Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sennheiser HD 25 Light: Ikoniske hørebøffer i billigere og lettere udgave

De koster knap 750 kroner, men leverer helt samme lyd som de legendariske HD 25, der må siges at have vist sig særdeles langtidsholdbare. Kun designet er simplificeret.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes simpelthen produkter, som det ikke giver mening længere at anmelde eller diskutere kvaliteten af. Man kunne komme med al mulig kritik af HD 25. Det er på ingen måde et perfekt headset. Lyden er grovkornet og konstruktionen på ingen særlig fancy, men det er ikke rigtig pointen.

Sagen er at de måske mere end noget andet headset har bevist deres berettigelse, fordi det lige netop i kraft af de særlige egenskaber det har, kombineret med en god pris, har ramt et bestemt behov helt spot on. De er ikke bare endnu et headset i mængden. De er en standard. Et must i et seriøst DJ-setup eller hos filmfolk, der er i marken for at optage.

Den originale lyd

Et produkt som dette skal man derfor passe på at pille ved. Sennheiser holder sig imidlertid på sikker grund. For det første kan man nemlig stadig købe den klassiske HD 25, og så går den nye HD 25 Light ikke ind og ændrer essentielle egenskaber ved headsettet.

Lyden er bevaret 100 procent. Den er endda mere tro mod den originale model end den HD 25-II udgave, der sælges i dag. HD 25 Light er forsynet med helt samme kapsler, som den oprindelige version. Og selvom det måske ikke er verdens mest raffinerede lydbillede du får, så gengiver det - i grove træk - ret præcist, hvad der sker i optagelsen. Og den gør den med god tilstedeværelse og power. Du kan skrue særdeles højt op uden det forvrænger, men pas lige på ørene.

Netop derfor bliver de anvendt af selv de mest professionelle musik- og lydfolk som monitor-hovedtelefoner. De giver simpelthen et rigtig fint billede af, hvad der sker i lyden. uden at booste nogen frekvenser nævneværdigt. Det lukkede design betyder samtidig at de holder lyden inde og lukker for udefrakommende lyde, så det man hører godt klart igennem, selvom man står i en larmende natklub eller et travlt filmset.

Holder til det meste

Der er tale om helt gammeldags kablede hovedtelefoner. Der er minijack i enden og med i pakken er en fuldstørrelse jack-adapter, så headsettet er klar til at blive sat i hvad som helst. Ledningen er halvanden meter og aftagelig. Den skal dog erstattes med et kabel af samme type fra Sennheiser, hvis det går i stykker. Og forvent at der sker, for det er ikke af den mest robuste slags.

Det er headsettet til gengæld. Det er skabt af hårdfør, slidstærk og fleksibel plastik, så du kan kaste med det, bukke det, og generelt bare behandle det rigtig skidt, uden at det tager skade. Det er således ikke et headset man behøver at have ømme følelser for. Det er først og fremmest et værktøj, ikke et designobjekt, der skal pusles om.

Skåret det rigtig sted

Det der på afgørende vis adskiller HD 25 Light fra standardudgaven, er den mere simple hovedbøjle. Den har ikke et udtrækkkeligt todelt design, men består blot i en simpel plastikbøjle. Ørekopperne kan heller ikke drejes rundt.

Den ændring gør os ingenting, slet ikke når den faktisk sparer dig en helt pæn som penge, sammenlignet med standardudgaven. For skal vi nævne én ting, vi alligevel ikke bryder os specielt om ved HD 25, så er det komforten. Og den er hverken meget bedre eller ringere her. Den er nærmest ikke-eksisterende, uanset hvilken af modellerne du bruger. Headsettet rutsjer nemt rundt på hovedet og ørepuderne er besat med et halvstift plastmateriale, der er ikke er særlig behageligt mod ørerne.

Da det er så let som det er, er headsettet imidlertid udholdeligt at have på det meste af en arbejdsdag, og det er det vigtigste. Lige på det punkt er den nye Light-version ikke blevet ringere, tværtimod.

I betragtning af at du sparer næsten fire hundrede kroner ved at købe Light-udgaven, ville vi ikke betænke os ved det.

Det er ikke det oplagte headset for den almindelige hverdagslytter, men for den der arbejder med lyd, er det et headset, der bare bør være i samlingen.

Pris: 739 kroner.