Home » Betalingssoftware » Sandheden om Windows 7 – afsnit 2
Sandheden om Windows 7 – afsnit 2

Sandheden om Windows 7 – afsnit 2

Share

Nu er det slut med at bygge sin viden om Vistas afløser på
internetrygter. Vi afslører den komplette sandhed om Windows 7. Kig med her,
når vi gennemgår sidste del i serien om Microsofts seneste bud på en afløser
til Vista

Gik du glip af første afsnit, finder du det lige her.

I sidste afsnit af denne mini-serie kiggede vi lidt på filosofien bag Windows 7 og brugergrænsefladen. Vi tog også et nærmere kig på under kølerhjelmen på selve Windows 7-kernen. Denne gang skal vi se på blandt andet se på, hvad Windows 7 så ikke er.

Det er Windows 7 ikke

Windows 7 bygger ikke på Midori, der er et forskningsprojekt, som går ud på at skrive et operativsystem i managed code (en sikrere, men også mere restriktiv programmeringsteknik). Alle producenter af operativsystemer har projekter som Midori, der kører som eksperimenter for at afprøve teknikker, der kan føre til nye produkter på markedet. Da folk manglede oplysninger om Windows7, verserede der rygter om Midori. Realistisk set ville sådan et nyt projekt ikke kunne blive et operativsystem til masseproduktion på så kort tid, og overgangen til managed code ville også forårsage enorme kompatibilitetsproblemer for softwaren.

Microsoft har forsket meget på baggrund af Windows Server 2008 for at dokumentere afhængigheden mellem Windows’ komponenter, så man kan kodificere, hvad der nøjagtig er nødvendigt til forskellige server-”roller”. Denne forskning bliver brugt til at udvide listen over det, der tæller som valgfrie komponenter til Windows 7. Tilsvarende er der ikke så mange tjenester, der bliver indlæst, når man starter Windows 7. I stedet starter flere tjenester ”efter behov”, når der er brug for dem, og lukker igen, når der ikke er det. Vi har til gode at se, om det forbedrer ydelsen, fordi systemet er slankere, eller om forsinkelsen blot bliver flyttet fra bootprocessen til den faktiske brug af en tjeneste.

Ifølge de rapporter, som Microsoft modtager fra Windowsbrugere via det anonyme rapporteringssystem, skyldes 15 procent af applikationsnedbrud heap-corruption-problemer. Det, der sker, er, at et program beder Windows om hukommelse, afleverer den igen, når det ikke længere har brug for den, og derefter prøver at aflevere den igen. Da programmet ikke længere ejer denne hukommelse, kan det ikke aflevere den – og når den prøver, går programmet ned. Windows 7 skal omfatte en mekanisme, der forebygger det. Hvis en proces svigter, kopierer Windows 7 informationen fra ram og ”reflekterer” den tilbage til applikationen, der bør køre videre.

Ifølge Sinofsky er de fleste af ændringerne praktiske, ikke filosofiske. Det gælder om at få færre genstarter og et mere driftsikkert system. Præbeta-koden har bestemt virket usædvanligt stabilt, mens vi testede den, af så tidlig en Windowsversion at være.

Ændringerne i Desktop Windows Manager og grafikstakken ser også ud til at gøre ydelsen bedre. Vi har haft over 100 vinduer åbne på tværs af Office, Stifinder og Internet Explorer, uden at nogen af de enkelte vinduer bliver langsomme eller stivner.

Nye funktioner

M3 har ikke alle de funktioner, der kommer med i Windows 7, men den omfatter HomeGroups og Libraries. HomeGroups’ formål er at gøre hjemmenettet nemmere. Arranger en HomeGroup, og enhver anden Windows 7-pc på det samme net tilbyder automatisk at koble sig på. Via en HomeGroup kan man dele printere, fotos og Libraries – virtuelle mapper, der virker ligesom iTunes eller Photo Galley og giver et enkelt kig på tingene i flere mapper. Søgningerne kan inddrage resultater fra Libraries i HomeGroup, websites og eksterne drev foruden dem på ens egen pc. Nøgleordene bliver fremhævet, og man kan filtrere efter størrelse, dato og andre metadata.

