Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsungs sexede smart-ur

Gear S2 er ikke kun for nørderne. Samsung har skabt et lækkert ur, der også kan appellere til de modebevidste. Det magter dog ikke at overkomme smart-urenes største udfordringer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samsung har stået bag de seneste års mest innovative smart-ure. Urene har givet os et imponerende udvalg af funktioner på håndleddet. I designet har de imidlertid lignet noget fra en sci-fi-film. Nørdefaktoren har med andre ord været høj, mens masse-appellen har manglet.

Med Gear S2 har Samsung lavet en 180 graders vending. Designet er kommet i fokus, og de smarte funktioner gemt lidt væk.

Klassisk design
Gear S2 kunne snildt forveksles med et almindeligt ur, blot på sit udseende. Stålkassen og læderremmen er helt som på et klassisk herreur. Det er slut med kæmpe skærme og forvoksede urkasser. Proportionerne er, som de skal være, og da Samsung har brugt materialer af god kvalitet, kan Gear S2 være en fin tilføjelse til garderoben. Uret er behageligt at gå med, og der er egentlig ingen grund til, at man ikke skulle bære det en aften i byen.

Kun drejeskiven omkring urkassen indikerer, at uret ikke er helt som sine analoge artsfæller, og så er der selvfølgelig urskiven, der ikke består af fysiske visere, men af en digital skærm.
Det kan være en torn i øjet på ur-entusiasten, men skiverne er faktisk ret flotte, og der er et fint udvalg at vælge imellem. Nogle kan skræddersys ned i detaljen, så man får præcis de informationer, man ønsker, direkte på urskiven.

Problemet er blot, at de går ud, når du ikke bruger uret, og en sort skærm er bare ikke særlig spændende at se på. Du kan vælge, at skærmen skal forblive tændt, men så ændrer urskiven sig til to hvide streger, når uret går i dvaletilstand. Det er strømbesparende men ikke særlig tjekket.

Sagen er jo den, at begrænset batterilevetid er den helt store akilleshæl for de smarte ure. Og det medfører kompromisser som dette. Der er sket forbedringer siden forrige generation – uret klarer fint et par dage på en opladning – men det er stadig ikke godt nok.

Indbydende oplevelse
Samsung har forsynet Gear S2 med Tizen som styresystem – det samme som blandt andet også bruges i deres smart-tv.
Systemet er overskueligt og lækkert skruet sammen. Du navigerer nemt i funktionerne via touchskærmen og drejeskiven.
Man kan dukke relativt dybt i funktioner på uret, men visse ting skal styres fra din smartphone.

Du kan bruge en hvilken som helst Android-mobil, men vil du udvide med nye funktioner, så er der kun mulighed for at hente apps skabt til Samsungs ure. Det betyder, at udvalget er væsentligt mere begrænset end på Apple Watch og ure med Android Wear, men der er de vigtigste typer af apps.

Grundlæggende er der derfor mulighed for at gøre de samme ting som på andre ure, omend kvaliteten af de tilgængelige apps ikke altid er på samme niveau.
Basale funktioner som at modtage meddelelser og notifikationer fra uret samt at styre musik og ikke mindst måle sin fysiske formåen er dog bygget ind som en integreret del af uret og fungerer rigtig fint på Gear S2.
 
Ikke helt i mål
Teknologisk set er der ikke meget nyt under solen. Alligevel markerer Gear S2 et stort fremskridt.
Uret formår at levere de funktioner – hvor relativt få de end er – som rent faktisk virker godt på urene. Og gør det med den stil og lækkerhed, der skal til for, at man faktisk har lyst til at bære uret i sin dagligdag.

Der er stadig udfordringer, der skal overkommes for, at vi er helt i mål, men med Gear S2 er vi godt på vej derhen.

Samsung Gear S2 Classic Gear S2 ligner et klassisk herreur i sit design.