Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: For sent og for dyrt? Nu vil B&O streame

Mange vil sige, at det er på tide, at B&O træder ind i den moderne streamingverden. Men nu er det sket, og det danske selskab har gjort det på sin egen veldesignede måde. Vi tester, om det lækre ydre matcher den høje pris og tidens krav.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er efterhånden mange år, siden B&O var tekno-logisk førerhund, men designkvaliteterne har man tilstræbt at bibeholde. Det er svært at være en, i globalt perspektiv, lille leverandør af underholdningsudstyr, og derfor skal man finde en enkelt eller to ting, man kan gøre bedre end andre, i stedet for at satse på det hele. Alligevel har B&O måske haltet lidt rigeligt efter trenden på audiomarkedet: Trådløs lyd, der kan indgå i multirumsløsninger.

Men tidligere i år kom Beosound Moment – som skulle være en helt ny måde at streame på. Og nu har udviklingsfolkene tilføjet en multirumsløsning, som Datatid TechLife er det første magasin i Danmark til at prøve.

Men lever det så op til tidens krav? Svaret er både ja og nej!

Indbygget tablet
Først og fremmest kan B&O’s bud på en streamingenhed til hjemmet ikke så meget mere end så mange andre trådløse produkter. Men det ligner og opfører sig dog slet ikke, som de systemer vi normalt støder på. Den kompakte, monumentale Beosound Moment består af to enheder. Hovedenheden står på bordet og har trådløs eller kablet kontakt til hjemmets Wi-Fi-netværk. Oven på den sidder en stor kontrolenhed med skærm. Den ligner en tablet og kan løftes af. Herfra styres alt. Men du kan også styre Moment med en app til mobile enheder (og den kan du slet ikke undvære, når det hele skal sættes op). Du kan også tilkøbe en fjernbetjening, men den er overflødig, da ”tabletten” og appen til din smartphone jo kan håndtere det hele.

Den aftagelige kontrolenhed har en 7” stor trykfølsom skærm (1280 x 800 pixel opløsning), og et nedfræset, trykfølsomt ”hjul” i siden giver adgang til at skrue op eller ned eller pause musikken.

På bagsiden er enheden beklædt med træ, og du ser blot drejehjulet. Det er en option, du kan vælge, hvis du synes bagsiden er pænere.

Uanset hvordan du vender den, vil kontrolenheden blive opladet, så du kan tage den med dig, når du har behov for det.

”Farvehjulet” viser musik for din sindstilstand. Den røde giver mere hårdtslående musik,  mens blå er for eksempel jazz. ”Farvehjulet” viser musik for din sindstilstand. Den røde giver mere hårdtslående musik, mens blå er for eksempel jazz.

Du har mulighed for at streame musik fra tjenesten Deezer – abonnementet medfølger for en periode. Du kan tilføje spillelister, radiostationer, farvoritmusik osv. Du kan vælge musik fra dit musiklager (som måske ligger på en NAS), fra diverse musiktjenester og fra Tune-in, når der skal lyttes radio. Her kan du så nemt bladre gennem de mange muligheder. Første opsætning tager dog lidt tid, og du skal give enheden mindst 5-6 timer, hvis du har et kæmpe musiklager, før alt er på plads.

Musik i farver
Herefter er det blot at betjene panelet, når du vil lytte. Det er ret intuitivt, men adskiller sig ved et farvehjul, der fremkommer på skærmen, når du har brugt systemet i noget tid. Det har alle regnbuens farver, og meningen er, at du skal vælge musik efter den stemning, du er i!

Således er røde farver lidt mere rock og heavy (hvis du har det i musiksamlingen), gul er mere afdæmpet ”easy-listening” og så videre. Og der er intelligens bag, forstået på den måde, at Moment ikke blot deler musikken over i de forskellige farvekategorier, men også finder ud af, hvilken musik og hvilke kunstnere du lytter til oftest. Så er der nogle heavynumre, du hører meget, vil de automatisk komme på playlisten, hvis du vælger en rød farve.

Samme funktionalitet får du også med radiostationer, hvor du har adgang til mange tusinde melodier via internettet. Systemet med farverne virker naturligvis bedre og bedre, jo mere du bruger, og jo længere tid du har brugt Moments system. Men selv i den korte periode, vi havde anlægget til test, var det overbevisende i brug.