Se også:  Linux og Windows i smuk harmoni: Den nyvundne kærlighed er godt nyt for alle

Windows Media Player omfatter omsider en større række codecs (DivX, XviD, H.264, AAC, ABC HD og Flipformatet), og Media Center understøtter IPTV og DVB-T. Læg en dvd i pc’en, og den bliver automatisk afspillet. Man kan også afspille delt musik fra en HomeGroup på enhver pc eller sågar streame den til en dlna-enhed såsom Sonos ZonePlayer. Bluetooth går hurtigere, der er en indbygget A2DT-stereodriver, og lyden bliver dirigeret til den rigtige enhed – man får en VoIP-opringning i øret, ikke et sustembip.

Microsoft hævder, at grafikrendering i DirectX bliver smidigere og hurtigere. I en demo, der sammenligner forskellige metoder til rendering uden et grafikkort, leverede GDI 60fps, men med mange hakkede kanter på kurverne. GDI+ gav glatte kanter, men kun 13fps, og det nye Direct2D-api (til 2D-vektorgrafik) leverede 30fps med glatte kurver og antialiaserede kanter. GDI+ bliver fjernet i Windows 7, og GDI skal køre på Windows Imaging Component og drage fordel af det. Der er også et nye UIAnimation-api til animation under grænsefladeelementer som for eksempel ikoner.

Brugen af det nye tekstbehandlingssystem DirectWrite bliver dobbelt så hurtigt som at rendere i GDI, siger Microsoft. Vi kan bekræfte, at tegnenes kanter er meget pænere, og ClearType bruger nu blending til at udglatte vandrette kanter, ligesom den bruger subpixel-rendering til at udglatte lodrette linjer.

Nogle funktioner kræver speciel hardware. Microsoft samarbejder med en ”større pc-producent” om at sætte lyssensorer i pc’er, så de kan tilbyde variabel lysstyrke, der sparer strøm, og gøre skærmene mere læselige udendørs. Det er en del af den sensorplatform, der skal samle information fra GPS- og Wi-Fi-tjenester. Mange enheder får en Direct Stage-grænseflade, der giver et sted, hvor man kan lede efter alle funktionerne – fra printerindstillinger over download af manualen til bestilling af blæk, for eksempel. Den slags kræver, at hardwareproducenterne laver Device Stage, men Microsoft hævder, at firmaet er meget opsat på at få et sted at vise funktionerne frem – en belønning for at holde så længe ud.

Computere oppe i skyerne

Selv om Microsoft introducerede sin Windows Azure-cloud-platform samtidig med Windows 7, er der ingen forbindelse. Windows 7 kan bruge cloud-tjenester, der er indbygget i Azure på samme måde, som den kan bruge tjenester, der bygger på Amazon eller Googles cloud-platforme. Windows 7 behøver ikke at skifte til cloud-computing; den har allerede Vistas Windows Communication Foundation og IE’s Silverlight (der gør det muligt at bruge onlineapplikationer offline).

Spørg Microsoft om cloud-computing, og man får et svar, der handler om Windows Live i stedet. Microsoft vil ikke have os til at tænke på Windows Live som blot mail, IM-klienter og en blog-editor. Det betyder mere, at Windows Live Photo Gallery samarbejder med Flickr, SmugMug og Snapfish, end om det er et bedre fotoværktøj end Picasa. Og det vigtigste er, at det bygger på Live Services, der omfatter Live Meshs synkroniseringstjenester. Hvis man samler det hele, kan man tage et foto på et Wi-Fi-digitalkamera, der automatisk uploader det til Flickr, lægger backup på ens NAS, udsender det på en pictureframe og skriver billedet ud i ens bedstemors hus, uden at man har så meget som sat sig ved pc’en.

Hvornår kommer 7?

