Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: SikkertHjem S6evo: Kan du selv sikre dit hjem?

Kan du med et billigt gør det selv-system sikre hele din bolig, så du slipper for at skulle tegne et dyrt abonnement hos et sikkerhedsfirma? Svaret er ja, hvis du har Wi-Fi-netværk (plus gode venner og naboer), viser denne test.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Alarmsystemer er – ligesom næsten al anden elektronik – blevet tilgængelige til priser, hvor langt de fleste kan være med. En lille alarmpakke til private hjem kan fås for under tusind kroner, og installationen kan ofte klares uden andet værktøj end en smartphone.

Hvis man har brug for, at nogen kan rykke ud, når en alarm går, kan man tegne et abonnement hos et sikkerhedsfirma. Mange forbrugere kan dog klare sig lige så godt med et netværk i nabolaget. Hvis man er på ferie og får en alarm om, at fordøren er åben, kan man ringe til en nabo og bede vedkommende om at gå forbi huset og tjekke. Man kan også være mere systematisk og oprette en profil på Nabohjælp, så man kan kontakte hele det lokale netværk og bede om hjælp.

Med 10 års erfaring og mere end 50.000 installationer er firmaet SikkertHjem en af de store spillere på det danske marked for gør det selv-alarmer. SikkertHjem har netop lanceret sin sjette produktgeneration med navnet ”S6evo”.

Her tilbyder man en startpakke (999 kroner) til at komme i gang med eller til opgradering af et tidligere alarmsystem plus to større og mere komplette pakker til henholdsvis lejligheder (1499 kroner) og villaer (1699 kroner). På den måde bliver den enkelte bruger selv ejer af hele sit alarmsystem og skal ikke budgettere med andre løbende omkostninger end nye batterier til de trådløse sensorer.

De nævnte pakker kan udbygges til at dække næsten ethvert behov ved hjælp af et bredt tilbehørsprogram, som også omfatter indendørs og udendørs overvågningskameraer.

Wi-Fi-opkoblet SmartBox

Hjertet i et S6evo-alarmsystem er en såkaldt SmartBox eller central, som kommunikerer trådløst (2,4 GHz) eller kablet med hjemmets router. Denne boks strømforsynes fra lysnettet og er udstyret med et genopladeligt backup-batteri med kapacitet til 6 timers drift. Desuden indeholder den en sirene, som kan frakobles, og en simkortlæser, der gør det muligt at supplere såkaldte push-notifikationer via internettet med sms-beskeder via mobilnetværket. Denne tjeneste kræver et specielt sms-kort, som koster 199 kroner om året.

Med i den store villapakke, som Datatid TechLife har testet, er der også fire sensorer – to, som registrerer åbning af døre eller vinduer, og to, som reagerer på levende skabninger på 25 kg eller mere. Til betjening af alarmsystemet er der et SmartPad-tastatur, to nøglebrikker og to små fjernbetjeninger. Det medfølgende tilbehør kommer fabriksparret til SmartBox’en, så det hele uden videre kan tages i brug. Hertil kommer tre dobbeltsidede alarmmærkater.

Det øvrige tilbehørsprogram omfatter bl.a. en SmartPlug-stikkontakt, en vibrationssensor til sikring af vinduer og værdigenstande, en vandsensor til registrering af oversvømmelse, en røgsensor, to sirener og de nævnte overvågningskameraer.

Også husets lamper kan styres ved hjælp af SikkertHjem-appen. Antallet af smarte stikkontakter begrænses kun af brugerens budget.

Med app og manual

Når alarmsystemet først er opsat, er det ikke svært at bruge i det daglige. Efter vores mening er det nemmest og mest intuitivt at slå systemet til og fra ved hjælp af producentens app, for mobiltelefonen har man jo altid ved hånden. Den næstbedste til/fra-dims er den lille fjernbetjening, som ikke fylder meget i lommen og har fire knapper med letforståe-lige symboler.

Vi har lidt sværere ved at blive begejstrede for SmartPad-tastaturet til 499 kroner i løs vægt. Hvis det var vejrbestandigt og kunne sættes op ved fordøren, kunne det være rart at have i en situation, hvor alt andet svigter, eller alarmen skal bruges af personer, som ikke skal have betroet en firecifret adgangskode, men kan klare sig med en nøglebrik.

