Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerhedssoftwaren, der blev den bløde mellemvare

ESET Smart Security 4 lægger sig lige i midten på alle måder. Ydelsen er fin, men programmet halter lidt i funktionaliteter og virkemåde.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I Alt om DATA nummer 16/2010 testede vi sikkerhedsprogrammer, og det var planen, at ESET Smart Security 4 skulle have været med i testen. Men desværre var der et par uforudsete hændelser, der gjorde, at vi ikke kunne nå testen til deadline. Det råder vi bod på med denne onlinetest af programmet.

Som tilfældet var med de fire andre programmer i testen, installerede vi ESET Smart Security 4 på Windows 7, der kørte i en virtuel maskine. Derefter målte vi, hvor meget programmet belastede computeren i form af opstartstid, og hvor lang tid programmet forsinkede, at vi kunne starte Internet Explorer og få vores startside frem.

Vi kiggede nærmere på, hvor meget programmet belastede systemet, og vi tjekkede, hvor lang tid en total scanning af computeren tog. Endelig testede vi systemet ved at lade vores computer besøge nogle kendte skadelige steder på internettet og se, hvordan programmet reagerede, og ikke mindst om det kunne stoppe trusler i at nå ned på vores computer.

Skånsom mod systemet

Under installationen gjorde ESET Smart Security selv opmærksom på, at Windows 7 skulle opdateres, og det var en smart funktion. Men da vi testede en "ud af boksen"-installation og ikke havde opdateret Windows 7 på maskinerne i vores test af sikkerhedsoftware, så undlod vi at gøre det her. Men det er smart, at programmet også her hjælper med til at holde computeren sikker.

ESET Smart Security skal have ros for at være skånsom mod din computer. Opstartstiden blev øget med 15 procent, hvilket ikke er det vilde sammenlignet med andre systemer, og tiden, til vi fik vores startside frem i Explorer, blev forøget med 19 procent. Det sidste virker måske voldsomt, men det er faktisk ikke så galt sammenlignet med andre sikkerhedsprodukter på markedet.

Dernæst gik vi i gang med at scanne computeren, og her fik vi virkelig en overraskelse. En fuld scanning tog kun 5 minutter og 15 sekunder. Det kunne vi ikke rigtig få til at hænge sammen, så vi genskabte vores virtuelle maskine til forgående punkt og scannede igen. Samme tid – 5 minutter og 15 sekunder for at scanne 66.167 filer. Under scanningen sprang programmet fra 0 til 38 procent i et hug, hvilket også undrede os.

Nu valgte vi så en 'Smart scanning', og her tog det kun 4 minutter og 30 sekunder, men denne gang blev der scannet 66.351 filer. Hvad forskellen på de to scanninger var, kunne vi ikke se. Men vi var ikke helt trygge ved scanningerne. På os virkede det, som om det gik alt for hurtigt og dermed ikke var grundigt nok.

Ifølge logfilerne blev en del filer sprunget over, men da vi snakkede med EuroSecure om det, viser det sig, at det er meningen. For en del Windows-filer kan ikke scannes, da systemet låser dem.

Med til historien hører også, at vi vidste, at der lå tracking cookies på vores harddisk, men de blev ikke fundet i scanningen. Om det er, fordi ESET ikke betragter dem som skadelige, skal være usagt, men det undrede os lidt.

Sikkerheden er god nok

Vi gik nu i gang med den rigtig sjove del af testen, nemlig at surfe rundt på sider, vi vidste var inficerede, og som ville forsøge at smitte vores computer. Det første vi gjorde, var at søge på bestemte ord på Google, som vi vidste ville bringe sider frem, der indeholdt ondsindet kode.

Her havde vi forventet, at vores sikkerhedsprogram havde advaret os, men det skete ikke. Når vi forsøgte at følge linket, så var det Windows 7 selv, der forsøgte at stoppe os fra at komme ind på siden. ESET Smart Security gjorde intet for at stoppe os. Det skuffede os lidt, men heldigvis var programmets sikkerhedsmotor god nok til at sørge for, at vi ikke blev smittet med ondsindet kode.

Vores holdning er nu stadig, at det ville være rigtig fedt, hvis vi blev advaret mod at besøge siden fra starten af, for hvorfor risikere noget?

God brugergrænseflade

Vi slutter af med at rose programmet. Selve brugergrænsefladen er rigtig god. Du starter op i et ret simpelt skærmbillede, hvor du let kan overskue programmet og funktionerne i det.

Og hvis du virkelig ønsker at nørde med programmets indstillinger, så skal du bare skifte til avanceret visning, så får du mulighed for at pille ved indstillinger i din firewall, stille på antivirus-delens virkemåde og meget mere. Ros for denne funktion.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Den bedste beskyttelse til computeren

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]