Home » Internet » Send dig selv i skyen
Send dig selv i skyen

Send dig selv i skyen

Share

Når du køber en Windows-pc – stationær eller bærbar – får du en hel masse muligheder for at få adgang til dine data hvor som helst og når som helst. Og det er gratis at udnytte ”skyen”. Læs her, hvordan du gør

Et af de store modeord i computerverdenen lige nu er ”skyen”. Det lyder meteorologisk, men det er slet ikke så besværligt som vintervejret, derimod en fantastisk, ny kommunikationsgenvej for dig, som har en computer. Og hvis det er en Windows-pc, du har, tilbyder Microsoft en række nye muligheder, som er helt gratis, og som giver dig endnu større udbytte af din pc. Hvad enten det er en bærbar pc eller en stationær.

Skyen” er sådan set det samme som internettet. Men nu nøjes du ikke med at surfe på nettet. Du udnytter nettet på den aktive måde som det sted, hvor du lagrer dine dokumenter, din musik, dine film og så videre. Og du bruger programmer, som ligger på nettet og ikke på din computer. Det har en række fordele – især den helt store fordel, at du nemt kan dele det, du laver med andre personer: venner, kolleger, familie og så videre.

Microsoft kalder sit skyunivers for Windows Live. Her kan du gemme dine dokumenter, modtage og sende mails, opbygge en kontaktdatabase – og under den del af Live-paraplyen, som Microsoft kalder SkyDrive, har du også adgang til de kendte Office-programmer Word, Excel, PowerPoint og OneNote. Microsoft Office Web Apps hedder disse onlineversioner af de populære applikationer.

Nem adgang til feriebillederne

Lad os først tage et eksempel, der viser, hvorfor det er så smart, at du nu kan lægge nogle af dine ting op i ”skyen” i stedet for udelukkende at have dem på din computer: Du har taget en masse feriebilleder, og de fylder flere hundrede megabyte – langt mere end du kan sende med e-mail. Du vil gerne have, at din mormor ser dem, og så kan du selvfølgelig vælge at lægge dem op på Facebook, men her er de jo for det første ikke i højopløst form. For det andet er det jo ikke sikkert, at din mormor bruger den sociale tjeneste.

I stedet gør du simpelthen det, at du opretter en Windows Live-konto og herefter en mappe i SkyDrive, hvor du lægger alle billederne. Du giver mappen et sigende navn og vælger på din Windows Live-liste, hvilke personer der skal have adgang til mappen – eller du indtaster deres e-mail-adresser. En e-mail sendes nu ud til alle på din liste, og herefter har de adgang til at hente billederne ned på deres computer.

Se også:  Før du køber bærbar Windows-pc: Så meget koster alle dine krav

Selv har du yderligere den fordel, at dine billeder er sikkert gemt på en af Microsofts servere, og du kan selv få adgang til dem hvor som helst og fra hvilken som helst computer. Du skal blot logge ind på din Windows Live-konto.

Men dette er kun en flig af de fordele, som Microsoft giver dig. Du kan nemlig sætte tilladelserne for hver enkelt person, der har adgang til det udvalg af mapper, du har valgt at dele med andre. Der danner sig med andre ord billedet af et fælles univers, hvor flere personer ikke blot kan dele oplevelser og dokumenter, men også skabe en fælles arbejdsplatform.

Det kan være studerende, der arbejder på et fælles afgangsprojekt. Det kan være sejlklubben, hvor man udveksler mødereferater, oplevelser, advarsler, medlemsregistre og så videre. Med Windows Live og SkyDrive er det blevet nemmere end nogensinde at skabe et fælles ”rum” på nettet, hvor udvalgte personer har adgang – en slags digitalt torv, kan man sige.

Arbejd på det samme dokument

Men det stopper ikke her. Man kan nemlig komme til at arbejde endnu mere intenst sammen. I SkyDrive ligger som sagt en række Microsoft Office-programmer. Det vigtigste er jo nok Word, og i skyversionen har det faktisk alle de vigtigste funktioner, hvilket gør det muligt at bruge det til almindelig tekstskrivning, selvom du ikke har Office-pakken på din computer. Du skal blot have et Windows Live ID, og det er gratis.

