Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung UE55MU7005TXXC: Proppet med smarte løsninger

Samsung har testens bedste smart-tv-løsning, og det ligner et langt dyrere fladskærms-tv.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Dette Samsung-tv er lidt specielt: Det leveres med en lille, ekstern boks, hvor du tilslutter antennestik, eksterne kilder (Blu-ray, settop-boks mv.), Ethernet og optisk digitalt stik til for eksempel et surroundanlæg. Boksen fylder ikke meget og vil i mange hjem gøre opsætningen betydelig lettere.

Det er lidt en smagssag, om man kan lide løsningen, men fordelen er åbenlys – du skal kun have ét kabel fra den lille boks plus strøm op til tv’et og slipper for de mange kabler, du normalt har liggende og rode. Ulempen er, at du skal finde plads til den lille boks, plus at kablet fra denne og op til tv’et er en specialtype.

Ud over en lille bue bagpå er tv´et ret fladt og fronten særdeles nydelig, da den kun omsluttes af en tynd metalramme. Designet ser kostbart ud, og var det ikke, fordi den lille eksterne boks var i plastik og ikke i metal som i de dyrere varianter, ville du umiddelbart have svært ved at se forskel på dette og Samsungs dobbelt så dyre modeller.

Og så kan Samsung UE55MU7005TXXC noget smart: Slutter du en enhed, for eksempel en Blu-ray-afspiller, til tv’ets HDMI-stik, vil tv’et kunne genkende den – ja, endda langt de fleste modeller. Tv’et vil automatisk indstille indgangen til apparatet.

Få knapper

Fjernbetjeningen er en lille, smart sag med ganske få knapper, hvor du nemt kan styre smart-tv-delen her.

Der er dog volumenstyring, ligesom du let kan styre videoer online direkte fra fjernbetjeningen. Knapperne til kanal- og lydvalg er små typer, som du vipper op eller ned. Det fungerer ganske fremragende. Også når du vil indtale kommandoer til tv’et, der forstår menneskelig tale.

De kan indtales i fjernbetjeningen, der sender beskederne videre til tv’et, så du slipper for at råbe ud i stuen. Første gang tv’et tændes, hilses du velkommen af en menu, som guider dig gennem alt – også brug af fjernbetjeningen – der som sagt kræver lidt introduktion.

Smart-tv-delen er meget omfangsrig, og du får masser af muligheder for at installere diverse apps efter eget ønske. Der er ikke umiddelbart flere muligheder end hos Sony, men modsat førnævnte er det let at navigere i dem. Billedmæssigt står Samsung-tv’et ret nydeligt.

Der er god ro i billedet nærmest uanset, hvor hurtigt det går i en actionfilm. Der også en god dybde i billedet, og skarpheden virker naturlig. Der er en lille tendens til pixelering – typisk ved meget små genstande i bevægelse på et stort billede. Det er billedprocessoren, der skal opskalere til 4K, som hænger lidt efter her.

Farverne er ren farvelade i standardindstillingen, så her må du vælge filmindstilling for at kunne holde billedet ud i længden. Efter denne korrektion, vil du måske nok mene, at billedet er lidt for fesent, men når øjet har vænnet sig til det, vil du opdage, at det står klart bedre end i de øvrige indstillinger.

Billedmæssigt er Samsung-tv’et godkendt, men det ligger i kvalitet lidt efter Sony og noget efter Panasonic. Lyden er ikke til de mest ambitiøse film, men tale går dog ret klart igennem.