Home » Andet » Sig det med ord
Sig det med ord

Sig det med ord

Share

Hvad er kommandoprompten, hvordan anvendes den, og hvorfor
er du i det hele taget nødt til at skrive noget til computeren?

I gode gamle dage, dengang Windows have et enkeltcifret nummer som versionsbetegnelse, skulle du først starte computeren op i DOS (MSDOS) og derefter starte Windows manuelt ved at skrive win ud for kommandoprompten i DOS. Kommandoprompten var et større end-tegn, og foran den stod oftest hvilket drev og hvilken mappe på harddisken, du befandt dig i.

Windows var sådan set en mere brugervenlig grænseflade, man lagde ovenpå det underliggende DOS-operativsystem. Det er det rent faktisk stadigvæk den dag i dag, men nu opdager du bare ikke, at du starte operativsystemet op, da kernen i operativsystemet i dag er mere eller mindre integreret i Windows. Før Windows var der kun DOS. Alle kommandoer – om du skulle kopiere eller flytte en fil, oprette en mappe eller formatere en diskette – skulle skrives som tekstkommandoer efter kommando-prompten. Skulle du f.eks. kopiere en fil fra en mappe på harddisken og over på en diskette, skulle du skrive den kryptiske besværgelse ”copy filnavn.txt a:” Det betød, at tekstfilen ”filnavn” blev kopieret fra sin nuværende placering og over på disketten i A:-drevet.

Havde du ikke forinden placeret dig i den samme mappe, som filen lå i, skulle du også huske at angive stien til filen. Det blev gjort med ”cd”-kommandoen – ja, i dag trækker vi jo bare filen fra den ene mappe til den anden. Men selv om Windows har gjort omgangen med indholdet af vores harddisk væsentlig lettere, er der faktisk stadigvæk nogle ting, hvor det er lettere at bruge kommandoprompten frem for at benytte Windows til opgaven.

Så lad os for en kort stund lægge musen til side, genopdage kommandoprompten og se, hvad det er, du kan gøre lettere med tekst-besværgelser.

Genopdag kommandoprompten

Lad os starte med det grundlæggende først. Kommandoprompten er et tekstbaseret eller såkaldt kommandolinje-baseret brugerinterface. Så i stedet for at bruge Windows grafiske brugergrænseflade (GUI) til at jonglere rundt med filer og programmer, skal du klare opgaven ved hjælp af tekstkommandoer, der fyres af på en helt sort skærm. Vi taler computerens middelalder her! Det svarer lidt til den brugergrænseflade du måske er stødt på, når du starter computeren i fejlsikret tilstand.

Du kan starte kommandoprompten op i et selvstændigt vindue ved at vælge Start-menuen | Alle programmer | Tilbehør | Kommandoprompt. Du kan også bare skrive cmd i Start søgning-feltet og trykke på Enter-tasten for at starte det sorte vindue op. I stedet for et menusystem, ser du kun en enkelt linje tekst, f.eks. C:/Documents and SettingBenny Grandahl>.

Dette er selve kommandoprompten, og den fortæller hvilken mappe på harddisken, du står i, når du afgiver din kommando – og den placering kan have stor betydning på, om kommandoen lykkes, for ud over systemkommandoerne skal du f.eks. først navigere hen i mappen med Word-programmet, før du kan starte dit tekstbehandlingsprogram. Jo, jo, det kan blive en lang rejse, især hvis du først skal finde vej til det program, du skal bruge.

Tilpas udseendet

Falder du først for kommandoprompten, begynder du sikkert at anvende den ret ofte. Måske så tit, at du ligefrem opretter en genvej på skrivebordet ved at højreklikke på Kommandoprompt i Start-menuen og trække menupunktet ud på skrivebordet og vælge Kopier hertil. I længden kan det imidlertid blive trættende at se på den sorte baggrund med hvid skrift – det er nu engang lige så tjekket som computerne i en halvfjerdser science fiction-film. Men nogle nådige programmører hos Microsoft har lagt muligheden for at ændre på farverne i Kommandoprompt-vinduet ind. Så højreklikker du på titellinjen i Kommandoprompt-vinduet og vælger Egenskaber, kan du tilpasse farver, størrelse og skrifttype ved hjælp af fanerne i Egenskaber for Kommandoprompt-vinduet. Se gennemgangen andet steds i artiklen.

