Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Skab flotte layouts med Scribus

Du kan nemt skabe flotte nyhedsbreve, medlemsblade og alt muligt andet med det professionelle – og gratis – layout-program Scribus. Brugerfladen er gammeldags, men funktionerne i top!.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Desktop publishing – at kunne skabe publikatio-ner på sin computer – er ligeså magisk i dag, som da det blev opfundet. Du kan skabe dokumenter, som ser godt ud: nyhedsbreve, brochurer, medlemsblade, bøger osv.

Layoutprogrammer med funktioner på professionelt niveau er dyre og svære at lære. Men det er programmet Scribus ikke. Det har et stort udvalg af funktioner, er nemt at lære og helt gratis.

Du må leve med, at brugerfla-den ligner noget fra 1993. Men det er da til at leve med, når du nu kan få så komplet et program uden at betale en klink.

Du henter Scribus her. Når programmet er downloadet, dobbeltklikker du på installationsfilen og følger vejledningen. Undervejs i installationen får du mulighed for at vælge dansk sprog (med enkelte engelske ord).

1 Vælg design fra skabeloner

Når Scribus starter, dukker der et vindue for dit nye dokument op. Klik på ”Nyt fra skabelon”. Her kan du vælge imellem forskellige skabeloner opdelt i kategorier. Tryk på ”Vis udskrift” for at se, hvordan den valgte skabelon ser ud. I denne gennemgang har vi valgt ”Newsletter Wavestyle”.

2 I gang med et nyhedsbrev

Scribus åbner nu hovedvinduet med et nyt dokument baseret på den skabelon, du valgte. Mange af billederne i skabelonerne mangler desværre (en fejl ved Scribus). Men vi skal jo også bruge vores egne billeder. Værktøjslinjen i bunden ”Image and logo” viser, hvilket lag i din publikation, du har valgt.

3 Find et billede

Hvis du ved, at billedet er på din pc, har du måske brugt det før, men siden flyttet det. Klik Ekstra > Håndtér billeder. Så åbnes et vindue til billedhåndtering. Hvis du klikker på søgeknappen, vil Scribus prøve at finde det manglende billede. Denne dialog giver dig også information om billedet.

4 Indsæt et nyt billede

Du kan indsætte et nyt billede med Indsæt > Indsæt billedramme. Derefter trækker du rammen, hvor billedet skal placeres. Scribus hjælper dig med at tilpasse til andre elementer. Dobbeltklik på rammen, og find det billede, du vil benytte. Dialogen ”Åbn” kan være langsommelig, så hav tålmodighed. Klik ”OK” for at indsætte billedet.

5 Få billedet til at passe ind i rammen

Billedet er enten for stort eller for lille til rammen, som du ser her. Men du kan nemt rette på størrelsen og formen på et billede, så det passer ind i dit layout. Du skal have fat i en af menuerne foroven, hvor du har en liste med forskellige vinduer, paletter og andre godbidder, som du kan have åbne oven på din publikation.

6 Justér billedets egenskaber

Vi har her brug for panelet ”Indstillinger”. Klik på ”Vinduer” og ”Egenskaber”. Du kan nu trække panelet derhen, hvor du vil. Klik på knappen ”Billede”. ”X-pos” og ”Y-pos” flytter billedet. Skaleringsfelterne ændrer billedets visuelle størrelse, mens ”Skalér til rammestørrelse strækker billedet, så det passer ind i rammen.

7 Ændring af overskrift

Så tager vi fat i teksten. Klik på ”Lineart and text” nederst, og dobbeltklik på den første overskrift. Publikationen handler om en it-messe, så vi erstatter det eksiste-rende ord. Med panelet ”Egenskaber” kan du ændre tekststørrelsen og skrifttypen, ligesom du finder mere avancerede formateringer som farver og effekter.

8 Nye sektionsoverskrifter

Du kan selvfølgelig også ændre sektionsoverskrifter-ne i denne skabelon. Her sidder de tre overskrifter i hver sin tekstramme, så de skal redigeres hver for sig. Du kan ændre tekstfarverne – ved hjælp af panelet ”Egenskaber”. Klik på sektionen ”Farve & effekter, som giver både farver og gradienter.

9 Brug teksteditoren

Det er hurtigere at bruge Scribus’ indbyggede tekst-editor end at taste direkte ind på siden. Få editoren frem med Redigér > Redigér tekst. Her kan du ikke blot redigere teksten, men også formatere den. Desuden tæller den antallet af ord, afsnit og tegn. Klik på det grønne tjektegn, når du er færdig.

10 Tjek på forhånd

Du kan se, hvordan dit dokument ser ud ved at vælge Vis > Forhåndsvisningstilstand. Men vi foretrækker udskriftsvisningen: Fil > Vis udskrift. Her ser du, hvordan publikationen ser ud på print. Du kan også vælge, hvordan dokumentet skal udskrives. Måske skal det bare ud i gråtoner, hvis du vil gennemføre en tekstkorrektur.