Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Seks kerner

AMD Phenom II X6 1090T BE bruger nok den gamle AM3-sokkel, men den gør det godt.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom Thuban stadig bruger de samme kerner, som AMD har produceret i årevis, står den stadig for det fineste cpu-design, AMD har skabt i lang tid.

Bulldozer-processorerne overhaler dem muligvis snart, men en simpel bios-indstilling gør det muligt at sætte disse six core-cpu’er på de fleste AM3-kort, der er lavet i løbet af de seneste år, og det gør dem til et fremragende valg ved opgradering.

Chippen har et par ekstra kerner, sammenlignet med Phenom II X4 965 og kører det samme 45nm-design, men AMD har alligevel præsteret at sætte den sammen med det samme strømforbrug på 125 W, der skal til for at holde cpu’en kørende. I betragtning af at den rammer 3,2GHz, er det en ret imponerende ingeniørbedrift.

Phenom II X4 965 giver mulighed for fornuftig overclocking:
Med luftkøling kan den levere 4,1GHz. Men heldigvis er Phenom II X6 1090T også en Black Edition, og med lidt velovervejet spændingsindstilling kan man også komme over 4GHz med hex core-cpu’en. Det giver en fordel ved beregningsopgaver og gør, at den følger med den hurtigere Phenom II’s ydelse.

Når vi taler om cpu-ydelse, er det interessant at se, hvor tæt AMD’s hex core-chip kommer, når man sammenligner den med den dyrere Intel Sandy Bridge Core i5 2500K.

Det er blot en almindelig quad core-chip, men i betragtning af, at de fleste mener, at Intels Sandy Bridge-chips yder bedre end AMD’s cpu’er, er det godt nyt for den, der sidder med et AM3-bundkort, at man stadig kan få noget nær Sandy Bridge-ydelse på sin AMD-platform. Den var også billigere end en komplet platformopgradering.

Med Intels nyeste chip er man nødt til at anskaffe en helt ny kombination af bundkort og processor, og det løber op i mindst 3.000 kroner. Hvis man opgraderer fra LGA 775, skal man også bruge ny ddr3-ram for ikke at tale om et nyt grafikkort.

Også her virker AMD’s beslutning om så længe at holde fast ved AM3-soklen rimelig. For enhver, der er blot en anelse interesseret i produktivitet eller mediehåndtering, giver AMD’s hex core-chip utrolig meget for pengene.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs indledningen her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs de øvrige test her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]