Særlig fikst er det, at flere personer kan arbejde samtidig på det samme dokument. Og nu bliver det rigtig avanceret på den fede måde. For dermed kan disse personer arbejde sammen om at skrive et dokument – eller hvis det er Excel, for eksempel opstille et budget – og kommunikationen om, hvad der skal skrives, kan køres løbende og intuitivt, samtidig med at der redigeres.

Hvis det er for besværligt, kan man jo også bare tage en videotelefon-snak om sagerne via videochatten i Windows Messenger.

SkyDrive-programmerne gemmer selv det, der skrives, mens det skrives. Man skal ikke sidde og huske på at gemme. Det sker helt af sig selv.
Hvis du har Microsoft Office på din computer, kan du for øvrigt gemme i SkyDrive-mapper direkte fra Word på din pc. I stedet for menupunktet ‘Gem som’ vælger du menupunktet ‘Gem og send’. Så enkelt er det, og det kræver blot, at computeren er på nettet.

Se også:  Cisco køber ungarsk firma der gør det nemmere at rulle cloud-apps ud

Turbo på netsamarbejdet

Og så endnu et tip til din skytilværelse: Hvis du virkelig vil sætte turbo på mulighederne med SkyDrive, så download gratisprogrammet Windows Live Mesh, der gør dig i stand til automatisk at synkronisere mapper på tværs af alle dine computere – eller give andre adgang til de mapper, der ellers kun ligger på din computers harddisk.

Det fungerer sådan, at du får op til 5 gigabyte plads på SkyDrive, hvor du kan synkronisere en eller flere mapper, eksempelvis mappen med alle dine vigtige dokumenter. Hver gang du opretter eller ændrer et dokument på en computer, så bliver det opdateret på alle dine andre computere, eller kan hentes af de personer, du giver adgang.

Et af de måske mest undervurderede programmer i de nyeste versioner af Microsofts Office-pakke er OneNote. For det passer perfekt ind i disse nye tider, hvor man arbejder sammen på nettet og har adgang til sine data hvor som helst og når som helst.

OneNote er en avanceret notesblok, hvor du under et møde eller en forelæsning kan notere ned undervejs. Men du kan også få OneNote til at lave en lydoptagelse eller en video (via det indbyggede kamera i din bærbare computer). Hvad enten du har skrevet noget eller optaget lyd og billeder, kan disse ting lægges hvor som helst på ”skærmen”. Og du kan skabe forbindelse mellem elementerne med streger, farver, rammer og så videre.

[pt id=’2021492′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”I Microsofts skyunivers Skydrive kan du oprette mapper præcis som på din computers harddisk.”‘]

I Microsofts skyunivers Skydrive kan du oprette mapper præcis som på din computers harddisk.

OneNote minder på den måde fuldstændig om en almindelig papirnotesblok, hvor man jo ikke altid skriver fra toppen og nedad, men placerer tingene rundt omkring, med store og små bogstaver, med streger og alle de andre virkemidler, som giver overblik. I OneNote har du bare to fordele ekstra.

Den ene er lyd og billeder. Du kan for eksempel sidde ved et møde eller i en skoletime og optage alt, hvad der sker i rummet, samtidig med at du taster de vigtigste oplysninger ind.

[pt id=’2021493′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan lægge tekst billeder og lyd ind i OneNote og indsætte streger rammer og farver.”‘]

Du kan lægge tekst, billeder og lyd ind i OneNote og indsætte streger, rammer og farver.

Den anden er, at du kan dele dine noter med andre personer, som kan eller skal have glæde af dem: en kollega, en studiekammerat, et fore-ningsmedlem, eller hvem det nu er. Du lægger dit OneNote-dokument op i SkyDrive, når det er færdigt. Eller du skriver direkte ind i OneNote-onlineprogrammet i SkyDrive, som så gemmer dine noter løbende. Det kræver blot, at der er en netadgang der, hvor du befinder dig.

OneNote findes også på Windows Phone 7. Så kan moren derhjemme på computeren lave en bestilling på familiens OneNote-indkøbsseddel, som straks synkroniseres direkte over på farens mobiltelefon. Suveræn kommunikation!


TAGS
cloud-computing
Microsoft
SkyDrive
skyen
Windows-pc

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S