Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Skab perfekte foto-albums på nettet

Udnyt nettet til at redigere, sortere og dele dine digitale fotos ...

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det gode, gamle foto er blevet lidt af en stakkel. Det er overskygget af mp3’er, hd-videoer og super-hd-gaming. Man glemmer nemt det bjerg af billeder, der hober sig op på kameraets SD-kort. I gamle dage brugte folk mængder af tid på at lave enorme fotoalbum, der var glimrende egnede til at kede venner og slægtninge halvt ihjel med beretninger om ferier i Herning.

Det er lidt trist, at på trods af de allesteds-nærværende digitalkameraer – og alle nye smartphones rummer jo sådan et – og den stadig bedre kvalitet inden for spejlreflekskameraer (DSLR) og nyere kompakte kameraer behandler mange mennesker fotos som et flygtigt minde om noget, der skete for et øjeblik siden. Noget, man smider væk.

Det skyldes måske dovenskab og i hvert fald, at der er en vis kompleksitet forbundet med at bearbejde billeder.

Uanset om du tager hurtige billeder med mobilen, eller om du er hardcore DSLR-ekspert, leverer vi her et system, der kan katalogisere dine fotos, bruge automatisk ansigtsgenkendelse, sende fotoalbum rundt på hjemmenettet og skaffe adgang fra enhver internet-enhed. Tanken er at samle hele din fotosamling i et net-fotoalbum med så universel adgang som muligt. Det lyder måske ret ambitiøst, men vi kan faktisk komme langt med en Windows-server og gratis software fra venlige foretagender som Google.

Vi giver adgang fra tablets, mobiler og smart-tv’er, og det er ligegyldigt, om man bruger en smartphone eller et mere avanceret spejlreflekskamera.

Vi er alle forskellige, men denne løsning burde være fleksibel nok til at passe til de flestes fotobehov.

Vi begynder med at få de kedelige sager af vejen, men tro os – der kommer hurtigt gang i tingene.

Fotolagring, fotodeling og alle de andre ting, du kan gøre med dine fotos, kan i princippet klares ganske enkelt. Men det vil vi ikke nøjes med her. Vi vil i stedet gøre det helt rigtigt.

Hvis det lyder, som om vi gør tingene unødigt komplicerede, er det værd at bemærke de mangler, der knytter sig til nogle eksisterende løsninger. Det indlysende førstevalg et at holde fast ved Windows’ indbyggede Mine billeder, der giver mulighed for mediedeling via Hjemmegrupper og Windows Medieafspiller. Føj Windows Essential Photo Gallery til blandingen, og du har en fornuftig løsning med lokal streaming og fjerndeling.

Organisation og halvautomatisk tagging er særlig vigtigt for os, og Windows Essential Photo Gallery er slet ikke ringe. Det taber til Picasa, når det gælder brugervenlighed, men der er mange avancerede funktioner såsom geo-tagging, ansigtsgenken-delse og fleksibel tagging med metadata-support.

Dets streaming-support er ikke særlig praktisk eller indtagende. Selvom Windows- og uPnP-enheder kan tilgå brugerbiblioteker på afstand, står det ikke klart, hvilke der er tilgængelige, og systemet er ikke ret hurtigt.

Vi bør nævne, at Windows Essential Photo Gallery giver god support til udgivelse af album og fotos til onlinetjenester, herunder Facebook og Flickr, og der er ekstra plugins til tjenester som blandt andre Picasa og Twitpic.

Del historien

Vi holder imidlertid med Picasa som vores foretrukne onlinetjeneste. Denne tjeneste passer meget tæt sammen med Google Picasa-værktøjet, den er gratis, der er udstrakt support af adgang på alle enheder, hvortil kommer, at den er integreret med Android og Google+’s Instant Upload.

Ideelt set burde du lagre dine fotos på en form for netværkslager uanset, om det er en NAS-boks eller en hjemmeserver. Det giver konstant og mere fleksibel backup og mulitibrugeradgang, således at alle kan få adgang til dine feriebilleder.

