Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikker færden på Facebook – 5 gode tips

Brugere af Facebook og andre sociale medier er kraftigt udsatte i forhold til internetkriminalitet og hacking. Her får du 5 gode råd til en sikrere færden på tjenesterne.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Facebook og andre sociale medier stiger eksplosivt i brugerantal og det gør interessen for angreb på de populære tjenester også. Brugerne på Facebook og andre sociale medier er langt mere tilbøjelige til at stole på tilsendt materiale, fordi de kommer fra venner og bekendte og som bruger skal man se sig godt for når man, ligesom flere millioner andre danskere, benytter Facebook – eller andre sociale medier.

Hackere er glade for de sociale netværkstjenester og prøver at plante og sprede virus ad den vej. Identitetstyveri, også kaldet phishing, kan ligesom spam spredes via siderne. BullGuard har lavet fem gode og enkle råd, der kan hjælpe dig til at færdes sikkert på de sociale medier.

1. Undlad at åbne, downloade eller installere materiale, som du ikke er sikker på er i orden
Der findes talrige eksempler på, hvordan hackere forsøger at lokke brugere til at downloade et program ved at udgive sig for noget andet. Eksempelvis en hemmelig beundrer, hvis navn afsløres, når programmet er installeret. Eller tilsyneladende harmløse beskeder fra en af dine venner, der har fundet en pinlig video af dig. Åbner eller downloader du, får du i stedet for en virus på din computer, som sender den inficerede mail videre til dine venner, familie og kollegaer.

Er du i tvivl, kan du eventuelt foretage en søgning på programmets navn på Google, hvor du ofte vil kunne finde advarsler, hvis der er tale om et lyssky program.

Hvis afsenderen af en mail med mistænkeligt indhold er en du kender, kan du kontakte personen og checke om der er tale om en ægte mail med ægte indhold. Vær dog opmærksom på, at du aldrig bør besvare en mail fra ukendte afsendere, hvis du har mistanke om at det kan være spam – ved at svare på en spam-mail kan du risikere at bekræfte din eksistens overfor personer som efterfølgende vil forsøge at snyde dig.

2. Skift dit password jævnligt
Facebook bliver ofte angrebet af hackere, og dit kodeord og personlige oplysninger er ikke nødvendigvis sikre. Derfor er det en god ide at skifte password ofte og bruge et andet end det, du bruger til fx netbank.

3. Pas på med password og brugernavn
Pas på, hvis du på websider, e-mails, spil eller tests opfordres til at opgive password, brugernavn, kontooplysninger eller andre personfølsomme data. Der findes adskillige eksempler på kriminelle, som har fisket efter Facebook-passwords.

4. Brug din sunde fornuft
Vær opmærksom på, om noget virker mistænkeligt. Det kan være beskeder fra venner, som er skrevet på cirkusdansk, engelsk eller indeholder påfaldende mange stavefejl. Måske noget materiale der lyder for godt til at være sandt, links til sider med mystiske navne og så videre. Med andre ord: Brug din sunde fornuft og hvis noget er for godt til at være sandt – så er det det nok.

5. Sørg altid for at sikre din computer med sikkerhedssoftware
Det er en udbredt misforståelse, at it-sikkerhed er lig med antivirus. Det er selvfølgelig også udmærket men langt fra tilstrækkeligt, hvis computeren skal sikres mod de trusler, der findes på nettet Vælg et godt sikkerhedsprodukt der indeholder antivirus, firewall, spamfilter og antispyware og beskytter dig hele vejen rundt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere