Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Z Fold3: Redefinerer mobiloplevelsen

Nu sidder den i skabet. Med Galaxy Z Fold3 indfrier Samsung for alvor den foldbare smartphones potentiale og endda til en billigere pris end forgængerne.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er tre år siden den første Galaxy Fold-mobil kom på markedet. En foldbar mobil, hvor man fint kunne ane potentialet for den nye produktkategori, men hvor brugeroplevelse, konstruktion og pris langt fra hang sammen endnu. Det blev markant bedre med to'eren fra sidste år, og med den tredje version, som Samsung netop har lanceret, er knasterne filet til, detaljerne finpudset og prisen reduceret, så det hele  går op i en højere enhed.

Solidt design

Fold3 er bygget bundsolidt. I kanter og hængsel har man anvendt det nye Armor Aluminium. En type aluminium, som er hærdet til at klare alvorlige knubs. For- og bagside består af Gorilla Glass Victus, det stærkeste fra Corning.

I lukket tilstand er det således en ret hårdfør mobil. Den er endda også vandtæt med IPX8-certificering.

Ved opstart af mobilen mødes du dog af en advarsels-skærm, der fortæller, hvordan du bør behandle mobilen for at undgå skader. Disse advarsler går dog først og fremmest på den indre skærm, der stadig skal behandles lidt mere nænsomt end en klassisk skærm som den på fronten. Men ikke i en grad, så du skal gå og være nervøs for den. Både med og uden den plastikfilm, der er påsat fra fabrikken, klarer den almindelig hverdagsbrug uden problemer.

Designet er slankere og lettere end forgængerne. I sammenfoldet stand er den en del tykkere end almindelige mobiler, men vi nede på et niveau, hvor man fint kan leve med det. Det er en harmonisk og relativt nemt håndterbar enhed, der i sit matsorte look fremstår seriøs og stilsikker.

Teknologi i topklasse

På tidligere modeller var frontskærmen ret lille, hvilket var med til at hæmme brugeroplevelsen. Sådan er det ikke længere. Med sine 6,2" har Fold3 har en frontskærm på størrelse med almindelige Android-mobiler. Den byder på Samsungs fineste skærmteknologi med 120 Hz opdatering og 1200 nits lysstyrke, så får du et farvestærkt, kontrastrigt og flydende billede. Man skal dog lige vænne sig til at skærmen, i sit 25:9-format, er ret aflang, men det ikke en større barriere.

Med Qualcomms stærkeste mobilprocessor, en Snapdragon 888, samt 12 GB ram og hurtigt netværk i form af Wi-Fi og 5G, er ydelsen på topniveau. Alt kører imponerende smidigt.

Dertil kommer kameraer af en klasse, der hører en flagskibsmobil til. På bagsiden er 12 MP hovedkamera med stor blænde og optisk billedstabilisering, 12 MP telekamera med 2x optisk zoom og optisk billedstabilisering samt 12 MP vidvinkelkamera med 123 graders synsfelt. Det giver en bred pallette af muligheder, som udvides yderligere med Samsungs store udvalg af smarte fotofunktioner, herunder Tag Ét, nat-tilstand og meget andet. Der er således et solidt fundament for at få gode skud i kassen. Billedkvaliteten og kameraets spændvidde er ikke helt på niveau med Samsungs flagskibsmobiler i Galaxy S21-serien, men som kameramobil er Fold3 ikke desto mindre i den gode ende af skalaen.

Skjult kamera

Allerede inden du folder mobilen ud, har du således en smartphone i topklasse. Og det er en væsentligt pointe. For at kunne acceptere den høje pris, er man nødt til at anskue det sådan, at du med Fold3 får en komplet flagskibsmobil, plus alt det der "folder sig ud", når du åbner mobilen.

Og det er ikke så lidt. Her åbner sig en Dynamic AMOLED 2X skærm med 120 Hz opdatering, 1200 nits og HDR10+-understøttelse. Den måler 7,6", så vi er oppe i en størrelse, der svarer til en lille tablet. Formatet er dog mere kvadratisk end mange tablets. Det er glimrende. når du browser på nettet eller arbejder med tekst, men knap så ideelt til film i klassisk format, da man her vil få sorte bjælker i top og bund.

Til gengæld er ingen "notch" eller prikhul til at forstyrre billedet. Som en af de første mobilenheder har Fold3 et "synligt" selfiekamera, gemt under skærmen. Helt usynligt er det dog ikke. Når skærmbilledet er sort er det næsten ikke til at se, men når det er lysere, vil man ofte kunne skimte en lille pixeleret prik. Da den følger billedets farver er den imidlertid langt fra ligeså forstyrrende som et sort kamerahul.

Det er således en fremragende enhed til både video gaming. Det skyldes ikke mindst de rigtig fine højttalere, som det er lykkedes at klemme ind i Fold3. Med klar, bredspekret lyd og Dolby Atmos får du en flot omsluttende oplevelse.

Batteriet i Fold3 er ikke kæmpe stort. De 4.400 mAh rækker dog længere end ventet. Det er ikke et problem at komme igennem en dag ved almindelig brug. Gamer du meget bør du dog have opladeren i nærheden. Opladning sker relativt hurtigt, ved 25W, og der er mulighed for trådløs opladning ved 10W samt omvendt trådløs opladning af earbuds, ur og lignende ved 4,5W.

