Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerhed hele vejen rundt

Symantecs sikkerhedsprodukter har i mange år været blandt vores favoritter. Norton 360 version 6 er absolut ingen undtagelse. Produktet er både brugervenligt og omfattende.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Blandt de forskellige sikkerhedsprodukter, du kan finde, er Norton 360 et af de produkter, der har levet et meget skiftende liv. Produktet har altid været ment som et produkt til dem, der ikke ønsker at skulle helt ned i detaljer med deres sikkerhedsprodukt.

Samtidig har produktet også altid været ment som et produkt, der tager sig af mere end bare den almindelige it-sikkerhed. Produktet har altid været centreret om hele computerens helbred, herunder optimering og backup af data.

En skidt start

Men Norton 360 kom ikke heldigt fra start – programmet var, for at sige det mildt, ikke godt. Det var langsomt, det sløvede computeren så meget, at det var uhyggeligt, men det var ikke det værste. Programmet havde en indikator, en stor rund knap, der kunne lyse op i tre forskellige farver: grøn for fin status, gul for noget, der krævede opmærksomhed, og rød for ting, der bragte computeren i fare.

Problemet dengang var, at hvis der ikke var defineret og kørt en jævnlig backup, så lyste statusknappen op i rød, og det blev den ved med. Om du så ønskede en backup eller ej. Med tiden blev du blind for knappen, og hvis der så virkelig var problemer, du skulle tage dig af, så blev de ikke opdaget.

Der var en del andre problemer med programmet, men disse var de værste og dem, der gav Norton 360 en meget problematisk start i livet.

Men heldigvis kunne Symantec godt se problemerne, og gennem de næste par inkarnationer af programmet fik producenten rettet dem og gjort programmet til et godt fungerende program.

Version 5, som var sidste års version, var vi ret begejstrede for her på redaktionen, så vi var naturligvis spændte på at se, hvad den nyeste version kunne tilbyde os.

Enkelt hele vejen igennem

Det var med det samme tydeligt, at Symantec med denne udgave af programmet virkelig havde besluttet sig for at gøre det så enkelt at bruge som overhovedet muligt. Installationen kørte igennem uden nogen problemer, og uden at vi skulle tage hensyn til noget som helst, bortset fra placering af programmet, hvis vi ikke ønskede, at det skulle placeres der, hvor installationen selv foreslog.

Derefter kørte installationen helt færdig, og vi endte med en skærm, hvor der stod ’Undersøg’, og alt, vi skulle gøre her, var at klikke på den store gule knap, så blev computeren lige scannet hurtigt igennem.

Herefter er alt, du har, en lille widget i øverste højre hjørne, hvorfra du kan åbne betjeningspanelet samt starte små hjælpeprogrammer.

Åbner du betjeningspanelet, vil du blive præsenteret for en grænseflade, der minder meget om den, du så i sidste version af programmet.

Det, du mest skal tage dig af, er fremhævet i fire store områder midt på skærmbilledet, og du får med det samme status for dem. Områderne er pc-sikkerhed, identitet, backup og pc-optimering, og ved at klikke på dem folder de sig pænt ud, og de valgmuligheder, du har under de enkelte punkter, bliver vist for dig.

Du behøver som sådan ikke gøre noget, men klik på ’Pc-sikkerhed’, og du får mulighed for at se detaljer om, hvornår scanningen sidst har kørt, og hvad den fandt. Du kan også vælge at scanne din computer her og nu, hvis du har mistanke om infektion. Du kan tvinge en opdatering til at køre, du kan administrere den indbyggede firewall, og du kan starte ’Norton Insight’.

Vælger du ’Administration af firewall’, ender du et skridt dybere nede i systemet, og her bør du kun bevæge dig rundt, hvis du ved, hvad du har med at gøre. Her kan du åbne op for porte og programmer og spærre for andre. Men det er godt, at muligheden er til stede.

Også avancerede indstillinger

Programmet kan som nævnt også beskytte din identitet, når du er online. Det er blandt andet her, du slår Identity Safe til eller fra, samt konfigurerer, hvilke detaljer om dig selv programmet skal forhindre, smutter ud fra din computer.

Backup-delen giver dig nogle rigtig gode muligheder for forskellige backup-kørsler. Du skal naturligvis være opmærksom på, at du kun har 2GB til rådighed i standardversionen, og at du naturligvis kan tilkøbe mere lagerplads, hvis det skulle være nødvendigt.

Det er også fra dette menupunkt, at du vælger at genskabe data, hvis det er påkrævet.

Det sted, der dog hurtigt kan vise sig at være det mest besøgte, er ”pc-optimering”, hvor du kan køre en diskoptimering, en filoprydning eller en diagnosticeringsrapport af systemet.

Igen kan du logge ind under de avancerede indstillinger, og her har du mulighed for at administrere de programmer, der starter op sammen med computeren. Du kan slå dem til eller fra, eller du kan give dem en forsinket start, hvilket nogle gange kan være forskellen mellem en sløv og en hurtig computer.

Der er en del flere muligheder med programmet, men vi vil godt slutte gennemgangen af programmet af med at kigge nærmere på fanebladet ’Ydeevne’. Her kan du nemlig se i detaljer, hvor godt eller dårligt din computer kører.

Du har et historisk overblik over, hvilke programmer, tjenester eller opgaver der er blevet startet på computeren, og du kan se, hvor belastet cpu’en er, og lige så vigtigt kan du se, hvad det er, der belaster din computer i spidsbelastningerne. Dette kan hjælpe dig meget, hvis du forsøger at fejlfinde på din sløve computer.

Den samme øvelse kan du gøre med hukommelsen. Her er det så bare de hukommelsesslugende programmer, du kan se. Den del af programmet er ikke ny. Symantec har haft den med i de sidste par versioner af både Norton Internet Security og Norton 360, men det er stadig en virkelig god funktion i programmet og en, vi bruger tit og ofte.

Godt og hurtigt

Der er et par funktioner mere i programmet, herunder Online Family, som dog skal hentes separat, som også er noget, der gør programmet til en komplet løsning. Men det skal vi ikke komme nærmere ind på her i denne test.

Vi vil dog gerne slutte af med at kigge lidt på, hvor godt programmet rent faktisk var.

Vi gjorde to ting ved vores testcomputer, som for resten blev gendannet mellem hver test. Først installerede vi programmet og besøgte et par kendte ”grimme” steder på nettet, hvor vi vidste, at der var risiko for at få malware på computeren. Vi blev pænt advaret mod at besøge stedet, men vi insisterede på at besøge det. Herefter fik vi et par advarsler om forsøg på infektion af malware, som heldigvis blev stoppet.

Derefter forsøgte vi det samme med testcomputeren uden nogen form for beskyttelse, og så installerede vi Norton 360 og kørte derefter en scanning. Vi fandt ikke mindre end 11 trusler på vores computer, og Norton 360 fjernede dem pænt og nydeligt.

Programmet klarede en scanning af hele computeren på 13 minutter og 42 sekunder, og i løbet af den tid scannede den 106.000 filer, fandt og neutraliserede de 11 trusler og nåede også at køre en disk- og filoptimering.

Helt overordnet er Norton 360 et rigtig godt system. Det belas-ter ikke dit system nævneværdigt, og det kommer ikke og beder om din mening i tide og utide. Programmet klarer stort set sig selv.