Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test:: Fuldendt 360 graders univers fra Samsung

Med sin nyeste smartphone som centrum har Samsung skabt et vellykket 360 graders univers, hvor brugeren selv kan skabe indhold eller dykke ned i den store mængde af virtual reality apps, som er tilgængelig på platformen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samsung har været tidligt ude, når det gælder VR. For tidligt ville nogle måske sige. De første versioner af Gear VR og Gear 360 var nemlig langt fra fejlfrie. 

Til gengæld har producenten været skarp til at rette op og forbedre, så Samsung nu er væsentligt længere fremme end de konkurrerende mobilproducenter, der først nu så småt begynder at begive sig ind på markedet.

Til de nye flagskibsmobiler Galaxy S8 og Galaxy S8+ hører en ny serie af VR og 360 graders tilbehør, som byder på væsentlige forbedringer.

Mobilen er din VR-skærm

Gear VR er Samsungs virtual reality headset. Sætter du en Galaxy S8 eller S8+ i headsettet, så bliver mobilen dit vindue ind til Samsungs efterhånden omfattende verden af VR-indhold.

Det er nemt at komme igang. Så snart mobilen registrerer, at du har sat den i headsettet, bliver du guidet igennem installationen af den nødvendige VR-software.

Når det nødvendige er installeret, kan du sætte mobilen tilbage i headsettet og tage det på hovedet. Med de brede elastik-bånd, der fastgøres i toppen og i siderne, er det nogenlunde nemt at få headsettet til at sidde behageligt. De bløde puder, der sidder mod dit ansigt, gør også sit til, at du kan holde ud at have det på i længere tid af gangen.

For at få billedet skarpt, stiller du fokus med et drejehjul i toppen af headsettet. Det er dog vigtigt, at headsettet sidder ret præcist på hovedet, hvis ikke billedet skal blive sløret, omend det er blevet væsentligt nemmere at få et ordentligt billede, end det var med forgængerne. Dette skyldes formentlig også, at skærmen på Samsungs smartphone er blevet endu bedre.

Helt på højde med løsninger som PlayStation VR og HTC Vive er billedkvaliteten doog ikke, og du får heller ikke samme fornemmelse af rumlighed. Men her er til gengæld også tale om tunge, stationære løsninger, der ikke bare er langt dyrere, men også kræver et stort setup med kabler, computere og kameraer. Af en mobil løsning er det imponerende så flot en oplevelse Gear VR leverer.

Nu med controller

Første gang du bruger headsettet, bliver du guidet igennem brugen af det. Det er relativt ligetil. Der er knapper og en touchpad i venstre side af headsettet, som lader dig navigere rundt i Samsungs VR-platform.
Som en ny, og enormt velkommen feature, er det dog også blevet muligt at betjene headsettet med en controller, som følger med i pakken.

Her er både traditionelle navigationknapper som ”hjem” , ”tilbage” og volumenkontrol samt en klikbar touchpad i toppen og en ”trigger”-knap i fronten, ved din pegefinger. Således åbner den op for en helt ny måde at betjene headsettet på, og for en hel masse nye muligheder for at spille og interagere i den virtuelle verden.

Det giver kort sagt en hel ny dimension til oplevelsen, og du er lynhurtig fortrolig med den intuitive controller, der også kan fungere som en pegepind, du blot skal rette med det element, du ønsker at aktivere.

Imponerende platform 

Samsungs VR-verden vokser konstant, og den er blevet temmelig meget større, siden vi testede sidste generation af VR-headset. Der findes et væld af spil og videounderholdning, både den gratis slags og den slags der koster.

Man har ikke længere fornemmelsen af, at det meste er halvhjertet demo-materiale, som blot er skabt for en hurtig wow-effekt. Kvaliteten kan være imponerende høj, og der gemmer sig masser af muligheder for at få en gennemført og fordybende VR-oplevelse blandt indholdet i Samsungs appbutik.

Sådan bedømmer vi Samsung Gear VR med controller

 

Samsung Gear VR 2017 test.

Skab dit eget indhold

Du behøver ikke bare affinde dig med det indhold, der kan hentes fra Samsungs appbutik, du kan også skabe dit eget 360 graders indhold til Gear VR.

Kameraet bygger på samme designkoncept som forgængeren, men er dog langt fra identisk. Kuglen med de to kameraer på toppen er bevaret, men i stedet for en tripod, der skal foldes ud, har kameraet én solid fod med gummi i bunden, der holder det oprejst. Det gør det hurtigere at få kameraet stillet til rette. Samtidig giver hullet i bunden mulighed for at skrue Gear 360 på et hvilket som helst kamerastativ.

