Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sat + stream = optimalt tv?

Canal Digital bygger bro mellem den bedste billedteknologi og stadig flere forbrugeres ønske om streaming af indhold.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I modsætning til især Tyskland er satellit-tv forholdsvis lidt udbredt i Danmark. Omkring 70 procent af de danske husstande forsynes med tv via kabel, omkring 20 procent bruger egen antenne, og fiber og satellit tegner sig for cirka 10 procent hver. At totaltallet bliver større end 100 procent, skyldes, at mange familier modtager tv på flere platforme, for eksempel kabel eller satellit i stuen og antenne i andre rum.

Hvorfor vælge satellit-tv i 2013? Nogle af os gør det på grund af den tekniske kvalitet, som overgår alt, hvad der kan sendes eller streames på andre platforme. Kvantitet er et yderligere argument. Næsten ligegyldigt hvilket sprog du taler, og hvilke interesser du har, kan dit behov dækkes via satellit. Hvis du ikke har lyst til at nøjes med udvalget af tv-programmer hos Boxer, YouSee og Stofa, og kvaliteten på internettet er uspiselig på din store fladskærm, er der ikke andet at gøre end at opsætte en parabol og investere i en sat-modtager.

Satellit-tv er også en oplagt mulighed, hvis du bor et sted, hvor der hverken er installeret kabel-tv eller adgang til ordentlig Boxer-modtagelse. Det er ofte nemmere at rette en parabol ind mod et punkt 36.000 km over Ækvator end at grave et kabel ned i jorden eller sætte en traditionel antenne op på en høj mast.

3D og 4K

I disse tider, da notebooks, tablets og smartphones dækker en stadig større del af mange menneskers behov for information og underholdning, virker det måske mindre relevant, men satellit-tv kan faktisk levere den bedst mulige billed- og lydkvalitet samt indhold i 3D og snart 4K.

Canal Digital og flere andre udbydere sender 3D-indhold hver dag, og de har også haft lejlighedstilbud på sport som tennis og fodbold. Astra, der er Europas største satellitoperatør, lover 4K-testudsendelser i 2013.

”4K” er det oprindelige, tekniske navn på UHD (Ultra HD)-standarden, fordi den arbejder med 4 gange så mange pixels som almindeligt fuld hd-indhold med en opløsning på ”kun” 1.920×1.080 pixels. Sony, Toshiba, Samsung og LG har allerede annonceret UHD-skærme.

Når du læser dette, er der med garanti blevet vist mange flere tv’er med denne teknologi på CES (Consumer Electronics Show), der regnes for verdens vigtigste udstil-ling af underholdningselektronik og afholdes hvert år i Las Vegas i begyndelsen af januar. Styrken i satellit-tv’er er og har altid været båndbredde.

Der er masser af satellitter oppe i rummet, og de har plads til oceaner af kanaler. Derfor er det ikke noget stort problem, at en hd-kanal ”fylder” fire gange så meget som en almindelig kanal med sd-opløsning, at en 3D-kanal behøver 50 procent mere ”plads” end en hd-kanal, eller at en 4K-kanal skal have fire – rigtigt gættet – gange så meget albuerum som en hd-kanal.

Det er også værd at vide, at der sendes ganske meget satellit-tv med 5.1-kanals Dolby Digital-surroundlyd, hvor kabel- og antenne-tv ofte nøjes med Dolby Stereo med lavere bitrate.

Fuld damp på stream

I 2012 har der været skrevet og talt enormt meget om streamingtjenester. Få dit indhold leveret, når det passer dig – og på den platform, du har ved hånden.
Streaming af musik via internettet til alt fra smartphones og opefter har længe været muligt, fordi bitraterne til audio ikke længere er nogen ud-fordring. Sonys Music Unlimited musiktjeneste bruger HE-AAC-kodning og fungerer med en yderst begrænset båndbredde på blot 48kB/s. Al-mindelig MP3-musik streames normalt med 128kB/s, og det regnes for rigeligt til bærbart grej.

Filmtjenester på nettet har vi også haft i nogle år, og de er tilgængelige på computere og såkaldte smart-tv’er med internetopkobling. Udvalget af film og serier har ikke været det mest spændende. Derfor var Netflix’ indtog på det danske marked i efteråret 2012 imødeset med voldsom interesse, men mange nørder blev skuffede, for meget af det nye indhold, som de var vant til at ”indsmugle” fra USA, var ikke tilgængeligt.

HBO – den anden store amerikaner på området – vil også ind på det danske marked, men har haft en mere tøvende tilgang. Noget indhold fra denne udbyder er dog tilgængeligt via Canal Digitals filmtjeneste GO.

Lokal streaming

Streaming kaldes også on demand-tjenester, fordi du bestiller, hvad du vil høre eller se, og når formaliteterne er overstået, starter showet.