Kameraet, der gemmer sig inde bagved, er ikke af højeste kvalitet, men det betyder ikke det store, for det vil primært være til ansigtsgenkendelse og videochat man anvender det. Du har et væsentligt bedre kamera på fronten og der er tilmed mulighed for at at anvende bagsidens kameraer til selvportrætter, så du går ikke ned på gode selfie-muligheder.

Med et tryk på et lille ikon kan du få vist kamerasøgeren på frontskærmen og dermed tage billeder af dig selv med de gode kameraer på bagsiden, når mobilen er foldet ud. Kamerasoftwaren er desuden specialdesignet til det foldbare format. Folder du den halvt, vil søgeren eksempelvis sætte sig i toppen, mens kontrolknapper og galleri vil figurere i bunden. Vender du den vertikalt er søger og kontrolknapper i højre side, mens galleriet er i venstre.

Udnytter folden til fulde

Det er blot ét eksempelvis på, hvordan Samsung har optimeret softwaren til det foldbare format. Der er rig mulighed for at dele billedet op, så flere apps kan være synlige side om side på den store skærm. Visse apps kan også dele indholdet op, så du eksempelvis kan se din indbakke i den ene skærmdel, mens du kan læse en mail i den anden eller kan følge flere samtaler i WhatsApp ved at dele visningen op.

Nogle af de mere avancerede muligheder understøttes kun af Samsungs apps eller et begrænset antal tredjepart-apps, men alle kan kan anvendes i den nye flex-tilstand, som deler skærmen op, når du bukker mobilen halvt, så indholdet er i den øverste del, mens et panel med relevante kontrolfunktioner dukker frem på den nederste del. Ligeledes er det muligt at skifte visningsformat for alle apps. En del apps understøtter også App Continuity, så de åbner på den store skærm, hvis du har brugt dem på den lille.

Er der tale om besked-apps vil tastaturet som udgangspunkt lægge sig i den nederste del, når skærmen er bukket. Det samme gælder note- og tekst apps som Word og Samsung Notes. På den måde får du, hvad der svarer til en lille bærbar.

Notesbog på steroider

Udover tastaturet er der med Fold3 kommet en helt ny mulighed for at skrive tekst. Den foldbare mobil understøtter nu pen. Det er en funktion, vi har haft på ønskelisten fra starten, og det er svært at overvurdere, hvor stort et potentiale den åbner for.

Med sit store skærmformat udgør Fold en digital notesbog. En notesbog der vel at mærke er forbundet til alle tænkelige mobiltjenester, apps og produktivitetsværktøjer. Den kan således ikke bare bruges til at skrive små noter i hånden, men også til at tegne skitser, redigerer billeder i photoshop samt et utal af andre ting.

Her har Samsung også været god med at tilpasse enheden, så du får gavn af pennens muligheder. Det er eksempelvis muligt at dele visningen op i Microsoft Whiteboard, så du har dine kollegaer på den nederste del af skærmen, mens den fælles tavle, hvor du kan tegne løs med pennen, er på den øverste. Og så er der samtidig adgang til stort set alt hvad man kender fra andre pen-understøttende Galaxy-enheder, inklusiv en suveræn note-app, oversættelses- og udskæringsværktøjer samt ikke mindst en enestående konvertering af håndskift til digital tekst, så dine kragetæer, næsten ligegyldigt hvor ubehjælpelige de er, med et snuptag omsættes til digital skrift.

Den S Pen der kan anvendes med Galaxy Fold3 er dog ikke den samme, som der bruges med andre Galaxy-enheder. Den bruger en anden frekvens og derfor er det ikke muligt at anvende den samme, med mindre du køber den nye S Pen Pro (749 kroner), som kan skifte mellem begge frekvenser. Den har også Bluetooth og understøtter dermed den fulde pallette af pen-egenskaber fra Samsung. Til billigere penge kan man få en S Pen Fold Edition (399 kroner), der kun fungerer til Fold3. Men ærlig talt, der skulle have været en pen med i pakken. Med den pris Fold3 har, havde det ikke været for meget forlangt.

Meget mere end en smartphone

Fold3 er billigere end forgængerne. Den er faldet et par tusinde kroner. Men den er stadig dyr. Men en pris på over fjorten tusinde er det ikke en enhed for alle. Det er dog ikke ensbetydende med, at den ikke er pengene værd. Man kan betragte det sådan, at man får både en smartphone og en tablet, begge af fineste kvalitet, og så går pengene nogenlunde op. I virkeligheden bør man dog nok hellere se det sådan, at man får en helt unik enhed - en rendyrket "foldable" - der sprænger de gængse rammer. De muligheder foldeskærmen åbner, betyder at du kan gøre ting med Fold3, som ikke er muligt med hverken en almindelig smartphone eller en tablet.

Fold3 leverer simpelthen en mobiloplevelse på næste niveau, og gør det i så overbevisende grad, at det er svært ikke at forestille, at den må få en stor fremtid. Der findes simpelthen ikke nogen foldbar lige nu, som kommer i nærheden af Galaxy Z Fold3.

Dommen:

Kvalitetsindtryk: 6
Brugervenlighed: 5
Features: 6
Ydelse: 6
Pris: 4

Samlet: 6

Priser:

Galaxy Z Fold 3 (256GB): 14199 kroner
Galaxy Z Fold 3 (512GB): 14899 kroner