Sådan som systemet er skruet sammen, skal man ind i huset, lokalisere SmartPad-tastaturet og foretage sig noget – inden indgangsforsinkelsen er løbet ud. Det gør heller ikke tingene bedre, at man skal indstudere et bestemt tryk, hvor man ikke bruger fingerspidsen, ligesom man tapper på en skærm, men skal trykke med fladen på en finger. Og handsker går slet ikke.

Men inden man er kommet så langt, skal den grundlæggende opsætning af systemet være på plads, og det kræver sin manual. Derfor har SikkertHjem udarbejdet en meget udførlig ”Brugervejledning” på 35 sider, og når man sidder med en finger i den og har appen åben, går det ret nemt at få indlæst navne og koder, så systemet kan tages i brug.

Smarte faciliteter

En it-nørd, som nyder at hygge sig med de avancerede indstillinger i trådløse routere, vil fryde sig over mulighederne for at arbejde med brugerkonti i S6evo-systemet. Når det gælder systemadgang og internet, opererer SikkertHjem med Ejer (administrator), Bruger og Gæst. I alle tre kategorier er antallet af brugere ubegrænset, men der bør selvfølgelig kun være én Ejer med fuld adgang til systemet.

Endnu en kategori er sms-modtager. Antallet af disse brugere er også ubegrænset, men deres rettigheder omfatter kun modtagelse af beskeder om alarmer og eventuelt systemstatus.

”Slå til Hjemme” eller skalsikring er en alarmfunktion, man kan bruge, når man er hjemme. Så kan man vælge, at døre og vinduer skal være sikrede, mens man selv kan bevæge sig frit rundt.

Blandt de øvrige features kan nævnes anti-jamming. Hvis nogen prøver at forvirre SmartBox’en ved at overdøve den med et stærkt radiosignal, får man en advarsel.

Aktuelt arbejder SikkertHjem på at kunne understøtte betjening via smart-ure, Alexa og Apple HomeKit. Efter sommerferien er der planlagt en OTA (Over The Air) opdatering af firmware, server og app, som vil gøre det muligt at få flere enheder til at spille sammen efter en enkel IFTTT (If This Then That) programmering. Så kan man få en bevægelsessensor til at aktivere en SmartPlug-stikkontakt og tænde en projektør, når den registrerer en person i indkørslen.

Alarmsystemet kan nærbetjenes på dette SmartPad-tastatur. Man behøver ingen talkode, hvis blot man har en lille rød nøglebrik, som der også er to af i villapakken.

God rækkevidde

Vores testmiljø er et lille hus med et bebygget areal på 80 kvm og tre etager – kælder, stue og første sal – plus et mesh-routersystem, der rækker ud i de fjerneste hjørner og sikrer en praktisk talt perfekt Wi-Fi-dækning. Under disse betingelser er det intet problem at få opkoblet SikkertHjems SmartBox-central, og det samme gælder naturligvis for firmaets SmartCam-overvågningskameraer, som også kommunikerer via Wi-Fi.

De trådløse sensorer trigger SmartBox’en med en signalfrekvens i 433 MHz-båndet, som også bruges til masser af andre små elektronikprodukter, der her i huset hæver gadget-koncentrationen til lejlighedsvis besværlige højder.

SikkertHjem opgiver en rækkevidde eller sendeafstand for disse sensorer på op til 40 m indendørs og 150 eller 200 m udendørs. Vi har da heller ikke oplevet problemer med at få sensorerne til at fungere pålideligt inde i hele huset, når SmartBox’en har stået i kælderen.

Vi har også prøvet at sikre udhuset og carporten med henholdsvis en åbningssensor og en bevægelsessensor, og det er lykkedes bedre med SmartBox’en placeret centralt i stueetagen.

Endelig har vi prøvet at sætte en åbningssensor i postkassen ude ved vejen.
Sådan et metalskab virker som en effektiv mur mod radiobølger, men ved at montere sensoren under låget, så den kan kigge ud i det fri, når låget løftes op, kan vi få besked om, at der er kommet post og/eller reklamer!
Alt i alt demonstrerer dette system, at du i dag rent faktisk kan sikre dit hjem med en gør det selv-løsning. SikkertHjem S6evo får vores anbefaling.