Styr det med mobilen

Der er knapper til at styre de vigtigste funktioner og et lille display, der giver basale informationer. Men for at se, hvad kameraet filmer og få fuld adgang til funktionerne, skal du bruge mobilen.

Så snart du har tændt det, kan Galaxy S8 finde det. Gå blot ind i Gear-appen så sker installationen nærmest automatisk. Mobilen vil desuden sige til, hver gang den registrerer kameraet i nærheden, så du nemt kan koble på.

Helt så smidigt taler kameraet dog ikke sammen med andre mobiler, selvom det i princippet kan lade sig gøre at bruge det sammen med både Android-mobiler af de fleste slags og med iPhones. Vi havde lidt problemer med tilkoblingen, dog lykkedes det i sidste ende at få det til at tale sammen med begge typer smartphones.

Et væld af muligheder

I Gear-appen kan du dykke ned i indstillingerne, justere kameratekniske funktioner som ekponering og hvidbalance samt vælge billedkvalitet og optage-tilstand.

Og der er faktisk rigtig mange valgmuligheder. Udover 360 graders video og stillbilleder i op til 4K, 30 fps eller 15 MP, er det muligt at lave brede panorama-billeder, landskabsbilleder i HDR samt timelapse-videoer og andet. Der er tilmed mulighed for at livestreame video til eksempelvis Facebook og YouTube, så vennerne kan se, hvad du laver i realtid.

Hver af de to kameraer kan desuden bruges separat, så du kan skyde almindelige billeder og video. Dog vil ethvert billede have en tydelig vidvinkel-effekt, som en ganske naturlig følge af de ultrabrede 180 graders objektiver, som kameraet anvender.

Flotte 360 graders billeder

Det er da også som 360 graders kamera, at Gear 360 for alvor har sin berettigelse. Og her klarer det sig rigtig godt. Da der er tale om to 180 graders billeder, der kombineres til ét 360 graders billede, sker der en digital sammensyning af billederne i kameraets software.

Denne proces var langt fra fejlfri på forgængeren, hvor overgangen mellem de to billeder ofte fremstod tydelig i forhold af lysforskelle eller mærkeligt sammenklippede genstande.

Dette er der stort set ikke noget af på det nye Gear 360, som er langt bedre til at sy billederne sammen. Der er småfejl hist og her, men det er ret minimalt og ikke nok til, at det forstyrrer oplevelsen.

Træd ind i billedet

Gear 360 gemmer billederne på et microSD-kort, som du sætter i kameraet. Du kan så streame dem fra kameraet til mobilen, når de er forbundet, eller du kan downloade dem, så de ligger internt på mobilen. Her er det muligt at konvertere dem til standard-formater samt dele dem på sociale medier eller redigere dem med filtre, effekter og diverse billedbehandlingsredskaber.

Er der tale om 360 graders billeder eller video kan du se dig til alle sider, enten ved at skubbe billedet med din finger eller ved at dreje mobilen.

Men det sjoveste er selvfølgelig at træde helt ind i billedet. Det kan du gøre med Gear VR headsettet. Ligger billederne internt på mobilen, kan du åbne dem inde i headsettet. Du skal blot downloade Samsung Gallery appen, så har du adgang til al dine 360 graders videoer og billeder.

Det er en ret vild oplevelse at træde ind i en video, du lige har filmet, og se dig selv gå rundt i samme rum, som du står i. Du kan ikke bevæge dig frit rundt i rummet, men kan kigge op og ned og til alle sider, mens videoen udspilles omkring dig.

 

Sådan bedømmer vi Samsung Gear 360

Her er vores bedømmelse af Samsung Gear 360.

Gennemført VR-univers

Hvor Samsungs mobile VR-univers tidligere har været lovende, men ikke helt i mål, så rammer det plet i den nye-ste generation. Produkterne spiller sammen med Galaxy S8-mobilen på eksemplarisk vis, så de føles som en naturlig og ubesværet udvidelse af mobiloplevelsen.

Når Samsung så oveni købet har skabt en så lækker og gennemført smartphone som Galaxy S8, er det virkelig et imponerende univers af mobile VR-muligheder producenten kan tilbyde.

Sådan bedømmer vi Samsung Galaxy S8+

Du kan læse en fuld anmeldelse af Galaxy S8+ med 6,2”-skærm her, men uanset om du vælger denne eller den mindre Galaxy S8 med 5,5” -skærm får du den bedste Android-mobil, der er på markedet lige nu.

Samsung Galaxy S8+ får 4,5 stjerne i vores test. Samsung Galaxy S8+ får 4,5 stjerne i vores test.