows 7, selvom den stadig mangler evnen til at køre plugins som flash. Man kan vælge, om browseren identificerer sig selv som arbejdende på en mobiltelefon og modtage mindre, telefonoptimerede sider, eller som en desktopbrowser med sitenes fulde versioner. Men man har kun sjældent grund til at bekymre sig over, at en side ikke virker, medmindre den er skrevet specifikt til Safari eller Chrome.

Mobilt kontor

Office 365-integrationen er også meget fiks – man skriver blot e-mail-adresse og kodeord, så bliver der oprettet e-mail, kalender, kontakter og et link til SharePoint i Office-hub’en. Men man kan også bruge SkyDrive og dokumenter på sin telefon, alle i den samme konsekvente brugerflade. Der er også en fascinerende ny funktion, der hedder Bing Vision. Med den kan man fotografere tekst, få den læst af en ocr-applikation via cloud computing, vælge de ord, man ønsker, ved at trykke på skærmen og enten søge på teksten eller oversætte den til et andet sprog.

Da Nokia offentliggjorde sit samarbejde med Microsoft om Microsoft Phone 7-enheder, sagde Nokias chef, Stephen Elop: »Nu er der tre heste i væddeløbet.« Og han havde ret. Microsoft skal stadig strække ud, før virksomheden kan gå ned i kort galop ved siden af Android og Apple, men det kommer. Microsofts telefoner er lige så funktionsspækkede som konkurrenternes, men man skal sikre sig en bid af Apples marked og få telefonerne i hænderne på rigtige mennesker, der kan vise dem frem.

En prissænkning (den billigste Windows-telefon koster omkring 2.500 kroner, mens Android-telefoner begynder ved blot 2.000 kroner) ville hjælpe gevaldigt, men Microsofts teknologitunge kriterier – der omfatter et 5 megapixel-kamera og en hurtig processor – betyder, at det muligvis ikke kan lade sig gøre.

Den verdenskendte telefonproducent Nokia kan dog springe på vognen og give Windows Phone det spark, Windows trænger til. Apple er tydeligvis opsat på at fremme sine produkter, og selvom iOS 5 har nogle imponerende funktioner, føles de stadig en smule for indlysende til at være så revolutionerende som den allerførste iPhone. Den seneste version, iPhone 4S, har noget overbevisende ny hardware, men når det gælder udseendet, er den nøjagtig magen til sin forgænger. Vi blev lidt skuffede over, at Apple ikke lancerede iPhone 5 i efteråret, men vi glæder os til dens uundgåelige debut i år.

Dommen

Android har vist, at et åbent operativsystem til smartphones faktisk kan fungere, og dets kampberedte attitude er både dets bedste salgsargument og dets største ulempe. I modsætning til Windows Phone-telefoner og iOS-enheder kan Android variere voldsomt, og der er ikke megen sammenhæng på tværs af enhederne. Det er også mere sårbart over for sikkerhedsrisici, men – ligesom på desktopmarkedet – er der store foretagender, der bruger penge på at stoppe vira.

Selvom alle tre operativsys-temer konkurrerer indbyrdes, har Jon Peddie Research for nylig gjort opmærksom på, at der ikke bliver nogen vinder i dette væddeløb med tre heste – i det mindste ikke foreløbig. »Ingen enkelt enhed slagter nogen af de andre,« stod der for nylig i en rapport, og vi lever derfor i en fascinerende tid for smartphones. Hver spiller bevæger sig gradvis lidt længere hen ad banen.

I fremtiden vil vi sandsynligvis se menneskelige brugerflader og hardware dominere smartphones. Apples Siri og Androids hovedstyring er blot begyndelsen på smartphones, der vil kunne genkende og interagere med deres brugere med gestus- og stemmekommandoer i stedet for berøring.

I mellemtiden skal du blot nyde din smartphone, som den er. Husk, at hvis du har satset på en af de tre store, er du under alle omstændigheder helt fremme, når det gælder teknologi.

Fakta og specifikationer. Klik på billedet for at forstørre.

Del denne