Sikkerhed og  privatliv med OS X

Sikkerhed og privatliv med OS X

Share

Bare fordi du bruger en Mac, er du ikke automatisk beskyttet mod alt ondt i computerverdenen. Læs her, hvad du selv kan gøre

Apples styresystem til deres computere, OS X, har dels funktioner indbygget til at øge sikkerheden, når du færdes på internettet og dels funktioner til at sikre dit privatliv. Hvor Apple stopper, kan du finde værktøjer, som kan øge sikkerheden og mindske risikoen for tab af privatliv. I denne artikel vil vi se på en række forskellige områder, hvor din Mac kan hjælpe dig.

Hvad er en keychain?
Lad os begynde rejsen mod en mere sikker computer ved at forstå et af din Macbooks centrale koncepter, nemlig keychain (nøglering).
I virkeligheden er keychain et gammel koncept, som går tilbage til tiden før OS X. Ideen er kort fortalt, at du kan gemme alle dine adgangskoder i en eller flere keychains – eller databaser om du vil. Du låser din keychain op med din adgangskode og derfor er det meget vigtigt, at du vælger en god adgangskode.

Se også:  Fem år inden for sikkerhed – hvad har ændret sig?

Du kan anvende keychain til at gemme brugernavne/adgangskoder til websites, Wi-Fi-nøgler og passphrase til Secure Shell.
Eftersom keychain er dybt integreret med OS X og Apples software, vil du ofte ikke opdage, at du har dine vitale og private data gemt på denne sikre måde.

Rent teknisk benytter Apple sig af 3DES-kryptering af keychains. Det giver en utrolig hård og robust kryptering. Selv med den eksponentielle vækst i cpu-hastighed, forventer NIST (National Institute of Standards and Technology) ikke, at 3DES kan brydes før omkring 2030 og en forskningsartikel fra 2010 estimerer, at det vil tage omkring 800 dage at bryde 3DES, hvis du er i stand til at afprøve 50 milliarder krypteringsnøgler i sekundet. Med andre ord, bliver din computer stjålet, har du lidt over to år til at få skiftet adgangskoder og lignende. Så skulle det ske, er der ingen grund til panik, men brug et par aftener på at få skiftet dem.

Se også:  Pulsen på sikkerhed anno 2016

Siden OS X Maverick (2013) har Apple også givet dig mulighed for at gemme dine data i en iCloud keychain. Tricket med den type er, at de bliver synkroniseret med din iCloud-konto, og du kan bruge dine keychains på alle dine Apple-produkter. Krypteringen i en
iCloud keychain er faktisk hårdere, idet algoritmen 3DES er skiftet ud med 265 bit AES. Med AES-algoritmen er estimatet for at prøve alle krypteringsnøgler mange størrelsesordner større end universets forventede levealder! Det er også med i en iCloud keychain, at det er muligt at gemme kreditkort-oplysninger, således at du ikke behøver at taste dem ind hver gang.

Del denne