Hvis de ligger på en hjemmeserver, kan du gøre endnu mere raffinerede ting såsom at lægge billeder ud over internettet efter behov.

Lad os dvæle lidt ved lagring. Du vil oprette en delt fotomappe, der giver læseadgang til alle, men for os er det bedst med læse/skrive.

Af tekniske grunde er det bedst at oprette et netdrev på dine Windows-systemer, navnlig fordi det er en forudsætning for, at Picasa vil lege med.

Find netværksdelingen ‘Billeder’, højreklik derefter på den, og vælg ‘Tilknyt netværksdrev’. Dermed oprettes der et permanent drev i Computer-mappen.
I boksen til højre taler vi om at forberede og begynde på Picasa. Vi antager, at Picasa er installeret og peger på din billeddeling. Næste skridt er at overveje, hvordan du skal opbygge dit bibliotek.

Vi kan importere billeder gennem Picasa. Som standard vil Picasa importere nye billeder fra dit kamera til en mappe ved navn YEAR-MONTH-DAY i formatet YYYY-MM-DD, afhængigt af, hvornår billederne er taget. Denne navngivning er nyttig. Når man sorterer mapper efter navn, er rækkefølgen fra ældst til nyest eller omvendt.

Man kan tilføje en beskrivelse efter datoen for at gøre billedet nemmere at genkende. Det er utvivlsomt nyttigt: Hvis dateringen af en eller anden grund går tabt, er mappenavnet altid korrekt. Hvis du nu sidder og bander, fordi din nuværende navneskik er helt anderledes, kan du prøve www.advancedrenamer.com og halvautomatisere navngivningen af dine mapper.

Ansigter og aktiver

Katalogiseringen af dine fotografier er en proces, der styrer dine aktiver, og det er ikke noget ret sexet emne. Til hardcore aktivstyring dur Picasa ikke, fordi det primært er udviklet som et enkeltbrugersystem, mens et powersystem sigter på flere brugere med en centraliseret database.

Men sådan noget koster mange penge, og vi er ikke gjort af guld. Heldigvis kan vi imødegå det ved at bruge fotolagrede metadata, hvilket vil sige data om data.

Der findes en international standard for lagring af metadata i fotos, og Google Picasa følger den relativt godt. Det vil sige, at man kan give sig tid til at tilføje tekst-metadata, geotags sågar facetags til fotos.

Når du når til at tilføje et andet system med dets eget eksemplar af Picasa, bliver disse data samlet op og importeret automatisk med et par forbehold, hvilket sparer tid og energi.

Knapperne nederst til højre i Picasas brugerflade skifter mellem ansigt, geolokation and tekst-tagging. Du kan vælge så mange fotos, du vil, og knytte ethvert af disse tags til dem på en gang. Den vigtigste undtagelse her er ansigts-tagging. Vi anbefaler, at du går ind på din Google-konto via linket øverst til højre.

Klik i søjlen til venstre, så burde du kunne se People-sektion, der kan foldes ud.
Det kan tage lidt tid, men når den er valgt, bygger Picasa en broget samling af portrætter fra din fotosamling.

Nu synes du måske, at der er lovlig mange ansigter i dit liv. Med et bjerg af hoveder, der skal genkendes, ærgrer du dig måske over at have taget så mange portrætbilleder. Sagen er, at du kan skære igennem på ingen tid, hvis du begynder med de folk, der forekommer hyppigst i dine billeder, såsom dig selv, din bedre halvdel, dit afkom og dine søskende.

Klik blot på knappen ‘Add a name’, og begynd at skrive. Hvis du er logget på Google, og de pågældende er kontakter, dukker deres e-mailadresser op, så du kan vælge blandt dem.