[pt id=’2003437′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kommandoprompten er en af de kedeligste dele af Windows – heldigvis kan den poppes lidt op.”‘]

Kommandoprompten er en af de kedeligste dele af Windows - heldigvis kan den poppes lidt op.

Find rundt på harddisken

Vi har tidligere været inde på, at det kan være en ret klaustrofobisk oplevelse at finde rundt på harddisken med kommandoprompten. For i det hele taget at finde ud af hvad der er i den mappe, du befinder dig i, skal du skrive ”dir” ud for kommandoprompten og trykke Enter – anførselstegnene skal du selvfølgelig ikke have med.

Ja, du kan nu lige så godt vænne dig til at skrive ”dir /p” med det samme, for ellers vil du alligevel ikke nå at opfange navnene på alle de filer, der højst sandsynligvis ruller forbi øjnene på dig. ”/p”-parameteren standser listningen hver gang, du har fået en side tekst på skærmen, og du kan så nå at læse fil- og mappenavne i mappen, inden du trykker på mellemrumstasten for at få den næste skærmfuld af listen.

Filer står opført med navn og filtype, og mapperne står der <DIR> ud for i kolonnen til højre for filnavnet. Vil du flytte dig ned i en undermappe, skriver du ”cd”, taster mellemrum og skriver navnet på mappen, f.eks. ”cd datatid” for at åbne Datatid-mappen, hvis du har en mappe med det navn som undermappe i den mappe, du allerede befinder dig i.

Vil du opad i mappe hierarkiet, skriver du ”cd ..”, så flytter du dig op i den mappe, der ligger over den, du står i. Vil du helt op i roden af den harddisk, du er på, skriver du ”cd ”, og vil du over i Windows-mappen på C:-drevet – hvis du f.eks. befinder dig i en mappe på D:-drevet – skriver du ”cd c:windows”.

Vil du have en komplet liste over de besværgelser, du kan bruge, skriver du ”help”, og vil du have yderligere hjælp til en af kommandoerne, skriver du kommandonavnet, et mellemrum og et spørgsmålstegn, f.eks. ”dir ?”, for at få en oversigt over hvilke parametre, du kan anvende i DIR-kommandoen. For resten: Skriver du ”help |more”, vises listen over kommandoer en skærmlængde af gangen – konsekvens i brugen af parametre skal du ikke regne med. Hver generation af DOS-udviklere har indført deres egne parametre og måder at angive dem på.

[pt id=’2003438′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Med HELP | MORE kommandoen kan du få en komplet oversigt over alle kommandoer – hvad det så skulle hjælpe.”‘]

Med HELP | MORE kommandoen kan du få en komplet oversigt over alle kommandoer - hvad det så skulle hjælpe.

Jamen, hvad kan den så bruges til?

Nok grundlæggende Kommandoprompt-gymnastik! Hvad er det dog for ting, kommandoprompten kan bruges til, der er lettere at skrive som tekstbesværgelser end at klikke dig frem i Windows?

Se også:  Har Microsoft stoppet Windows-opdateringer i Rusland?

Jo, først og fremmest er der selvfølgelig de programmer, der kun kan køres fra kommandoprompten og som slet ikke kan kaldes fra Windows. Det gælder f.eks. programmet, der konverterer filsystemet fra FAT til NTFS.

Programmet hedder CONVERT, og vil du f.eks. konvertere dit FAT32-formaterede D:-drev, skriver du bare ”convert d:”, ligegyldigt i hvilken mappe du befinder dig i – det er jo en systemkommando. Så konverteres harddiskens filsystem fra FAT32 til NTFS, uden at du mister de data, der ligger på den pågældende harddisk.

