Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung The Frame (2021): En nydelig ramme om din tv-oplevelse

Samsung kamuflerer tv’et som et kunstværk på væggen og supplerer med flot billede og brugervenlig betjening.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At gøre skærmen stuevenlig er en udfordring, producenterne har bokset med siden tv’ets fødsel. Et af de mest gennemførte svar på problematikken er The Frame.

Her er tv’et forsynet med en pæn ramme, der minder om en billedramme – en ramme, der fås i forskellige materialer og farver og er nem at skifte ud, hvis man ønsker et andet look. Tv’et er så tyndt som en billedramme og kommer med et beslag, så det kan hænges direkte på væggen.

På den måde fremstår tv’et som et indrammet billede, og fra det indbyggede styresystem er der adgang til en enorm mængde kunstværker – fra historiens store klassiske til nyere og mere perifere værker.

Samsung har for nylig indgået samarbejde med Louvre-museet i Paris, så en del af de store værker fra museet nu er tilgængelige. Det er også muligt at få kuntværker købt via NFT-platforme vist på skærmen.

Billedet tilpasser sig

Værkerne står nydeligt på skærmen. Når du anvender The Frame som billedramme, kommer den indbyggede lysmåler til sin ret. Ved at analysere lyset i rummet tilpasser den billedet. Det gør, at værkerne fremstår pænt og naturligt på den skarpe 4K QLED-skærm, uanset lysforhold.

Inden længe kommer en ny model af The Frame med mat antirefleksiv skærm, som giver en endnu mere troværdig oplevelse af ”kunst på væggen”. Vi fik en smagsprøve ved CES-messen i januar.

Vil du se film, kan du få glæde af Filmmaker Mode, som afstemmer farvegengivelsen. Og netop på farver er The Frame ret stærkt. Det har ikke helt samme kontrast som de bedste OLED-modeller, men farverne brænder igennem som på få andre tv’er.

Forbindelserne gemt

Kun én ledning tilkobles. Resten af tv’ets tilslutninger, inklusive strøm, sidder i One Connect-boksen, der kobles i den anden ende af den slanke og diskrete ledning. En massiv boks, som du så til gengæld kan få lidt udfordringer med at gemme af vejen.

Udvalget af tilslutninger er fornuftigt og omfatter en HDMI 2.1, så du kan udnytte muligheden for 4K 120 Hz-gaming i de nyeste konsoller. Der er også FreeSync Premium og et dedikeret Game Mode, som optimerer indstillingerne til spil, så til dette formål er The Frame også glimrende.

Opsætningen er utrolig nem. Tv’et er koblet på Samsungs SmartThings-univers. Har du i forvejen en konto, skal du nærmest ikke gøre andet end at scanne en QR-kode. I Samsungs brugervenlige menusystem er alt, hvad du kan forlange af apps, tjenester og indstillinger.

Fortjener en soundbar

Lyden fra de indbyggede højttalere er absolut acceptabel, men ikke fantastisk. Så selvom det strider lidt mod ideen om at minimere tv’ets tilstedeværelse, er det altså værd at supplere med en lydbar.

Et oplagt match til The Frame, hvis du vil opgradere lyden, er HW-Q810A. Det er en lydbar med trådløs subwoofer skabt til at udvide lydoplevelsen fra ethvert tv, men i særlig grad et Samsung-tv. Q Symphony gør, at lyden synkroniseres optimalt med et Samsung QLED-tv som The Frame.

Velegnet til alle rum

Som allround-løsing er The Frame således ikke helt så overbevisende som nogle af rivalerne, der kommer med lidt bedre lyd indbygget. Til gengæld er der ikke andre tv’er, der som The Frame går i et med hjemmets indretning og fortrænger oplevelsen af et stort forstyrrende fremmedelement i rummet.

Tv’et fås i mange forskellige størrelser, og de mindre er særdeles oplagte som diskrete tv’er til eksempelvis soveværelser, køkkener eller sommerhuse.