Home » Mobiltelefon » Skærmfri bølge ruller ind over Danmark: Slut med trætte elever
Skærmfri bølge ruller ind over Danmark: Slut med trætte elever

Skærmfri bølge ruller ind over Danmark: Slut med trætte elever

Share

En tredjedel af danske unge under 25 år tjekker deres smartphone hver nat, hvilket har store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser. Med inspiration fra USA indfører en række danske efterskoler nu et nyt skærmfrit tiltag, hvor smartphones bliver lagt i små poser om natten

At tjekke sin smartphone om natten kan have store konsekvenser for nattesøvnen og øger risikoen for bl.a. stress, hovedpine og dårlig indlæring. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet.

Én af de danske skoler, der oplever udfordringen med trætte elever på egen krop, er Mariager Efterskole i Jylland, der huser ca. 150 elever på tværs af 9. og 10. klassetrin. Her har de unges mobilvaner været et stigende problem.

“Mobilen stjæler elevernes fokus i flere forskellige sammenhænge og særligt om natten. I stedet for at tale med hinanden og lade op til næste dag, så ligger de med mobilen og tjekker, hvad der sker på de sociale medier,” siger Morten Iversen, forstander på Mariager Efterskole. Han fortsætter:

“Skærmtid om natten har store konsekvenser for den enkelte elev, undervisningen og elevernes relationer. Med en afbrudt søvn får man ikke ladet batterierne op, og så er det nemmere at forsvinde ind i den digitale verden end at opsøge andre.”

Se også:  OnePlus Nord 2 x Pac-Man Edition [TEST]: God mobil med ekstra guf til retro-gameren
Venskaberne på skolen får mere fokus

Mariager Efterskole har fundet en nem og effektiv løsning, der kommer problemet til livs. Ved at lægge elevernes smartphones i små stofposer med et smart låsesystem har eleverne ikke adgang til deres smartphones i løbet af natten – selvom den ligger på natbordet.

“Vi har valgt at indføre smartphone-fri nætter, hvor elevernes telefoner puttes i seng kl. 22 i ‘soveposer’ fra Yondr. Vi har kørt med det i et halvt år, og det har haft en positiv effekt på vores skole. Vi oplever flere friske elever, flere samtaler mellem eleverne og bedre relationer. De digitale venskaber fylder mindre, og venskaberne på skolen får mere fokus,” siger Morten Iversen.

Mariager Efterskole er blandt de første skoler i Danmark, der har taget et aktivt valg om at indføre smartphone-fri nætter blandt eleverne. En tendens, som Morten Iversen tror, vil brede sig til flere skoler og uddannelsessteder i landet.

Se også:  Android 12 nærmer sig – nu kommer detaljerne

“Unge vokser op med en smartphone i hånden og kender ikke til en tid uden digitale enheder. Derfor skal vi hjælpe dem med at skabe nogle gode rammer, og vi tror, at Yondr-poserne kan være en stor hjælp for mange institutioner, der oplever problemer med elevers mobilvaner,” siger Morten Iversen.

Smartphone-fri bølge kickstartet af verdenskendt komiker

De små stofposer, der til forveksling ligner et løbeetui til mobilen, er udviklet af startup-virksomheden Yondr, der ønsker at skabe flere smartphone-fri rum og miljøer under bl.a. koncerter, events, standup-shows og i retssale.

Yondr kom for alvor på kortet i 2017, da den verdenskendte komiker Chris Rock brugte dem på sin turné i 2017, hvor også danske fans måtte smide mobilen i Yondr-posen, da han gæstede Royal Arena med showet “The Total Blackout Tour”.

Yondr anvendes på tusindvis af skoler og uddannelsesinstitutioner i USA og Australien og er nu på vej ind i det danske uddannelsessystem.


TAGS
smartphone

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S