Microsoft siger ikke noget om, hvornår Windows 7 kommer på gaden, bortset fra ”den kommer, når vi for alvor er parate” og ”cirka tre år, efter at Vista kom på gaden.” På baggrund af disse oplysninger kan man gætte på, at lanceringen bliver i slutningen af 2009 eller begyndelsen af 2010.

Se også:  Let Surface-bærbar til stærk pris: Microsoft klar med Surface Go 2

Windows Hardware Newsletter meddelte, at 2006 Windows Hardware Engineering Conference bliver den sidste, der bliver afholdt, før Windows 7 kommer på gaden. Konferencen finder som regel sted i maj, men i 2008 blev den afholdt i november. Et halvt år er meget kort tid mellem konferencerne, når Microsoft har arbejdet så tæt sammen med OEM-partnere (Sinofsky kalder dem ”den vigtigste kilde til feedback vedrørende driftsikkerhed, kompatibilitet og ydelse”). Men selv om Microsoft udsætter konferencen til efteråret, holder det lanceringsdatoen for Windows 7 i 2009. Når Microsoft er så upræcis, er det ikke kun for at spille kostbar.

Den systematiske planlægning, som Sinofsky indledte, da han overtog Windowsholdet forud for lanceringen af Windows 7, omfatter ikke specifikke datoer for præsentationen af Windows 7. Målet for det næste skridt bliver defineret, når det forrige er tilbagelagt. ”Når vi lægger Milestone Three bag os, har vi en klar forestilling om, hvornår betaudgaven kommer,” siger Sinofsky. ”Så snart vi er færdige med betaen, kan vi forudse planen for release candidate, og når vi har RC, har vi en fornemmelse for, hvornår vi er på gaden.”

En ting, der er ikke står klart, er, hvem der kan få betaudgaven bragt videre ud end kun til udviklere og virksomheder. Sinofsky har sagt, at Microsoft ”åbner betaen bredt,” men han har også antydet, at praktisk test, feedback fra OEM’er og telemetri fra Windows 7-pc’er (der viser, hvilke applikationer der hænger eller går ned, hvilke drivere der mangler, hvor meget hukommelse der bliver brugt og så videre) er mere værdifulde end de betaprocesser, som Microsoft hidtil har brugt. Ifølge Nash vil nogle ”entusiaster” også få adgang til betaudgaven.

Windows’ fremtid

Windows er blevet voksen. Vi kommer ikke til at se den overdrevne lancering af Vista igen. Der er flere ændringer i operativsystemet, end Microsoft kan koordinere, og mange ting der skal skrives om sent i udviklingsprocessen. Windowsholdet er i dag bedre struktureret og mere disciplineret, og de funktioner, der følger med en Windowsversion, bliver begrænset til det, der kan klares mellem to lanceringer. Kodenavnet for den næste version er Windows 8. Enkelt, forudsigeligt og disciplineret.

Det betyder ikke, at Windows bliver kedelig. PDC’s slogan er ”et solidt grundlag for nye muligheder.” Og mens Vista kom lovlig langt ud i periferien, er Windows 7 på rette vej, når det gælder om først at have grundlaget i orden. Man satser på de arkitektoniske og sikkerhedsmæssige forbedringer uden irritationsmomenterne. Ændringerne i grænsefladen er enkle nok, men de afspejler en ny forståelse for, hvordan folk vil arbejde. Det er små ændringer, der kommer til at gøre en stor forskel.

Virtualisering kommer afgjort på dagsordenen igen, og multitouchfunktioner breder sig, efterhånden som den hardware, der understøtter det, bliver billigere på pc-skærme, ikke blot på telefoner og trackpads. Men det, der for alvor vil ændre sig, hvis Windows 7-visionen går i opfyldelse, er den måde, hvorpå Windows samarbejder med andre tjenester, med ens telefon og med alle de andre apparater, vi bruger hver dag. De centrale Officeapplikationer flytter omsider til nettet, og vores data kan få lov til at flytte med – men Microsoft satser stadig på, at vi helst vil arbejde med det på en platform med langt flere funktioner end en webbrowser.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Fakta

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Fakta

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Windows 7 og netbooks

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
M3
Microsoft
Windows 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S