Til fejlsøgning på netværket indeholder kommandoprompten et andet genialt værktøj, der simpelthen ikke findes i Windows. Det drejer sig om IPCONFIG, der bl.a. fortæller hvilken IP-adresse, computeren har og mange andre praktiske detaljer om netkort og det netværk, computeren er sluttet til.

Har du problemer med at få forbindelse til netværket, skyldes det oftest, at computeren ikke har fået en korrekt IP-adresse. For at computeren kan få tildelt en ny IP-adresse, skriver du ”ipconfig /release” og trykker på Enter-tasten og derefter ”ipconfig /new”, på ny efterfulgt af et tryk på Enter-tasten.

En anden praktisk netværkskommando er PING. Den sender et kald til en computer med den IP-adresse, du angiver efter PING-kommandoen, og er der forbindelse til den pågældende computer (og har dens firewall ikke blokeret for PING-anmodninger), svarer den anden computer tilbage med et ”Her er jeg” – og du får så oplyst hvor lang tid, det tog at sende kaldet fra din computer og til den anden.

Kan du ikke få forbindelse til din favorithjemmeside, kan du lige prøve at ”pinge” den. Skriver du f.eks. ”PING www.textshop.dk”, får du ikke kun et svar fra serveren – hvis altså den er i luften – men også at vide, hvilken IP-adresse hjemmesiden har. I øvrigt – svarer hjemmesiden på en PING-anmodning, men kan du ikke indlæse den i din browser, bør du nok lige genstarte computeren og prøve igen, inden du tager kontakt til hjemmesidens ejer.

Det her troede du ikke, du kunne fra kommandoprompten

Hidtil har vi kun set på de mere grundlæggende ting, du kan foretage dig fra kommandoprompten. Men rent faktisk kan du også en masse ting, som de fleste sikkert troede, kun kunne lade sig gøre i Windows. F.eks. kan du både læse e-mails og overføre filer via FTP direkte fra kommandoprompten, og det fedeste er, at når det ikke virker under Windows, så gør det det næsten altid fra kommandoprompten – specielt når det drejer sig om FTP.

Faktisk er det ikke så underligt, at du f.eks. kan overføre filer til en ftp-server fra kommandoprompten. FTP (File Transfer Protocol) er en af de ældste protokoller på internettet. De fleste benytter den sikkert, når de skal lægge filer op på deres hjemmeside eller overføre større filer direkte til en anden server via internettet.

Til det formål benytter de fleste sikkert et FTP-program med en grafisk brugergrænseflade eller klarer det via Internet Explorer, der også kan håndtere FTP-adresser. Her logger du på FTP-serveren ved at vælge Filer-menuen | Log på som. Det er den perfekte løsning, hvis du en sjælden gang har brug for at overføre filer via FTP.

Men nogle gange kan du dog have problemer med at få adgang til FTP-serveren fra Internet Explorer og i stedet for at fare ud på internettet og hente en grafisk FTP-server, kan du lige så godt bruge Kommandoprompt i stedet – i hvert fald hvis det bare handler om at overføre en enkelt fil eller to til en eller anden FTP-server.

FTP fra kommandopromten

Lad os prøve at overføre en fil til en FTP-server, f.eks. til den server, der hoster din hjemmeside. Start med at åbne Kommandoprompten ved at vælge Start-menuen | Alle programmer | Tilbehør | Kommandoprompt.

Ud for kommandoprompten skriver du ”ftp” og trykker på Enter-tasten. Nu ændres kommandoprompten til ”ftp>”. Det betyder, at vi nu anvender Kommandopromptens FTP-program, og her gælder nogle særlige kommandoer.

For at åbne en FTP-server, skriver du ”open”, mellemrum og så navnet på FTP-serveren, f.eks. open ftp.datatid.dk. Nu bliver du højst sandsynligvis afkrævet brugernavn og adgangskode. Først spørges efter brugernavnet, angiv det ud for ftp-prompten, og tryk på Enter-tasten. Derefter bedes om adgangskoden, angiv den ud for ftp-prompten, og tryk på Enter-tasten igen.