Nu får den person sit eget felt under People-kategori, og Picasa be-gynder at tilføje felter med orange spørgsmålstegn. Det er yderligere fotos, hvor Picasa har fundet er ansigt, som tilsyneladende er den samme person. Denne del kan tage et stykke tid, afhængig din samlings størrelse. Heldigvis kan du tagge folk, mens samlingen bliver scannet, så det er ikke så slemt.

Efterhånden som du bekræfter flere ansigter, opbygger Picasa en bedre profil af personens ansigt, og det gør det lettere at spotte flere billeder og blive mere nøjagtig undervejs. I hovedgalleriet kan du bruge det lille kryds til at fjerne uønskede ansigter. Hvis der er forekommet en forkert identifikation, skal du blot trykke ‘Delete’ for at fjerne ansigtet.

Når det gælder massebekræftelse må du ikke glemme knappen øverst til højre til at bekræfte dem alle eller kun vise de foreslåede portrætter. Du kan også udvælge mange og klikke på knappen ‘Confirm’.

Et problem med ansigtstags er, at de endnu ikke er fuldt standardiseret. Hvert program lagrer dem på sin egen måde, men vi mener dog, at Google følger den internationale konvention.

En bivirkning heraf er, at tags i øjeblikket ikke bliver skrevet til billederne. Når du føjer et andet Picasa-system til biblioteket, beder det dig om at gen-tagge hver enkelt person. Vælg menufunktionen ‘Tools > Experimental > Write faces’, så tilbyder Picasa at gemme disse data til fotofilerne.

Men pas på – det tager tid. Selv vores beskedne samling af 14.000 billeder var en time undervejs.

Picasa-tid
Så snart dit bibliotek er nogenlunde godt tagget, er tiden inde til at rulle Picasa ud i hele dit hjem, således at alle og enhver kan nyde alle billederne, selv uploade flere, søge efter tags og tilføje deres egne.

Da Picasa ikke er et flerbrugerprogram, kræver hver installation sin egen scanning af biblioteket, før den kan opbygge en frisk database.

Hvis du har knyttet netværksmappen til det samme drevbogstav – ofte Z – kan du kopiere Picasa-database-filerne fra dit eget system til det nye.

Du skal først gøre skjulte filer synlige. I et Stifinder-vindue trykker du [Alt], vælger ‘Funktioner > Mappeindstillinger’ og klikker på funktionen ‘Vis skjulte filer og mapper’.

Herefter browser du hen til <bootdrive>:Users<username>AppDataLocalGoogle og kopierer hele Picasa2-mappen til en netværksdeling eller et USB-drev, således at du kan overføre den til nye systemer.

Picasa genscanner stadig miniaturer, men det tager kun en brøkdel af tiden, og din People-kategori vil allerede være fuldt befolket. Bemærk, at Picasa stadig scanner efter ansigter, men du behøver ikke at tagge nogen.

Leg med tags
Du kan overveje at bruge tid på at føje teksttags til dine billeder. Idéen er, at du vil kunne søge i kataloget med tekststrenge og få øjeblikkelige resultater. Picasa gør det nemt at tilføje tags til flere billeder i et hug ved hjælp af knappen ‘Tag panel’ nederst til højre. Hyppige tags bliver vist i sektionen Quick Tag.
Picasa indlejrer ikke tags, men du kan tilføje dem, således at de fremstår indlejrede, hvis du ønsker det på den måde.

Alle har deres egne idéer om, hvordan man bør tagge billeder. Man kan finde en mere officiel tilgang til det på www.controlledvocabulary.com, der bygger på biblioteksstandarderne IPTC og Getty Library.

Man bør begynde med rod-tags for Activities, Events, Nature, Objects, People, Places and Styles og tilføje flere kategorier under dem efterhånden. Man kan lave dem så enkle eller komplekse, som man har lyst til. Et aspekt af ITPC-standarden, der ikke er indlysende, er billedteksterne til dine billeder.

Det lader til, at man kun kan tilføje billedtekster ved at dobbeltklikke på et billede og derefter lede efter en billedtekst nederst nede. Dem kan man også søge i.

