Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Q950R: 8K-tv'et er det vildeste vi har set

Samsung er også rykket ind i Danmark med 8K-tv'er. Det er som ventet ikke billigt, men det sætter også helt nye standarder for billedkvalitet.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

8K – engang en fjern og noget urealistisk tv-vision. Men nu er det en realitet. I nr. 7 testede vi Sonys første 8K-tv på det danske marked, og nu er rivalen Samsung også sprunget ind på hylderne i danske butikker og nethandler med en tv-model i forskellige størrelser, men alle med den nye rekord for skærm-opløsning. Det er dog endnu kun en teoretisk realitet for de fleste af os, for de nye ekstrem-tv’er er også ekstremt dyre.

Samsung har åbnet ballet på det danske marked med en 65”-model af Samsung Q950R til knap 40.000 kroner, mens en 75”-model kan findes til godt og vel 50.000 kroner. Det skræmmer de fleste af os væk, men alligevel er det interessant at bore sig ned i, hvad et 8K-tv fra markedets dominerende tv-leverandør egentlig har at byde på – ikke mindst fordi denne eksorbitant finkornede skærm inden for få år kan forventes at være standarden på tv-markedet.

Lad os med det samme slå fast, at her får du selvfølgelig en overvældende smuk billedkvalitet med virkelig bred betragtningsvinkel, AI-forbedret processorarbejde, et bedre sortfilter og exceptionel HDR-ydelse. Du får også den mest omfattende smart-tv-platform på markedet med understøttelse af Alexa, Google Assistent og Siri (plus Samsungs lidt mere tvivlsomme Bixby).

Q950R fås i fire størrelser – 55”, 65”, 75” og 82” (sidstnævnte var ikke at finde i Danmark ved redaktionens slutning). Sidste år introducerede Samsung internationalt 8K-tv’et Q900. Ved første øjekast ligner Q950R dette tv ret meget. Det er nærmest en slank version af monolitten fra filmen Rumrejsen År 2001 på grund af den smalle, mørke, ja næsten fraværende ramme.

Begrænsning af dybden opnås som på andre Samsung-tv’er ved at smide alle tilslutninger over i boksen OneConnect, så tv’et selv kun har en enkelt indgang. De fire HDMI’er, de tre USB’er, den optiske forbindelse, Ethernet- og kort-indgangene sidder alle i boksen. Vi kan godt lide den løsning, for det holder de mange kabler, man har brug for i dag, ude af syne. Q950R kan også integreres med Samsungs Smart Things smarthome-platform, og du kan bruge tv’et som central styringsenhed til dine enheder på dette net.

Klik på Netflix og Amazon

Fjernbetjeningen er flot og nem at gå til – med direkte knapper til for eksempel Netflix og Amazon. Du kan også bruge stemmestyring ved hjælp af din foretrukne assi-stent. Samsungs smart-tv'er har altid leveret en overbevisende mængde tjenester, og på det punkt er Q950R ingen undtagelse.

Ud over de nævnte filmtjenester er der integreret Apple TV (lige nu er det kun Samsung, der kan integrere dette) såvel som YouTube. Samsung forsøger at få samling på alle disse forskellige tjenester med noget, som de kalder Universal Guide, en AI-understøttet anbefalelsesmaskine, som analyserer, hvad du plejer at se og herefter prøver at finde andre ting, som du er interesseret i. Det leverer en personaliseret skærm kun rettet mod dig som bruger tv’et, og anbefalingerne skulle blive bedre og bedre, som tiden går, efterhånden som tv’et lærer, hvad du godt kan lide.

Boksen OneConnect med alle tilslutninger kan gemmes væk, så du kun har et enkelt kabel hen til tv’et.

Flere andre tv-producenter har overgivet sig til OLED-teknologien i deres flagskibsserie af tv’er. Men som nogle læsere ved, har Samsung indtil videre fravalgt OLED og benytter i stedet producentens egen QLED-teknologi. I kombination med det billedforbedrende HDR har det vist sig at være en ganske god idé.