Når der er logget på FTP-serveren kan du se, hvad der ligger på den med LS-kommandoen. Vil du f.eks. have en oversigt over samtlige mapper på serveren, skriver du ”ls-al” foran ftp-prompten og trykker på Enter-tasten. Skift til en af mapperne ved at skrive ”cd”, mellemrum og så mappenavnet og trykke på Enter-tasten – ligesom i den almindelige kommandoprompt. Du kommer op af mappen på sammen måde ved at skrive ”cd ..”.

Binary-mysteriet

For at overføre en fil til FTP-serveren, skal du først sikre dig at overførslen sker i ”binary mode”. Det sikrer, at overførslen opfattes af serveren som data til en fil og ikke som ren tekst. Som regel er binary mode standardopsætningen på de fleste FTP-servere, men vil du være helt sikker, skriver du lige ”BIN” og trykker på Enter-tasten.

Herefter er du klar til at overføre filen. Det gøres ved hjælp af PUT-kommandoen. Skriv ”put” ud for ftp-prompten, og tryk på Enter-tasten. Nu bliver du spurgt om, hvor filen ligger lokalt: Angiv stien til den fil, der skal overføres, og tryk på Enter-tasten. En god ide er at oprette en særlig mappe i roden på C:-drevet til de filer, der skal overføres. Giv mappen et kort og nemt huskbart navn uden mellemrum – de skal nemlig skrives på samme måde som i en internetadresse, altså ”%20”, og det er dødbesværligt i længden.

Se også:  Kodekassen: Automatiser gentagelserne i Windows

Derefter bliver du bedt om at angive det filnavn, filen skal have på serveren. Oftest vil det være det samme, men du kan også vælge et andet navn til filen, hvis du har lyst. Når du trykker på Enter-tasten overføres filen til den mappe på serveren, som du står i, når filoverførslen sættes i gang. Derfor skal du huske at placere dig i den rigtige mappe på FTP-serveren, inden du begynder selve filoverførslen.

Vil du hente en fil fra FTP-serveren, skriver du ”get” og derefter filnavnet på den fil, du vil hente. Vil du sikre dig, at du har styr på hvor de filer, du henter på FTP-serveren, bliver gemt, angiver du den lokale mappe ved at skrive ”lcd” og så stien til den mappe på harddisken, du vil gemme filerne i, f.eks.: ”lcd D:download”, hvos du vil gemme filerne i Download-mappen på D:-drevet. Husk, at drevbogstaver altid skal skrives med STORE bogstaver.

Når du er færdig med at benytte FTP-serveren, er det god kutyme at logge af ved at skrive ”QUIT” og trykke på Enter-tasten.

Har du brug for hjælp til en kommando, eller vil du læse mere om, hvad du ellers kan med FTP, så skriv ”HELP”, og tryk på Enter-tasten. Så vises en komplet liste over alle kommandoer. Du kan få yderligere hjælp til en af kommandoerne ved at skrive ”HELP”, mellemrum og navnet på kommandoen og så trykke på Enter-tasten.

Læs mail med Telnet

Du kan som sagt også læse dine mails fra Kommandoprompten. Det gøres ved hjælp af Telnet, der er et terminalprogram til internetbrug. Så har din internetudbyder ikke en særlig webmail-tjeneste, er Telnet løsningen, hvis du er ude at rejse og lige vil tjekke dine mails undervejs.

Telnet er også løsningen, hvis du vil slette en mail, der er så stor, at det vil tage lang tid at hente den hjem over en gammeldags modem-forbindelse. Det er faktisk den eneste måde, det kan gøres på, med mindre du anskaffer dig specialprogrammer, som f.eks. PopTray. Hverken Outlook eller Outlook Express har anden mulighed for at slette en mail på serveren, end at hente den hjem.

