Home » Styresystem » Sikrere data med partitioner
Sikrere data med partitioner

Sikrere data med partitioner

Share

Du kan undgå datatab og beskytte dokumenter og personlige filer ved at dele computerens harddisk op i virtuelle enheder, som man kalder partitioner

At have sine dokumenter, filer og andre data liggende på et andet, separat drev end der, hvor Windows og programmer ligger, er ikke nogen dårlig idé.

Skulle noget gå galt med Windows-systemet, er dine data i sikkerhed. Det er ikke altid muligt at indsætte en ekstra harddisk i en pc, men den næstbedste mulighed er at dele harddisken op, dvs. partitionere den.

Med partitionering kan du dele en stor harddisk op i to eller flere små drev. Her viser vi, hvordan du opdeler en enkelt harddisk i to partitioner og flytter data til den nye partition, så Windows ved, hvordan systemet skal finde dem.

Processen er simpel, men du kan ikke få alle filer med over. For eksempel ikke de uflytbare filer – se Ordknuser-forklarin-gen til højre.

Se også:  Nyt gratis Microsoft-program redder dig, når det ser sortest ud

Vi partitionerer her på en engelsksproget pc, men du kan også gøre det i dansk Windows.

Du mister dine gendannelsespunkter, men for at minimere C-partitionen yderligere kan du midlertidigt slå denne mulighed fra.

Kør diskoprydning

Nogle midlertidige filer kan ikke flyttes. Men du slipper af med dem med Diskoprydning og får mere ledig harddiskplads.

Kig i logbogen

Flere uflytbare filer afsløres ved at åbne ”Event viewer” (”Logbog”), som du finder under ”Administration” i Kontrolpanelet. Vælg “Filter Current Log”, og skriv 259 i feltet for All Event IDs.

Fjern virtuel hukommelse

Hvis Systemgendannelse eller Diskoprydning ikke vir-ker, og du har mere end 2 GB ram, kan du forsøge midlertidigt at slå den virtuelle hukommelse fra.

Se også:  Microsoft er hackernes nye yndlingsbrand

Reboot

Når du har prøvet et eller flere af de viste tips, genstarter du Disk Management for at se, om du kan frigøre endnu mere plads.

Åbn først Stifinder, og vælg ”Computer” i menuen til venstre. Kontroller, hvor meget fri plads der er på C-drevet. Drevet skal jo være stort nok til at kunne rumme alle dine data. Mængden af data finder du under C:Users (Brugere). Højreklik på brugernavnet, og vælg ”Properties” (”Egenskaber”).

[pt id=’2035599′ size=’large’ link=’file’]

 

Hvis din brugermappe er større end den ledige plads på C-drevet, må du flytte noget af indholdet til en ekstern harddisk. Åbn den relevante mappe – typisk Dokumenter, Billeder eller Video – og flyt indholdet herfra til en mappe med samme navn på den eksterne disk. Fortsæt, indtil brugermappen er mindre end harddiskens ledige plads.

[pt id=’2035600′ size=’large’ link=’file’]

 

Hold Windows– og X-tasten nede, og vælg ”Disk management” (”Diskhåndtering”). Windows 7-brugere klikker på ”Start”, vælger ”Run” (”Kør”), skriver diskmgmt.msc i dialogboksen og klikker ”OK”. Når diskvinduet åbner, højreklikkes på C-drevet. Vælg “Properties”,
“Advanced” og “Shrink volume…” (“Komprimer…”).

[pt id=’2035601′ size=’large’ link=’file’]

 

Efter en kort pause vil Windows vise, hvor meget C-drevet maksimalt kan komprimeres. Hvis det synes at være for lidt, kan du midlertidigt, som tidligere beskrevet, fjerne fyldige filer. Det er individuelt, hvor meget plads, forskellige brugere har behov for, men gennemsnitligt ligger det erfaringsmæssigt på 50 GB.

[pt id=’2035602′ size=’large’ link=’file’]

 

Vent, mens Windows ændrer størrelsen på drevet. Bagefter vil du se en ny ikke-placeret sektion ved siden af drevet i diskhåndteringsvinduet. Det bliver din nye datapartition. Opsætningen starter med at højreklikke på den tomme plads og vælge ”New Simple Volume…”. Klik derefter på ”Next” på ”New Simple Volume Wizard”.

[pt id=’2035603′ size=’large’ link=’file’]

 

Du bliver bedt om at specificere størrelsen. Lad standardstørrelsen stå, og klik ”Next”. Hvis den nye partition skal have drevnavnet D:, skal du vælge ”Do not assign a drive letter or drive path” og klikke ”Next”. Kald partitionen for eksempel ”Data”, spring de andre indstillinger over, og klik ”Next” fulgt af ”Finish”.

[pt id=’2035604′ size=’large’ link=’file’]

 

Drevets betegnelse kan ændres. Find det drev, som har fået tildelt bogstavet ”D”, klik på det, og vælg ”Change Drive Letter…”. Klik på ”Change” for at vælge et nyt drev-bogstav (for eksempel ”Z”), og klik OK > Yes. Højreklik på din nye datapartition, og vælg ”Change Drive Letter…”. Klik på ”Add”, vælg D-drevet, og klik ”OK”.

[pt id=’2035605′ size=’large’ link=’file’]

 

Åbn Stifinder, gå til C:Users(Brugernavn). Højreklik på mappen ”Documents” (eller ”Dokumenter”), og vælg ”Egenskaber”. Skift til fanen ”Location”, og klik ”Move”. Åbn det nye drev, og opret en ny mappe med dit brugernavn. Opret en anden mappe indeni kaldet ”Documents”. Vælg ”Documents”, og klik Select folder > OK > Yes.

[pt id=’2035606′ size=’large’ link=’file’]

 

Når filerne er flyttet til din datapartition, gentager du den samme proces med alle andre brugermapper, du anvender, typisk ”Skrivebord”, ”Billeder”, ”Musik” og ”Video”, men måske også Kontakter og favoritter. Når det er gjort, flytter du alle filer tilbage fra det eksterne drev og lægger dem i de relevante mapper i datapartitionen.

[pt id=’2035607′ size=’large’ link=’file’]

 

Så har du fået sat en datapartition op på din harddisk, så du kan holde dokumenter og filer adskilt fra Windows. Du kan nu vælge at tage et drev-image af din Windows-partition med værktøjet Windows Backup (eller et tredjepartsprogram som Macrium Reflect Free), så du altid kan genskabe Windows uden at røre ved dine filer.

[pt id=’2035608′ size=’large’ link=’file’]

 

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Ordknuser

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Datatid TechLifes bedste tip

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Guide
Microsoft
partitioner
Tips og trick
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S