Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Watch4 Classic: Gennemført smartwatch med Google ombord

Med Galaxy Watch4 har Samsung koblet sit smarte ur på Googles økosystem, så du har direkte adgang til de største mobiltjenester samt et godt udvalg af apps. Desuden er der kommet nye sundhedsfunktioner, så du kan få større overblik over din fysiske tilstand.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samsungs smarture er de eneste Android-kompatible modeller, der er i nærheden af Apple Watch, når det gælder kombinationen af lækkert design og smarte funktioner. Udvalget af apps har dog ikke været på samme niveau, ligesom adgangen til mobilbetaling og andre smarte tjenester har været mere begrænset, i hvert fald for danskerne.

Ved at gå sammen med Google og bygge Wear OS-systemet ind bag brugerfladen udvides mulighederne betragteligt i den nye generation af Galaxy Watch-ure.

Velkendt brugeroplevelse

For dem der i forvejen kender urene vil det nye system ikke virke fremmed. Brugerfladen og navigationen er som vi kender det. Classic-modellen, som vi testede i 42mm format, har desuden den velkendte drejering omkring urskiven, som gør det nemt at komme frem og tilbage i urets menuer. Som en yderligere betjeningsmulighed er det nu også blevet muligt at besvare opkald og andet ved at ryste håndledet på forskellige måder.

Førsteklasses design

I urets design har man ligeledes holdt sig til en genkendelig formel, med en velkonstrueret urkasse af rustfri stål og mulighed for at anvende standardstørrelse remme, så man kan skifte til stort set hvilken som helst rem man ønsker. Classic-modellen leveres med en rem af gummi, i modsætning til sidste års Galaxy Watch3, som kom med læderrem. Der er således lidt mere fitness og knap som meget business over det. Urkassen er en anelse tykkere, dog stadig inden for det acceptable. Størrelsen skyldes et større batteri. Hvorfor det er nødvendigt kommer vi tilbage til.

Skærmen står imponerende skarpt og kontrastrigt, med et næsten perfekt sortniveau. Det er med til at løfte kvalitetsindtrykket betydeligt. Er du ude efter et smartwatch, der ligner et rigtig ur, findes der få der kan matche Galaxy Watch4 Classic i design og byggekvalitet.

Samsung har desuden anvendt en ny 5nm processor, som sikrer at alt kører flydende. Vi oplevede kun ganske små forsinkelser hist og her.

Mål din kropssammensætning

De to knapper på siden af urkassen er større end tidligere. Det er de for at man kan udnytte en af urets nye og ret unikke funktioner - Kropssammensætning. Endnu en tilføjelse til det efterhånden ret omfattende udvalg af sundhedsfeatures, men en der virkelig batter noget. Placer fingrene på de to knapper i nogle sekunder, og uret give dig et overblik over fordelingen af fedtmasse, kropsvæske og skeletmuskel samt et samlet tal på din BMI. Det angives om værdierne holder sig inden for det sunde, eller om de eventuelt overskrider. Det kan være ret nyttig viden, da man så får en klar og forståelig pejling på, om der er noget man bør arbejde med for at få sin krop i balance.

Og er der det, så kan uret selvfølgelig hjælpe dig. Galaxy Watch4 kan måle stort enhver type træning der findes, i alt 95 forskellige typer - inklusiv svømning, da uret er vandafvisende. Det er samtidig blandt de bedste ure, når det gælder automatisk registrering af aktivitet. En vigtig egenskab, da det betyder, at du får al aktivitet med, inklusiv gåture, i det samlede billede af din forbrænding.

EKG, puls, blodilt og stress måles også, og det samme gælder søvn, hvor flere faktorer, som eksempelvis din snorken, nu også indgår. Det kan være lidt skræmmende at få tal på, hvor meget man rent faktisk snorker, men det kan samtidig også hjælpe dig til bedre søvnvaner. Og med en overskuelig oversigt over dine nætter, kombineret med en simpel søvnscore, er oplysningerne nemme at forstå og omsætte til konkret anvendelse.

