Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung The Terrace: Nyd sommerens tv-oplevelser på terrassen

Med The Terrace har Samsung skabt et tv, som du uden bekymring kan installere udendørs og som endda har en lysstyrke, der gør det muligt at se tv, selv når solen står på.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom der er åbnet lidt op for publikumskapaciteten er det de færreste der kommer til se danskerne kæmpe for EM-titlen på tribunen i Parken eller for den sags skyld stå i vejkanten, når Tour de France rytterne drøner forbi eller sidde på en japansk arenabænk, når OL løber af stablen.

De fleste kommer til at opleve sommerens sportsbegivenheder fra tv'et derhjemme. Det betyder dog ikke, at du behøver burre dig inde, mens solskinnet forhåbentlig brager ned udenfor.

Med The Terrace har Samsung gjort det muligt at tage tv-oplevelserne med ud i det fri. Vi installerede 65"-modellen på firmaets terrasse for at se, hvor godt det er lykkes.

Tåler det danske sommervejr

Opsætningen kræver lidt mere mandkraft end et normalt tv. The Terrace vejer næsten fyrre kilo, måler tæt på 60 mm i bredden og kommer i en væsentligt mere bastant ramme end det typiske indendørs tv.

Rammen er skabt i stål og bidrager til at beskytte tv'et mod både vand, fugt og støv. The Terrace er ikke direkte vandtæt, men en IP55-certificering sikrer, at det kan holde til almindelig dansk sommerregn. Et skybrud skal man ikke forvente at det klarer. Direkte spuling med en vandslange overlevede det dog uden problemer, så man behøver ikke være sart med det.

De fleste vil dog formentlig. uanset hvad, installere det på en terrasse eller altan, hvor der er helt eller delvist overdækket. Det i øvrigt være en god idé at benytte det beskyttende cover, der følger med, når tv'et ikke er i brug, om ikke andet for at undgå, at skærmen bliver snavset af insekter, pollen m.m. Coveret kan også hindrer, at den sorte metaloverflade bliver ophedet. Rammen har nemlig tendens til at blive ret varm, hvis tv'et står i sollys. Temperatursvingninger er dog ikke noget tv'et tager skade af. Det tåler alt fra -31 til 50 °C.

Gode forbindelser

Vi testede tv'et på en stander, men i de fleste tilfælde vil det være mest oplagt at hænge tv'et på en væg, så det ikke optager mere end højst nødvendigt af den kostbare terrasseplads.

Forventningerne var store, da vi satte The Terrace op og gjorde klar til test. Forventningerne var store, da vi satte The Terrace op og gjorde klar til test.

I modsætning til de fleste af Samsungs indendørs-tv'er er alle tilkoblinger indbygget direkte i tv'et, på bagsiden. Det giver god mening, for her er de beskyttet af et dæksel, som kan lukkes godt til. Der er hvad man kan forlange af tilslutninger, inklusiv tre HDMI 2.1 porte, så gamerne kan få fuld skrald på opdateringshastigheden (op til 4K / 120 fps understøttes).

Fjernbetjeningen er som udgangspunkt typisk Samsung, bortset fra at denne også er vejrbestandig, med en IP56-certificering, så den også tåler at ligge ude. Desværre er der ikke solceller, som ellers ses i mange af Samsungs nyere fjernbetjeninger. Det havde ellers givet særdeles god mening her. Man må bruge almindelige løse batterier.

Lyser om kamp med solen

Havde der ikke været tale om et Samsung-tv havde vi haft svært ved at tro på at det på nogen måde ville være muligt at se noget som helst på skærmen, når solen bragede ned fra himlen. Men Samsung er kendt for særdeles lysstærke paneler, og det er da netop også sådan et, der sidder i The Terrace. Skulle man nogensinde have betvivlet hvor QLED har sine fordele sammenlignet med OLED, så er der et stjerne-eksempel her.

Med 2000 nits var det nemt at se spillerne sprinte over fodboldbanen, selv når der var direkte sollys på tv'et. Her bidrager et effektivt antirefleksions-filter også til, at skærmen ikke bades i genskin.

Et mobilbillede yder ikke ordentlig retfærdighed af en skærm, ikke desto mindre er det imponerende at det overhovedet er til at se hvad der sker på The Terrace i disse solbeskinnede lysforhold. Et mobilbillede yder ikke ordentlig retfærdighed til en skærm. Ikke desto mindre er det imponerende, at det overhovedet kan lade sig gøre at se hvad der sker på The Terrace i disse solbeskinnede lysforhold.

The Terrace tilpasser selv lysstyrken, så ved aftentid, når solen er gået ned, vil det dæmpe lidt, så man ikke lyser hele nabolaget op.

Tv'et understøtter 4K HDR10+ med fuld farvevolumen. Man har ikke anvendt den nye Neo QLED-teknologi, som i eksempelvis NQ95A, hvilket kunne have givet en anelse bedre kontrast, men det giver god mening. De helt fine detaljer går alligevel tabt i den slags miljø, som dette tv er skabt til. Derfor er det næppe heller Filmmaker Mode og andre mere subtile billedtilstande du kommer til at få mest brug for (selvom The Terrace i den grad også indbyder til en hyggestund under uldtæppet med en god film i det fri). Her kommer den hidsige Dynamisk, med fuld smæk på lys og farver, til gengæld helt til sin ret.

Stor lydstyrke

Lyden er glimrende til formålet. De indbyggede højttalere byder ikke på det største raffinement eller avancerede teknologier som Dolby Atmos, men der er smæk på lydstyrken, uden at de forvrænger, hvilket er det vigtigste.

Samsung har skabt en udendørs soundbar, der matcher tv'et, hvis man ønsker bedre lyd. Har man en trådløs højttaler stående på terrassen i forvejen, er det også muligt at tilkoble denne direkte via Bluetooth.

Menu-systemet er som vi kender det fra Samsung - brugervenligt og overskueligt - og smart tv-mulighederne udgør det nyeste producenten har at byde på, inklusiv den nye Samsung TV Plus tjeneste, AirPlay 2 og adgang til Apple TV app.

Høj pris for en kort udesæson

Og ja, så er der prisen. Ser man udelukkende på billedkvalitet og tv-funktionalitet er fyrre tusind kroner (for 65"-modellen) helt ude af proportioner. Tager du byggekvalitet, betjening og hvor godt The Terrace i det hele taget opfylder sit formål med i ligningen, hænger det bedre sammen.

Men det er stadig dyrt, ikke mindst i betragtning af hvor få måneder om året man kan have glæde af det her i Danmark. Ikke desto mindre vil vi sidde med en lille misundelse i maven overfor dem som måtte have valgt at smide pengene på det, når sommerens store sportsbegivenheder ruller over skærmene i løbet af sommeren.