Home » Andet » Signaturprojekter skal gøre regionerne intelligente
Signaturprojekter skal gøre regionerne intelligente

Signaturprojekter skal gøre regionerne intelligente

Share

Kunstig intelligens skal omfavne den offentlige sektor. Ambitionerne er store, og det burde midlerne også være. Kritikere mener, at regeringen har sat alt for få penge af til et seriøst stykke arbejde. Men her i 2020 bliver de første signaturprojekter altså for alvor skudt i gang i regioner og kommuner

Sidste forår blev der for første gang i Danmark afviklet Digitalt Topmøde. Det skete i DR Byen i København, hvor den tidligere regering benyttede lejligheden til at præsentere sin nationale strategi for kunstig intelligens.

Ikke mindre end syv ministre fra de mest markante resortområder med daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen præsenterede i den anledning ”National strategi for kunstig intelligens”. Planen dengang var, at Digitalt Topmøde skal afholdes hvert andet år, men efter at den nye socialdemokratiske regering er tiltrådt, er det nok meget klogt at sige: ”Nu må vi se, hvad der sker”.

Siden regeringsskiftet har vi nemlig ikke hørt voldsomt meget til de digitale ambitioner. I hvert fald ikke fra hverken finansministeriet eller erhvervsministeriet, der har været de drivende kræfter i udformningen af den nationale strategiplan for anvendelsen af kunstig intelligens.

Via en henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen, der står for den praktiske del af strategien, har AOD imidlertid fået oplyst, at kommuner og regioner gennem 15 signaturprojekter skal afprøve kunstig intelligens inden for sundhedsområdet, social- og beskæftigelsesområdet samt den tværgående sagsbehandling. Et af de argumenter, der blev slået på tromme for ved det digitale topmøde sidste forår, var nemlig muligheden for via kunstig intelligens at forbedre den offentlige service.

Se også:  Danmark halter bagud på AI – danskerne er nemlig skeptiske optimister
Kritik af fondens størrelse

Ambitionerne er tårnhøje, eller det var de i hvert fald, da de mange ministre på rad og række præsenterede, hvorledes kunstig intelligens skal være med til at gøre hverdagen både nemmere og mere effektiv for såvel borger som stat. En umiddelbar kritik går imidlertid ud på, at der er sat alt for få ressourcer af til at prøve kræfter med kunstig intelligens i den offentlige sektor.

Således påpeger forfatteren Thomas Terney, der er en af landets mest benyttede foredragsholdere inden for digitalisering og kunstig intelligens, at når den digitale investeringsfond frem til 2022 har sat 410 millioner kr. af til udbredelse af digitale velfærdsløsninger, er det rent til grin.

Især fordi et land som Singapore med nogenlunde lige så mange indbyggere som Danmark over det næste halvandet års tid ifølge Thomas Terney investerer 2,4 milliarder kr.

Samtidig kan nævnes, at de 410 millioner kr. kun er den politiske målsætning. Ved indgåelse af økonomiaftalerne for 2019 etablerede den nye regering nemlig i efteråret, sammen med KL og Danske Regioner, en fond til fælles prioritering af digitale løsninger på sundhedsområdet – men med en samlet investeringsvolumen på blot 210 millioner kr. Det blev indstillet, at 15 signaturprojekter med fokus på anvendelsen af kunstig intelligens i regioner og kommuner skulle modtage tilskud fra denne.

Se også:  Kunstig intelligens gør fremtidens datacenter mennesketomt
Begrænsede midler

Projekterne i denne første runde, otte i regionerne og syv i kommunerne, er indstillet til at få udbetalt i alt 67 millioner kr. i perioden 2019-2020, så man kan ikke lige frem sige, at politikerne for alvor har slået gækken løs. På trods af at man ikke slår voldsomt meget ud med armene, er ”Digital service i verdensklasse” imidlertid et af reformsporene i den nye regerings Sammenhængsreform, der blev præsenteret i efteråret.

Regeringen ønsker således at øge ambitionerne og tilfører derfor med den digitale servicereform yderligere 100 millioner kr. til fonden. Dog med kravet om, at kommuner og regioner medfinansierer tilsvarende. Samtidig udbredes fonden til at støtte indsatser på alle velfærdsområderne.

To af signaturprojekterne er gået til Region Syddanmark, hvor Sygehus Lillebælt har fået 8,7 millioner kr. til hurtigere og bedre diagnostik af akutte patienter, mens Odense Universitetshospital har fået 5 millioner kr. til bedre diagnosticering af prostatakræft. Det gør formand for digitaliseringsudvalget i Region Syddanmark, Mette Bossen Linnet (V) stolt, men hun glæder sig samtidig over, at der bredt set i regionen er interesse for at arbejde med kunstig intelligens.

TAGS
AI
innovation
Kunstig intelligens

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S