Galaxy Watch4 er således i en klasse for sig, når det gælder om at levere et helhedsorienteret billede af din fysiske tilstand.

Betal med uret

Med Googles økosystem integreret er adgangen til sundheds og fitness-apps også øget, ligesom der kan hentes en lang række øvrige apps - fra spil til huskelister, lydoptagere m.m. De hentes direkte på uret via en dedikeret Google Play Store-app. Har du apps på mobilen, som også findes i en ur-version, kan Galaxy Watch selv hente dem ind, og det samme gælder relevante indstillinger, som lydprofiler m.m.

Der findes glimrende tredjeparts-apps i Google Play. De apps der virkelig batter noget, er dog Googles egne. At du har adgang til Google Maps, med rutevejledning direkte på uret, samt Google Fit, så du kan samle dine sundhedsdata her og Google Pay, så du kan betale med uret i et bredt udvalg af butikker, cafeer og lignende, er guld værd og øger brugsværdien af Galaxy Watch4 betragteligt. Vi kunne godt have brugt direkte integration af Facebook, Messenger, Instagram og flere andre af de store tjenester, men vi kan håbe at det kommer.

Outlook er der dog, hvilket er ganske fint, hvis man ønsker sine mails direkte på uret, og så er Spotify også tilgængelig, ligesom på tidligere Samsung-ure, med mulighed for hente musik ned på uret i offline-tilstand, hvis man ikke har købt en Galaxy Watch4 i en version med mobilforbindelse, som kan streame direkte fra skyen, uanset om man er hjemme eller ude.

Lagerpladsen på uret er fordoblet sammenlignet med forgængerne, så der er 16 GB til musik og apps.

Den nok største mangel lige nu er at Google Assistant ikke er tilgængelig. Hvis du vil anvende stemmestyring sker det med Bixby, og så kan det næsten være ligegyldigt. Samsung har dog lovet at Google Assistant er på vej, så vi må blot have lidt tålmodighed.

Næsten perfekt

Årsagen til at Galaxy Watch4 er udstyret med et større batteri end forgængerne er først og fremmest at Wear OS 3 sluger mere strøm. Trods den større kapacitet er batterilevetiden således lavere end forgængerne. Samsung lover 40 timer, altså cirka to dage, og det stemmer rimelig godt, hvis man ikke bruger allways-on-skærm. Gør man det, er den cirka det halve.

En fuld opladning tager cirka halvanden time, hvis man bruger den medfølgende ladebrik. Den første sjat strøm kommer dog ret hurtigt, så på en halv times tid er der nok til en dag. Uret kan også oplades trådløst, dog ikke med almindelig Qi-opladning, men eksempelvis med bagsiden af en kompatibel Samsung-mobil. Vi havde gerne set at der var standard Qi-opladning, da risikoen for at man en dag står uden adgang til en oplader er mindre.

Ikke desto mindre er Galaxy Watch4 et særdeles gennemført smartwatch. Designet er i top, sundhedsfunktionerne i en klasse for sig, brugervenligheden upåklagelig og softwaren langt henad vejen også rigtig glimrende. Der er lige et par småting, der skal på plads, blandt andet integration af Google Assistant, men det ser ud til at det vil ske i nærmeste fremtid. Og så har vi noget nær et perfekt smartur til Android-brugeren (uret kan ikke bruges med iPhone), endda til en pris, der er betydeligt lavere end forgængerne.

Dommen:

Kvalitetsindtryk: 6
Brugervenlighed: 6
Features: 5
Ydelse: 5
Pris: 5

Samlet: 5

Priser:




































Galaxy Watch4 Classic 46mm LTE DKK 3.399
Galaxy Watch4 Classic 46mm BT DKK 2.999
Galaxy Watch4 Classic 42mm LTE DKK 3.199
Galaxy Watch4 Classic 42mm BT DKK 2.799
Galaxy Watch4 44mm LTE DKK 2.699
Galaxy Watch4 44mm BT DKK 2.299
Galaxy Watch4 40mm LTE DKK 2.399
Galaxy Watch4 40mm BT DKK 1.999

Specifikationer: