Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Z Flip: Sådan skal den foldbare mobil skæres

Med den brandnye Galaxy Z Flip demonstrerer Samsung, at en foldbar smartphone kan have betydelige fordele, og at den ikke behøver koste mere end en almindelig topmobil.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De foldbare smartphones begyndte at røre på sig sidste år med Samsungs egen Galaxy Fold som den første, der nåede det danske marked. En interessant nyhed naturligvis, men formfaktoren og især den skyhøje pris betød, at det ikke ligefrem var et mainstream-produkt.

Med Galaxy Z Flip har Samsung vendt mobilen på den anden led, finpudset teknikken og reduceret prisen. Og det gør, at den foldbare pludselig bliver interessant for almindelige mobilbrugere.

Gennemført design

Galaxy Z Flip foldes opad, ligesom en klassisk klapmobil. Og det giver rigtig god mening. For det betyder, at du i udfoldet tilstand har en enhed, der svarer nogenlunde til en almindelig smartphone med stor 6,7”-skærm. Den er lidt lang – vi er helt ude i 22:9-format – og det giver lidt udfordringer, når du vil nå det øverste af skærmen.

Til gengæld er det en fordel, når du ser film.

At flippe skærmen op kan gøres med én hånd. Og det er vigtigt i vores bog. For en smartphone skal være et enhåndsapparat. Det kræver dog nogen øvelse og er lidt drøjt for hånden. Vi havde gerne set, at der var udviklet en nemmere måde, men der er faktisk god mening i, at skærmen ikke bare klasker op med et svirp.

Samsung har nemlig skabt et stærkt hængsel, der kan holde den øverste del af skærmen oprejst i de fleste vinkler – med den nederste halvdel som stander.

Hængslet føles klippestabilt. Samsung lover 200.000 foldninger, før det er slidt op, og det tror vi faktisk på, selvom der naturligvis ikke var mulighed for at prøve det af. Hængslet er forsynet med selvrensende mekanik, så smuds og støv skubbes ud, når mobilen lukkes.

De to dele lukker imidlertid ikke helt tæt mod hinanden. Der er en lille sprække ind mod hængslet. Men den er meget smal. For smal til, at der kan komme snavs derind. Der er desuden en mærkbar og til tider synlig fold i skærmen, men man glemmer den hurtigt, og den forstyrrer ikke under brug.

På bagsiden øverst er et lille display, som vender ud mod brugeren, når mobilen lukkes. Det viser basale informationer som tid, notifkationer m.m. og kan bruges til at styre musik, besvare opkald og se indhold i beskeder. Vi kunne godt have ønsket den lidt større, men den lille skærm sikrer ikke desto mindre, at du i mange tilfælde slipper for at klappe mobilen ud.

Der er fingeraftrykslæser i powerknappen på siden af mobilen, og det er også muligt at logge ind med ansigtsgenkendelse.

Ikke sparet på noget

Den store skærm indvendigt står rigtig flot. Skærmkvaliteten er som i Samsungs bedste mobiltelefoner, og imponerende nok er der faktisk tale om en ægte glasskærm og ikke plastik som de på de fleste andre foldbare mobiler.
22:9-formatet gør, at film vises i fuldt format, når du vender mobilen horisontalt, og her bidrager de ganske glimrende stereohøjttalere til, at du får en rigtig fin underholdningsoplevelse. Det foldbare format betyder desuden, at du kan bøje mobilen en anelse, så den står oprejst af sig selv. På den måde har du et lille tv, hvis du altså kan leve med, at det buer en lille smule.

Samsung har ikke været fedtet med kræfterne. Der er brugt en Snapdragon 855+, en af de stærkeste mobilprocessorer der findes. I vores benchmark ligger Z Flip på niveau med de bedste Android-konkurrenter og banker Samsungs tidligere topmobiler. Den kan dog blive lidt varm under brug.

Der er suppleret med 8 GB ram og en fornuftig lagerplads på 256 GB, dog uden mulighed for at udvide med SD-kort.

Batteriet er 3300 mAh. Ikke overvældende, men Galazy Z Flip klarer ikke desto mindre over et døgn blandet brug, inklusive streaming, video- og fotooptagelse samt alt det, man nu ellers bruger en smartphone til.

Opladningen er langsom. Det tager over halvanden time at fylde den med strøm. Der er dog trådløs opladning og endda også omvendt trådløs opladning, så du kan oplade andre enheder, når du lægger dem oven på Z Flip.

https://www.youtube.com/watch?v=MAP_Pcwz0UE

På kamerateknologi er mobilen langt fra at matche Samsungs topmodeller, især de seneste i S20-serien. Der er to 12 MP-kameraer bagpå – et standard og et ultravidvinkel. På fronten er der 10 MP selfiekamera. Men det er faktisk rigtig glimrende kameraer, og i kraft af designet giver

Galaxy Z Flip nogle ret suveræne fordele, som vi faktisk ikke ved, om vi ville bytte for flere megapixel, større zoom osv.

Flipper du mobilen halvvejs op med den nederste halvdel som stander, har du et kamera med indbygget tripod. Således kan du få klippestabile optagelser, selv om natten når du bruger lang lukketid. Du kan også lade mobilen stå og filme video, uden du skal holde den. Det sidste kan være smart, hvis du vil filme YouTube-videoer med dig selv.

Det er muligt at se, hvad kameraet filmer via den lille skærm på bagsiden, og det er faktisk også muligt at indstille mobilen til at optage i 16:9-format, selvom den står oprejst. Det er ikke en feature, du finder i særlig mange mobiler. Du får ligeledes en fin nat-funk-tion samt nogle af de nye features fra S20-serien, som eksempelvis One Shot, der giver dig forskellige versioner af dine skud, med filtre, effekter m.m., så du hurtigt kan finde et fedt billede at dele.

Kamerasoftwaren tilpasser sig automatisk, når du åbner mobilen. Motivet vises i den øverste halvdel, mens kontrolknapper og kamerafunktioner befinder sig i den nederste. Det samme gælder, når du bladrer igennem dine optagelser. De er på den øverste del, mens du bladrer på den nederste.

Den automatiske opdeling af skærmen sker også på andre apps. Skriver du sms’er vil beskedtråden ligge i den øverste del, mens tastaturet er i den nedeste del.

Z Flip har også arvet multitask-funktionaliteten fra Galaxy Fold, så du kan køre separate apps i hver del af skærmen. Se en video i den øverste del og svar på mails nederst.

Det bedste bud lige nu

På den måde er det faktisk lykkedes Samsung at udnytte det foldbare design på en måde, der giver fordele, du ikke har på en almindelig mobil. Galaxy Z Flip er ikke nødvendigvis en erstatning for denne – mange vil stadig foretrække en traditionel smartphone – men den er et særdeles interessant alternativ og uden tvivl det bedste bud på en foldbar smart-phone lige nu.

Læs hele testen i Alt om DATA 05, som er ude d. 12. marts.