Home » Tilbehør » Sikkerhedsstyrelsen advarer: Pas på, når du køber en oplader
Sikkerhedsstyrelsen advarer: Pas på, når du køber en oplader

Sikkerhedsstyrelsen advarer: Pas på, når du køber en oplader

Share

Når du køber en mobiloplader, skal du se dig godt for. Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer hvert år en del af de usb-opladere, der sælges til danske forbrugere, og hver gang er der problemer med en væsentlig del af opladerne

Resultaterne er netop gjort op efter kontrol af 40 usb-opladere i 2020, og blandt dem var det kun hver fjerde, der var helt i orden. For fem produkter var det tilstrækkeligt med vejledning til fabrikanten eller importøren, mens der var 24 produkter, hvor salget blev stoppet eller produktet tilbagekaldt fra forbrugerne eller hvor fabrikanten eller importøren skulle udbedre fejl.

“Vi konstaterede i ni tilfælde, at der var så alvorlige fejl ved usb-opladerne, at vi måtte give påbud om at få produkterne kaldt tilbage fra forbrugerne, mens yderligere én forhandler frivilligt kaldte sit produkt tilbage. Derudover var der syv produkter, hvor vi krævede salget stoppet, og en forhandler valgte selv at stoppe salget. Det er alt for mange produkter med alvorlige fejl, når det drejer sig om et produkt, som stort set alle danskere har i hjemmet og som kan være skyld i både stød og brand”, siger vicedirektør Christian Thorhauge, Sikkerhedsstyrelsen.

Se også:  Ny OnePlus 10T er en hårdt pumpet muskelmobil med ekstrem opladning
Flere undersøgelser

Sikkerhedsstyrelsen undersøger hvert år et udvalg af de usb-opladere, der er på markedet i Danmark. I 2019 blev der kontrolleret 37 opladere, og blandt dem var der seks produkter, der blev krævet tilbagekaldt fra forbrugerne og to produkter, hvor forhandlerne valgte frivillig tilbagekaldelse. Der var kun otte produkter helt uden fejl og mangler.

Kig efter afsenderen

Det kan være vanskeligt for en forbruger at gennemskue, om en usb-oplader er i orden. Men erfaringen fra Sikkerhedsstyrelsens kontrol er, at man skal se efter opladere, der er korrekt CE-mærkede og har kontaktoplysninger på fabrikanten og evt. importøren.

“Når en fabrikant CE-mærker et produkt, skal der være dokumentation for, at produktet lever op til reglerne på området. Derudover har vores kontrol vist, at hvis mærkningen på en oplader er mangelfuld, er der to en halv gang større sandsynlighed for, at produktet heller ikke er i orden”, siger Christian Thorhauge.

Ud over at kontrollere mærkningen og handle hos en forhandler, man har tillid til, opfordres børn og voksne også til at følge nogle enkle råd, når telefonen skal lades op.

Se også:  Oplad din smartphone lynhurtigt i bilen

“Man skal undgå at placere telefonen på et underlag, der kan brænde, og man skal holde øje med opladeren, når den er i brug. Så har man gjort, hvad man kunne for at undgå alvorlige skader, hvis opladeren skulle fejle”, nævner Christian Thorhauge.

Hvis en oplader overopheder eller i øvrigt svigter, vil Sikkerhedsstyrelsen gerne have information om det.

“Vi kan ikke kontrollere samtlige produkter på markedet, men anmeldelser giver os mulighed for at se nærmere på produkter, der ikke lever op til kravene”, siger vicedirektøren.

Gode råd når du lader op

• Brug en oplader, der passer til produktet. Stik og teknik skal passe sammen.
• Hold øje med opladeren. Oplad ikke, mens du for eksempel sover.
• Ledning og stik må ikke have synlige skader.
• Oplad ikke på et brandbart materiale, fx en sofa eller en seng.
• Dæk ikke opladeren til, så den ikke kan komme af med varmen.
• Opladeren må gerne blive lun, men ikke meget varm.


TAGS
Mobilopladning
oplader

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S