Home » Andet » Lad din mobil samle sig selv
Lad din mobil samle sig selv

Lad din mobil samle sig selv

Share

Både elektronik, møbler og meget andet kan nu bygge sig selv med ny speciel selvsamlende teknik

Tænk om du i nær fremtid kunne købe små enkeltdele til alle de elektroniske brugsgenstande, du anskaffer – fra computere og mobiltelefoner til Bluetooth-højttalere og digitalkameraer – og smide dem ned i en stor tromle og tænde. Og efter nogle minutter kunne du tage alle produkterne fikse og færdige op og i brug? Eller kunne du tænke dig at købe alle dine møbler og andet boliginventar i flade stakke, der på mirakuløs vis samler sig selv og folder sig ud, når du tager tingene ud af emballagen?

Det er ikke så vildt, som det lyder, for selveste Massachusetts Institute of Technology (i daglig tale MIT), der også har været dybt involveret i megaprojekter som internettet, det menneskelige genom og den første interaktive minicomputer, satser på i fremtiden at kunne tilbyde fabrikker og produktionssteder den nødvendige teknologi til at producere selvsamlende forbrugsgoder og står faktisk allerede klar med flere løsninger.

Se også:  Byerne skal være højteknologiske

Siden 2013 har det amerikanske teknologi-universitet nemlig forsket i materialer og komponenter, der kan samle sig selv. Det er foregået i et nyt særligt laboratorium, som MIT har etableret til præcis samme formål. Laboratoriet hedder ”Self-Assembly Lab” og har bl.a. ansat den unge forsker Skylar Tibbits.

”Inspirationen til den nye selvsamler-teknologi er hentet fra naturen”, røber han i en udsendt meddelelse og filosoferer, at ikke bare universets myriader af stjerner og planeter jo har dannet sig af sig selv, men at også liv består af celler med DNA, proteiner og mange andre komponenter, der er blevet til ved selvsamling. ”Men når vi mennesker skal fremstille noget, foregår det nærmest lige modsat”, erklærer Tibbits. ”Først laver vi de forskellige enkeltdele, som tingene skal bestå af, og derpå tvinger vi dem sammen på forskellig og ofte meget destruktiv måde. Resultatet er da også, at vore ting og produk-ter hyppigt går i stykker.”

Se også:  Fremtidens Hjem: Sådan ser det ultimative smart home ud
Klar til selvsnørende sko

Selvsnørende sneakers har været på plakaten et stykke tid og vel faktisk siden filmen ”Tilbage til fremtiden 2”, der i 1990 forudsagde, at vi alle gik rundt med sådanne på fusserne i 2015. Det kom nu ikke helt til at passe. Nike forsøgte at udvikle nogle prototyper (ud over skoene i filmen), men kunne alligevel ikke rigtigt se det smarte i at udstyre et sæt sportssko med den nødvendige skrøbelige teknik, som det hidtil har krævet.

Men takket være den nye MIT-forskning, er selvsnørende sko tættere på end nogensinde. Hemmeligheden er en kombination af materialer med forskellige elasticitet, der kan reagere på påvirkninger udefra i form af varme, vand eller andet. Det kan naturligvis også gælde kunstmaterialer, der kan væves sammen til stoffer eller snørebånd, der strammer sig af sig selv under påvirkning af føddernes varme. Skoen er dog ikke umiddelbart klar til produktion, men vil hurtigt kunne blive det.

1 2 3 4Næste

TAGS
innovation
MIT
mobil

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S