En af Picasas fikseste funktioner er muligheden for at oprette skræddersyede pauseskærme med ens billeder.

For at lave en pauseskærm skal du vælge ‘Tools > Configure Screen saver > Settings’ for at komme i gang. Man kan som sædvanlig angive tiden, før pauseskærmen kommer frem, men man kan udtrykkelig angive, hvilke billeder der skal vises.

Til Picasa WebAlbums skal du klikke på knappen ‘Log in’ button under Account Settings.

Du kan bruge en speciel mappe i Picasa ved navn Screensaver til at opbygge en liste over billeder. Picasa kan også bruge dine foretrukne markerede billeder i stedet.

Upload på stedet

Ifølge Flickr er verdens mest brugte kamera Apple iPhone (en kombination af iPhone 4S og 5, for at være nøjagtig). Der er ingen tvivl om, at folk foretrækker at bruge deres mobilkamera først og derefter et kompaktkamera eller et spejlreflekskamera. Kameraet er en del af en internetforbundet smartphone, og det er derfor nemt at få fingre i disse optagelser.

Det nemmeste, når det gælder Picasa, er at installere Google+ på din iPhone eller Android-telefon, åbne indstillingerne og aktivere ‘Instant upload’. Der er indstillinger til at begrænse uploads til Wi-Fi-forbindelser, og når enheden kører på netstrøm. Hermed flytter man fotos og videoer til Picasa/Google+ Instant Upload-album, der nu åbenbart hedder Auto Backup. Man kan også bruge fuld opløsning eller begrænse billederne til en 2k-bagatelstørrelse. Det sender billederne “op i skyen”, som marketingfolk ynder at sige om internet nu om dage.

Downloadet

Tilbage til Google Picasa: Vælg ‘File > Import from Google+ Photo’. Vælg ‘Import selected albums’, og brug Auto Backup. Rolig – Picasa er kvik nok til kun at downloade billeder, som ikke er i forvejen.

De bliver anbragt i en speciel mappe ved navn Downloaded Albums, og herfra kan du flytte dem til et mere passende sted.

Netværksvisning
Bedstemor kommer forbi for at se lille Viggo, store Viggo og den Viggo, der nu er blevet til Ulla. Hvordan skal man gribe det an?

Svaret er: Det kan du meget nemt forudsat, at du holder dine Picasa-album på web-album af standardstørrelse. Enhver mobiltelefon eller tablet med Google+ (Android eller iOS) har fuld adgang til dine onlinealbum.

Bortset fra det er der et væld af billedapplikationer med support og specialiserede Picasa-album-apps, der leverer hurtig og fiks diasshow-visning af dine album.

Windows 8 har den gratis og fremragende Picasa HD, og de fleste smart-tv’er har også indbygget visningssupport. Så det er bare med at prøve mulighederme af.

Hent Picasa fra http://picasa.google.co.uk. Det er gratis, og det fylder kun 15 MB. Installationen er ret enkel, og den største beslutning er, om man skal scanne hele systemet eller kun mappen Billeder.

Vi anbefaler sidstnævnte. Dernæst tilbyder programmet at blive din standardviewer til billeder, og det er værd at overveje. Vi er ret imponerede over dets visningsfunktioner. Det er indstillet til at lave diasshow og åbne billeder i andre applika-tioner, og det er meget kvikt.

Man bør bemærke knapperne til flad visning og trævisning i den øverste værktøjsbjælke. De er praktiske, hvis man har indlejrede mapper i sit fotobibliotek.

En god grund til at bruge Picasa er, at man kan flytte fotos til sin Google-konto pr. album og pr. billede. Det kan være lidt forvirrende, men http://picasaweb.google.com fører dig til Picasas webapp, der nu er Photo-sektionen af Google+.

Når man vil dele et helt album, skal man blot trykke på knappen Sync to web, så kommer der en dialogboks, der spørger, om du vil gøre det ved den “gratis” 2k-opløsning eller skifte til fuld opløsning, der så bliver fratrukket din samlede lagerkapacitet.

