Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Shure Aonic 50: Forrygende lyd i støjreducerende hørebøffer

Det første støjreducerende headset fra Shure blæser os bagover med vellyd. Designet er lækkert og du får nogle stærke features, som man sjældent ser i den slags hørebøffer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Markedet for støjreducerende hovedtelefoner er tætpakket, så det er modigt for en ny spiller at bevæge sig den vej. Man skal virkelig have noget særligt at byde ind med for at det ikke bare virker som en dumdristig kamikaze-handling.

Det var lidt den tanke der ramte os som den første, men når vi alligevel gik til Aonic 50 med en vis forventning, er det fordi at Shure ikke bare er hvilken som helst producent. Brandet har 100 års erfaring med lydproduktion. Langt det meste hører til i den professionelle verden. Har du en hørt plade, lyttet til tale-radio eller været til koncert og festival i moderne tid, så har du næsten uden tvivl hørt lyden af Shure. Især deres SM57 og SM7B mikrofoner er fast inventar i lydstudier og på koncertsteder.

Producenten laver også professionelle studiehovedtelefoner, men har holdt sig fra comsumer-markedet. Indtil nu.

God stil

Med Aonic 50 entrerer de med stil. Hørebøfferne har et klassisk raffineret look med læder på hovedbånd og ørekopper samt aluminium i hængslet. Den simple plast på siden af ørekopperne virker måske en anelse uambitiøs i forhold til resten af headsettet, men i vores brune testeksemplar matchede den flot, så det er ikke noget, der gør alverden.

Der er simple kontrolknapper og USB C stik til opladning på højre ørekop og minijack ind/udgang i venstre.

Der er tale om et overear-headset af lidt større format. Det er nemt at justere pasformen og de store bløde læderpuder sidder behageligt på ørene. Man kan have Aonic 50 på flere timer, uden at det generer. Ørekopperne kan klappes fladt ned, så headsettet er nemmere at tage med i tasken. Aonic 50 kan dog ikke foldes sammen på samme måde som eksempelvis Sony WH-1000M4, så det optager lidt mere plads. Der medfølger en rund bæretaske, men den er altså så stor at det nærmest er fjollet. Den kunne man godt have sparet væk.

I æsken medfølger minijack-kabel med TRRS til smartphones i den anden ende samt et USB A til USB C kabel til opladning.

Effektiv støjreduktion

I sit udvalg af features er der grundlæggende hvad man forventer af et støjreducerende headset i den bedre klasse. Der er "Enviromental mode" som lukker lyd fra omgivelserne ind via mikrofonerne. Det sker på en ret naturlig måde, så det føles som om hørebøfferne forsvinder fra dit hoved.

Og så er der to niveauer af noise cancelling, "Normal" og "Max". Den første er ret diskret, men også mere naturlig end den "Max", som i højere grad har den vakuum-effekt vi kender fra eksempelvis Sony WH-1000M4. Den er effektiv, men gør, at der kan komme små sug i øret, når der momentvis slipper luft ind i et tog eller fly, hvor støjreduktionen tager godt fat. Men så er det ret fint at man kan skifte til mere diskrete "Normal"-tilstand, som ikke har denne effekt.

Imponerende lydkvalitet

Og så til lyden ... den er ganske enkelt forrygende. Her er tale om en kvalitet, vi ikke har været vant til i denne segment af hovedtelefoner.

Der er en grad af rumlighed i lydbilledet, overskud i gengivelsen samt en ubesværet præcision i stereoperspektivet, som giver dig en distinkt fornemmelse af hver enkelt elements placering.

I forhold til mange andre headsets i dette segmentet, og måske især førnævnte Sony WH-1000M4, er bassen veldoseret. Den er fyldig og varm, men dominerer ikke. Der er rigelig plads til de andre elementer, og det resulterer i en uhørt balance i lydbilledet.

Det bliver ikke klinisk, men lyden lægger sig faktisk tættere op af gode studiehovedtelefoner fremfor typiske comsumer-hørebøffer. Måske lige med undtagelse af B&O H9i, som vel nok er dem, der kommer nærmest i sin lydprofil.

Får det optimale ud af musikken

Til at støtte op om den forrygende lydkvalitet er et bredt udvalg af codecs, der sikrer, at du får det optimale ud af musikken, når du lytter trådløst via Bluetooth (version 5.0). De inkluderer aptX, aptX HD, aptX Low Latency, Sony LDAC AAC og SBC.

En feature som vi ikke har set i headset af denne type længe er, at headsettet også kan tilsluttes din smartphone eller din computer kablet via USB.

Men orker man virkelig at gå tilbage til kabel? Er den trådløse lydkvalitet ikke efterhånden ligeså god? Det er hvad undertegnede har gået og bildt sig selv ind, men med disse hørebøffer på hovedet blev det klart at sandheden er en anden. Der er stadig en del at hente ved at lytte kablet, især hvis du det drejer sig om musik i høj kvalitet, eksempelvis via Tidal, som vi testede med. Så vi endte faktisk med at ryge tilbage på kabel. Det er simpelthen besværet værd. Der er mere overskud, en flottere gengivelse, især i de ydre dele af spektret, og større dynamik.

En bonus ved denne tilkobling kan også være at headsettet oplader via mobilen eller computeren, når den er tilkoblet. Det er dog kun smart, hvis det er headsettet, der mangler strøm og ikke mobilen. I  sidstnævnte tilfælde er det surt, hvis headsettet ender med at dræne telefonen for den sidste sjat batteri. Så det kunne være smart, hvis man kunne vælge denne egenskab til og fra. Det kan man endnu ikke, men vi håber den mulighed bliver implementeret i den tilhørende ShurePlay-app, som ellers fungerer ganske glimrende.

Her er mulighed for at foretage finere indstillinger for ANC, justere EQ, afspille musik og hente opdateringer.

Batteritiden er fin uden at være overældende. Du får 20 timers lytning med ANC. Det er svært at klage over. Opladningen er dog lidt langsom.

Sætter ny standard

Hvad end man måtte kunne pege på af småmangler, blegner de når man tager lydkvaliteten i betragtning. Shure Aonic 50 lyder som en drøm har de rette features til at drage fuld nytte af dets lydegenskaber og så er de faktisk også nogle af de pæneste hørebøffer vi har set længe. En klar topkarakter.

Shure Aonic 50 specifikationer:








































































Transducer type Dynamic, Neodymium magnet
Driver Size 50 mm
Frequency Response 20 to 22,000 Hz
Sensitivity (@1 kHz) 97.5 dB/mW
Impedance (@1 kHz) 39 Ω
Maximum Input Power 100 mW
Weight 334 g (11.8 oz.)
Operating temperature 0°C to 45°C (32°F to 113°F)
Storage Temperature -10°C to 45°C (14°F to 113°F)
Supported Codecs aptX™, aptX HD, aptX Low Latency, SBC, AAC. LDAC™
Working range 10 m
BLUETOOTH 5
Antenna Type Internal Monopole
Gain +2.05 dBi
Operating Frequency 2402 MHz-2480 MHz
Modulation Type FHSSRF
Output Power +4 dBm ( EIRP)