On demand-adgang til almindelige tv-programmer kan du også få med en videooptager. I forrige århundrede var vhs-maskiner meget populæ-re, selvom de fleste bandede over, at de var så besværlige at timer-programmere. I dag optager man selvfølgelig på harddiske, men sådanne maskiner er ikke blevet tilnærmelsesvis den samme succes som vhs’erne.

Til gengæld vælger mange brugere en satellitmodtager med indbygget harddisk, som ikke alene gør det muligt at optage programmer, men også kan klare alle afsnit i serier ved et tryk på en knap og lægge afsnittene i en serie i en særlig mappe. På den måde bliver det lige så nemt og fleksibelt at følge med i en serie som at abonnere på en on demand-tjeneste. Og kvaliteten bliver maksimal.

’Follow me’

Canal Digital lancerede i november 2012 en række nye tv-tjenester. Den mest spændende er ’Follow me’, som uden tvivl vil blive fulgt med intens interesse af både forbrugere og konkurrenter.

For at forstå ’Follow me’ er det nødvendigt at vide lidt om Canal Digitals modtagere.

Entertain Mini, der medfølger som standard, når man tegner abonnement, indeholder en dvb-s/s2-satellittuner og en tuner til ukodet dvb-t-antenne-tv. Desuden har den naturligvis en netværkstilslutning og kan optage på en ekstern usb-harddisk.

Storebror HD Entertain Center er udstyret med to satellittunere og en 500GB harddisk. De to tunere giver mulighed for at se ét program, samti-dig med at et andet optages. Desuden kan man optage to forskellige programmer og se et tredje fra harddisken – perfekt til seriefans.

Når man har både et HD Entertain Center, som typisk vil ”føde” husalteret i stuen, og en Entertain Mini-boks, for eksempel i soveværelset, åbner der sig spændende perspektiver i tv-kigningen.

Med Follow me-funktionen kan man flytte live-tv-indhold og optaget tv-indhold mellem forskellige tv-skærme i husstanden. Er man for eksem-pel i gang med at se et live-tv-program i stuen, kan man pause det og flytte sig til soveværelset og her fortsætte med at se videre, præcis derfra hvor man afbrød programmet i stuen. Optagede programmer, som ligger på HD Entertain Center-boksen i stuen, vil man også kunne hente og se på den lille HD Entertain Mini-tv-boks i soveværelset.

Denne form for multirumsløsning er ny for satellit-tv i Skandinavien. Den har haft stor succes i USA, blandt andet hos Direct-TV, og den passer godt til mange moderne familier, hvor medlemmerne vil se forskellige tv-programmer.

Teknikken bag ’Follow me’

Betjeningsmæssigt virker ’Follow me’-løsningen meget brugervenlig og intuitiv, men det må have kostet blod, sved og tårer at udvikle den tilhø-rende software med let forståelige skærmmeddelelser.

En anden genialitet er muligheden for, at de to bokse kan ”låne” hos hinanden.
Det er nemt nok at forstå, at harddisken i det store HD Entertain Center også er tilgængelig på Mini-boksen.

Endnu smartere er det, at Center-boksen kan ”låne” en tuner i Mini’en. Det betyder, at man ikke er begrænset til to samtidige optagelser, men kan bruge satellit- eller antennetuneren i Mini-boksen som kilde til harddisken. Tre optagelser på én gang må vist være rekord i et forbrugerprodukt.

Selvom det egentlig ikke passer ind i Canal Digitals forretningsmodel, kan dvb-t-tuneren i Mini-boksen give adgang til hd-versionerne af TV 2-regionernes kanaler, som ikke ligger på udbyderens satellitplatform. Igen er det muligt at lade den store boks ”låne” den lilles tuner.

De to modtagerbokse kommer ikke med WiFi, og det er helt bevidst. Canal Digitals hd-programmer bruger bitrater over 10MB/s, og det totale dataforbrug kan nå op på 50 MB/s. Så meget trafik kræver en hurtigere og mere stabil forbindelse, end almindelige trådløse netværk med 802.11n-teknologi kan levere.

Er det for besværligt med kabling, kan Canal Digital levere specielle powerline-adaptere fra Devolo. Måske kan den nye 802.11ac-routerstandard med tre gange højere hastighed end 802.11n også være en løsning.

Høj sat-kvalitet

Canal Digitals billedkvalitet fra satellit er imponerende høj. Hd-indhold kommer meget tæt på blu-ray, og gode sd-film er også værd at se på en 60” plasmaskærm på 2,5 m afstand.

På den baggrund virker streamede film noget skuffende. Opløsningen er der sådan set ikke noget i vejen med, og bevægelser foregår ikke i hak, men billedet virker simpelthen fladt.

Det kan hjælpe lidt at skifte til en af tv’ets pang-indstillinger som ’Dynamic’, men rigtig godt bliver det ikke, og springet fra surround til stereo kræver også tilvænning.

Se blandt andet mere på:
www.canaldigital.dk.