Billedresultatet er i hvert fald fremragende, især med det forbedrede sortfilter. Q950R præsenterer os for en helt ekstraordinær kontrast uden at mase detaljerne i skyggerne. Farverne er mættede, men ikke unaturlige.

Det handler om opgradering

Som bekendt er der stadig meget lidt ægte 8K-indhold på markedet (ægte 4K er også sjældent). Så her handler det om opgradering fra lavere opløsninger, ikke mindst 4K. Det gør Q950R imidlertid imponerende godt, især når man tænker på, hvor meget processorkraft det kræver at øge pixel-antallet fra 3840 x 2160 til 7680 x 4320.

For at klare dette må hardware og software lære af sine egne erfaringer, såkaldt maskinlæring, for at gøre opskaleringen så effektiv som muligt. Resultatet er det bedste, vi nogensinde har set fra et tv med QLED, og det kan sagtens konkurrere med de bedste OLED-tv’er.

Tv’et ser endda godt ud, når du ikke ser film, tv, sport eller serier. Det skyldes den nye version af Ambient Mode, som får skærmen til at falde i et med din stil i stuen. Det er da et interessant alternativ til bare at have en sort flade til at dominere en hel væg (selvom det bestemt ikke er spor klimavenligt).

Skærmteknologien kræver nogen dybde. Fordelen er, at der så er blevet volumen til tilpas store højttalere.

 

HDR-ydelsen er bedre, end noget vi har set før. Blandt andet når skærmen en lysstyrke på 3800 nits. Normalt er man tilfreds med 1000 nits, og der er da også, hvad de fleste OLED-skærme kan præstere.

Q950R er fremragende i lyse, farverige HDR-scener. Film som Guardian of the Galaxy Vol2 og Spider-Man: Into the Spider er en stor fornøjelse. Samsung-nyheden viser de mættede primærfarver bedre end noget andet tv, vi har testet.

Uanset hvad du sidder og kigger på, så er farverne neutrale, højlys er virkelig lyst, og sorte områder er dybe og veldefinerede. Tv’et leverer nogle af de mest dynamiske billeder, vi har set med næsten åndeløst imponerende detaljer og et kolossalt dynamisk spænd.

Tykkere og med bedre lyd

Den eneste indvending er manglen på Dolby Vision-understøttelse. Det er nu ikke begrænset til lige denne her model. Samsung vil hellere bruge standarden HDR10+. Det er et meget tyndt tv – og dog. For Samsungs brug af direkte LED-baglys har ikke kun visuelle fordele, men sjovt nok også lydmæssige fordele. Det betyder nemlig, at kabinettet er tykkere, end det ellers ville være, og så er der mere plads til højttalerne.

Derfor kan det ikke undre, at Q950R har fremragende lydkvalitet med den ret god basgengivelse, godt stereoperspektiv og klar gengivelse af dialog. Det kan selvfølgelig ikke klare sig uden et dedikeret, tilkøbt lydsystem, hvis du virkelig vil have filmlyd til at matche billedet. Men til mindre kritisk lydgengivelse er det faktisk overraskende godt.

Tv’ets intelligens forøger dybden og bredden i lydgengivelsen, hvilket er særlig hørbart under sportsudsendelser, hvor tilskuerne opleves tættere på, uden at kommentatorernes stemmer bliver for dominerende. Også filmmusik og effekter gør indtryk uden at undertrykke tale. Endvidere bliver gaming mere overbevisende på lydsiden.

Der er ingen indbygget Dolby Atmos-behandling, men tv’et kan sende Atmos-data fra apps som Netflix og Amazon til din lydbar via HDMI-lydkanalen. Og du vil i de fleste tilfælde alligevel slå lydbaren til, så det er ikke noget stort kritikpunkt.

Prisen for tv’et er i alle formater uhyrlig. Men sådan er det i toppen af markedet og med helt nye teknologier. Vi synes dog, at man på dette prisniveau kan bede om Dolby Vision og indbygget Dolby Atmos. Samlet set er Q950R det bedste QLED-tv, som du (læs: nogle) kan købe.