Telnet kræver ikke det store kommando-vokabulatorium. Du starter Telnet ved at skrive ”telnet” ud for kommandoprompten og trykke Enter. For at åbne forbindelse til mailserveren, skriver du ”o” og så URL-adressen på mailserveren, f.eks. mail.tele.dk efterfulgt af et mellem rum og så ”110”. Det sidste er portnummeret for POP3-protokollen.

Når du kommer ind på serveren, angiver du dit brugernavn ved at skrive ”USER” efterfulgt af brugernavnet og adgangskoden ved at skrive ”PASS” og så adgangskoden.

For at se hvilke mails der ligger, skriver du ”LIST”. Hver mail angives med et nummer og så størrelsen. Den første mail på serveren hedder bare ”1”, den næste hedder ”2” og så videre. For at læse den første meddelelse skriver du ”RETR 1”, for at slette den skriver du ”DELE 1”, og for at logge af mailserveren skriver du ”QUIT”.

Det er først, når du skal til at sende eller besvare mails, det bliver kompliceret. De fleste mailservere tillader nemlig ikke, at du sender mails fra dem, med mindre du er logget på netværket hos den pågældende udbyder – altså at du har din internetforbindelse samme sted som mailserveren. Den eneste undtagelse er, hvis internetudbyderen eller mailhotellet understøtter ”authenticated SMTP”. Så kan du logge dig ind på udbyderens SMTP-server med dine logindetaljer fra din POP3-konto. Det gøres på samme måde som med en POP3-konto, du skal bare angive SMTP-adressen og efterfølgende angive port 25, der er den port, der benyttes af SMTP.

Du skal dog være opmærksom på, at nogle internetudbydere, f.eks. TDC, har spærret for trafik til port 25 på private ADSL-forbindelser for at mindske mulighederne for at sende spam via en internetforbindelse hos dem.

For at skrive en e-mail direkte på SMTP-serveren starter du med at skrive ”HELO” og trykke på Enter-tasten. Derefter skriver du ”MAIL FROM:” og angiver den e-mail-adresse, mailen sendes fra. Tryk på Enter-tasten igen.

Så angiver du modtageren ved at skrive ”RCPT TO:” efterfulgt af mailadressen på modtageren. Nu er du klar til at skrive selve meddelelsen. Skriv ”DATA:” og derefter meddelelsen til modtageren. For at afslutte meddelelsen og sende den trykker du på Enter-tasten, taster et punktum (.) på den nye linje og trykker på Enter-tasten igen.

Så sendes mailen. Skriv ”QUIT” for at logge af serveren.

… og sådan får du fat i den

[pt id=’2003441′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”A. StienTeksten foran ”>” angiver stien til den mappe du befinder dig i når du afgiver en kommando fra kommandoprompten.B. TilpasningDu kan tilpasse farverne skriftstørrelsen og udseendet af kommandoprompten ved hjælp af Egenskaber for Kommandoprompt-dialogboksen. På den måde kan du f.eks. skifte tekst- og baggrundsfarverne ud så det ikke er så sort-hvidt at se på.C. Start Kommadoprompt fra Kør-dialogboksenEn hurtig tilgang til kommandoprompten er Start-menuen | Kør og skrive cmd og trykke på Enter-tasten.D. Opret en genvejHar du tit brug for kommandoprompten kan du oprette en genvej til C:WindowsSystem32cmd.exe på Skrivebordet.”‘]

A. StienTeksten foran ”>” angiver stien til den mappe, du befinder dig i, når du afgiver en kommando fra kommandoprompten.B. TilpasningDu kan tilpasse farverne, skriftstørrelsen og udseendet af kommandoprompten ved hjælp af Egenskaber for Kommandoprompt-dialogboksen. På den måde kan du f.eks. skifte tekst- og baggrundsfarverne ud, så det ikke er så sort-hvidt at se på.C. Start Kommadoprompt fra Kør-dialogboksenEn hurtig tilgang til kommandoprompten er Start-menuen | Kør og skrive cmd og trykke på Enter-tasten.D. Opret en genvejHar du tit brug for kommandoprompten, kan du oprette en genvej til C:WindowsSystem32cmd.exe på Skrivebordet.