Bruger du ikke farvekombinationen, er det let at browse rundt i menuerne og finde den musik, du ønsker, ligesom det er let at søge i kunstnere og numre. Bruger du appen til iOS eller Android, noterer vi også en meget hurtig reaktion på input uanset, om du vælger musik eller ændrer volumen.

Der er ingen tvivl om, at Moment har en ekstremt lækker måde at blive betjent på, og den ser brandgodt ud. Men ud over farvehjulet er funktionerne ikke så meget anderledes end i så mange andre multirumssystmer. Så køb ikke nyheden for betjeningen, men for designets kvaliteter. Moment er på mange måder tidsløst i sit udtryk. Desværre er vi med en pris på 16.955 kroner alene for basisenheden allerede i en prisklasse, hvor de fleste er stået af.

Betjeningspanelet kan tages med overalt i huset. Det kommunikerer via Wi-Fi. Her vises en multirumsopsætning. Betjeningspanelet kan tages med overalt i huset. Det kommunikerer via Wi-Fi. Her vises en multirumsopsætning.



Multirum med touch
Fordelen ved B&O er, at deres systemer kører utroligt godt sammen – de integrerer godt med hinanden. Du kan også tilslutte et B&O-tv i dette setup. Ulempen ved den stærke integration er, at det nærmest er umuligt at tilslutte andre højttalere eller tredjepartstilbehør. Vi har således været tvunget til at afprøve Moment med Beolab 17, et sæt små og ganske nydelige aktive højttalere i aluminium, som er blandt de mindste i B&O’s setup. De koster 21.765 kroner for et stereosæt.

Ønsker du en multirumsløsning med B&O’s højttalere, kan du tilslutte dem nærmest automatisk. Du kan vælge, hvor der skal spilles, hvad der skal spilles og så videre – sådan som man kan det med alle andre multirumsløsninger.

Vælger du den store runde A9 højttaler (16.499 kroner), har du dog en ekstra finesse: Tap med fingeren bagpå højttaleren, og den tilsluttes automatisk multi-rumssystemet og spiller med. Tab igen, og den slukker. Denne funktion er smart, og kan lade sig gøre, fordi A9-højttaleren i forvejen har sin betjening som et stort touchområde øverst på højttalerens bagside. Her kan du også skrue op og ned for lyden på denne højttaler.

Du kan opsætte små, trådløse betjeningspaneler rundt om i hjemmet, hvis der er behov for det. Du kan dog også styre det hele på en mobilapp. Du kan opsætte små, trådløse betjeningspaneler rundt om i hjemmet, hvis der er behov for det. Du kan dog også styre det hele på en mobilapp.


Og så det med prisen …
Lydkvaliteten er selvfølgelig vigtig, også når det er et B&O-produkt. Men det er ikke noget, vi vil gennemgå i detaljer, for lyden er ikke suveræn og i entusiastklasse. Men der er god varme, og musikken spredes godt ud i stuen selv fra de små Beolab 17-højttalere.

Så er der det med prislappen. Som altid med B&O er det her udfordringen ligger, medmindre man helt køber ind på konceptet, lægger sig fladt for brandet og dets historie og ser et musikanlæg som lige dele møbel og identitetsskaber – og lader det med lyden være en bonuseffekt.

I det billigste setup kommer du let op over 30.000 kroner for et system, der ydelsesmæssigt kan noget nær det samme som et anlæg til under 1000 kroner. Og vil du have multirum med et sæt Beolab 17 oveni bliver prisen et stykke over 50.000 kroner!

Moment er trods den beskedne højde på 15 cm monumentalt, minimalistisk, eksorbitant, bygget i førsteklasses materialer, solidt og gavmildt i sit udtryk. Det er en daglig pryd for øjet. Øret vil ikke huske det for noget specielt. Men det løfter seriøst B&O ind i den trådløse musiktidsalder.

Moments streamingenhed – her med træfronten opad – kan anvendes i  multirumsløsninger. For eksempel kan et B&O-tv fungere som en lyd-enhed. Moments streamingenhed – her med træfronten opad – kan anvendes i
multirumsløsninger. For eksempel kan et B&O-tv fungere som en lyd-enhed.