Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Send video og billeder trådløst til dit tv

Med en ny dansk HDMI-dongle, Airtame, kan du overføre video og billeder trådløst fra en pc, tablet eller smartphone – uden at du skal bekymre dig særlig meget om platforme. God løsning, men alt for dyr til privat brug.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes en del løsninger på markedet, som kan bruges til at overføre tv, video og skærmbilleder fra din pc, tablet eller smartphone trådløst til en større skærm, for eksempel et tv. Men de har alle platform-begrænsninger, så afsenderenheden er bundet til at bruge et eller flere af de kendte styresystemer iOS, Android og Windows.

Det laver en ny HDMI-dongle, Airtame, lidt om på. Hensigten med nyheden er dog ikke at streame film, apps eller tv – i stil med Chromecast og Apple TV. Det er en ren skærmdeler, hvilket får den til at minde om Microsoft Wireless Display Adapter (der dog kræver, at afsenderenheden er Miracast-kompatibel).

Dubler dit skærmbillede fra tablet, smartphone eller computer via det trådløse netværk. Du kan også overføre lyden.

Airtame stikkes i tv’ets HDMI-indgang. Donglen får power fra en lille medfølgende strømforsyning, hvilket gør installationen lidt grim, men ikke vanskelig. Signalet til donglen sendes via det trådløse netværk derhjemme eller på et kontor.

Opsætningen af Airtame til netværket sker på en computer – Windows eller Mac. Herefter kan du overføre computerens skærmbillede til tv-skærmen. Du kan også installere en Airtame-app på din mobile enhed, hvor du kan vælge mellem Android og iOS. Windows Phone er på vej, lover det danske selskab bag nyheden. Det er i bund og grund samme system, som du bruger til trådløse, Wi-Fi-baserede højttalere.

I Airtame-opsætningen guides du trin for trin, og her vælger du dit netværk, giver din Airtame et navn, og så er du kørende. På tv-skærmen kan du blandt andet se signalstyrken på dit netværk og modtagekvaliteten. Er signalet svagt, vil det naturligvis også gå ud over billedkvaliteten. Rækkevidden afhænger af hjemmets trådløse netværk. I vores opsætning var der ingen problemer med at dele skærm fra et rum til et andet.

Virker overbevisende

Skærmdubleringen fungerer rigtig fint. Billedet på tv-skærmen skifter lige så hurtigt som på afsenderenheden. Du kan indstille Airtame til forskelligt indhold, for eksempel en præsentation eller en video, så skærmens kvalitet indstilles efter behov. Video kræver et bedre signal end tekst og grafik, og du kan på den måde opnå den båndbredde, du har behov for.

Airtame kan også fungere, selv om der ikke er noget Wi-Fi-netværk. Du kan nemlig skabe en direkte Wi-Fi-forbindelse fra din computer til Airtame, så den i princippet kan anvendes overalt.

Som vi ser det, er Airtame et interessant produkt, hvis du ofte har brug for at dele billeder og video fra din pc eller mobile enhed. Film eller YouTube-videoer er oplagte muligheder. Men målgruppen er først og fremmest kontorer, hvor donglen kan bruges til møder, kundepræsentationer osv. Af samme grund understøtter den WPA2-netværk (krypteret netværk).

Den lille modtager indsættes i tv’ets (eller enhver anden skærms) HDMI-indgang. Mini USB-tilslutningen i venstre side er til strømforsyningen.

Det er i det lys, man skal se prisen. 2750 kroner er horribelt mange penge for en enhed, der nok fungerer godt, kan køre på mange platforme og har en velgennemtænkt software. Bliver den i en overskuelig fremtid på det private marked overhalet af en Kina-dims med lidt begrænset funktionalitet og en pris, der er fem gange lavere? Risikoen er der. Men et godt pionerprodukt!