Nogle ting er lettere at udføre fra kommandoprompten

1. Find computerens ip-adresse

[pt id=’2003434′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Har du brug for at finde computerens IP-adresse eller vil du sikre dig at du har fået en korrekt IP-adresse skriver du ”ipconfig /all”. Den fortæller bl.a. computerens IP-adresse netkortets MAC-adresse og hvis stikket er faldet ud eller der er fejl på netkortet fortæller IPCONFIG det også!”‘]

Har du brug for at finde computerens IP-adresse, eller vil du sikre dig, at du har fået en korrekt IP-adresse, skriver du ”ipconfig /all”. Den fortæller bl.a. computerens IP-adresse, netkortets MAC-adresse og hvis stikket er faldet ud, eller der er fejl på netkortet, fortæller IPCONFIG det også!

2. Få en ny IP-adresse

[pt id=’2003435′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”For at computeren kan få tildelt en ny IP-adresse skriver du først ”ipconfig /release” og trykker på Enter-tasten. Derefter skriver du ”ipconfig /new” og trykker på Enter-tasten igen. Så tildeles computeren en ny IP-adresse af den DHCP-server der styrer tildelingen af IP-adresser på lokalnetværket.”‘]

For at computeren kan få tildelt en ny IP-adresse, skriver du først ”ipconfig /release” og trykker på Enter-tasten. Derefter skriver du ”ipconfig /new” og trykker på Enter-tasten igen. Så tildeles computeren en ny IP-adresse af den DHCP-server, der styrer tildelingen af IP-adresser på lokalnetværket.

3. Er der forbindelse?

[pt id=’2003436′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kan du ikke få forbindelse til andre computere på lokalnetværket kan du pinge IP-adressen på en anden computer på netværket f.eks. ”ping 192.168.1.11”. Kan du ikke indlæse en given hjemmeside kan du også pinge den for at se om siden er nede eller det bare er dit browserprogram det er galt med.”‘]

Kan du ikke få forbindelse til andre computere på lokalnetværket, kan du pinge IP-adressen på en anden computer på netværket, f.eks. ”ping 192.168.1.11”. Kan du ikke indlæse en given hjemmeside, kan du også pinge den, for at se om siden er nede, eller det bare er dit browserprogram, det er galt med.

Ja, du kan faktisk se Star Wars på Telnet!

I forhold til en grafisk brugergrænseflade er Telnet en ret kedelig affære. Ikke mange billeder eller andet grafisk lir, sådan som vi er vant til på World Wide Web-delen af internettet.Men tidligere var det ikke ualmindeligt, at man formidlede billeder i form af ASCII-tegn, der jo er det eneste, Telnet kan vise.

Ja, i vore HTML-baserede dage lyder det helt underligt, men faktisk var der tidligere folk, der var rene ekvilibrister i at tegne med bogstaver og specialtegn.En af de mest ekstreme af slagsen er genskabelsen af Star Wars: A new hope (episode fire, den første Star Wars-film fra 1977) som ACSII-tegneserie. Det er en gal hollænder, der har brugt masser af tid på at genskabe hele filmen som tegnefilm i ACSII-tegn.

[pt id=’2003439′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hele herligheden kan ses ved at skrive ”o towel.blinkenlights.nl” i Telnet. Tryk på Enter-tasten og så se hvad der sker! God fornøjelse og husk popcornene.”‘]

Hele herligheden kan ses ved at skrive ”o towel.blinkenlights.nl” i Telnet. Tryk på Enter-tasten, og så se, hvad der sker! God fornøjelse, og husk popcornene.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Slet genstridige filer

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Guldtip!

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Eksperttip!

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Eksperttip!

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
ASCII
Grundlæggende værktøjer
Guide
Kommandoprompt
Telnet
Tips og trick
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S