Når det gælder individuelle fotos, klikker man på den grønne ‘Share on Google+’-knap i bunden af Picasa. Hvis man højreklikker på et foto, kan man forhindre et billede i at blive uploadet. Du kan altså undgå at vise alverden dine bare baller. Mens der bliver uploadet, viser Google+ et roterende “arbejder”-ikon. Hvis man klikker på det, kan man se, hvor langt processen er nået, og få mulighed for at begrænse forbruget af båndbredde.

Andre nyttige funktioner er repræsenteret som ikoner, der løber hen over bunden af hvert album. De giver hurtige link til album-baserede diasshow, en fiks collagemager og et video-diasshow, som man kan flytte ud til YouTube eller gemme lokalt. Dobbeltklik på et foto, så bliver det åbnet i Picasas editor. Endelig virker feltet nederst til venstre som clipboard. Her kan man anbringe billeder eller opbygge et skræddersyet album, som man kan sende til andre.

Nok så interessant er det, at Picasa og Google+ giver ubegrænset lagerplads til billeder med begrænset opløsning. Det er vi glade for, fordi tanken er at gøre dem hurtigt tilgængelige på telefoner og tablets over mobile netværk. I Picasa kan man vælge at synkronisere dem til nettet album for album basis, enten med 2k-begrænset eller fuld opløsning-tildeling. Vi bør også nævne, at der er ubegrænset videolager til videoklip på op til 15 minutter ved 1.080p eller mindre, og det er ret praktisk. Man kan købe ekstra Picasa-lager – 25 GB koster lige under 30 dollar om året.

Hvis vi taler om økonomi, og du vil lagre fotos af høj kvalitet med en onlinetjeneste, kan vi stort set kun anbefale Flickr.

Den er lige blevet relanceret med 1 TB gratis lager, en filgrænse på 200 MB og adgang til fotos med fuld opløsning. Pro-udgaven koster kun 49,99 dollar for et år, og man slipper for reklamer.

Du kunne også overveje tjenesten www.500px.com, der giver ubegrænsede uploads for 19,95 dollar for et årsabonnement. En anden ubegrænset og gratis mulighed er DeviantArt, men den er beregnet til enkelte uploads, ikke omfattende albumposteringer, der skal vises offentligt.

Det er ikke så nemt at flytte fotos rundt i hjemmet, som man skulle tro. Det allestedsnærværende delingssystem er dlna (uPnP- netværksprotokollen), der er relativt træls, når det gælder fotografier. Vi har en fornemmelse af, at den primært er udviklet til streaming af audio og videofiler. Når det gælder store samlinger af fotos, går systemet i stå, og det er bøvlet at navigere rundt i.

Her vil vi også nævne Plex, fordi vi altid nævner Plex. Det er ikke ideelt til fotografier, men det prøver i det mindste. Hvis du samler dine fotos i fornuftige mapper og begrænser det samlede antal, der er delt, kan håndtere smugkig og visning bedre end noget DLNA-system.

Bortset fra blot at vise og streame dem direkte fra en Windows-deling (der kun kan håndteres af et andet Windows-system) er der, så vidt vi ved, ingen direkte løsning til fotos.

Det viser sig, at Apple og dets cloud-baserede Photostream satser på genkodning og deling. Hvis man ikke kører et pc-system, der kan browse i netværksdelingen, anbefaler vi Picasa til streaming og deling. Picasas webtjeneste har en række fordele.

Den første er, at hvis man har en Google-konto, har man allerede en Picasa-konto, der ligger og venter. Picasa er en utroligt velunderstøttet tjeneste, og uanset hvilken enhed man vil bruge til at se fotos – Windows 8, Windows RT, Apple iOS, Android eller et smart-tv – er der et væld af applikationer at vælge imellem. I værste fald kan man altid logge ind på webtjenesten.