Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy S8+: Skærm for alle pengene

Samsung Galaxy S8+ giver dig mere skærm på mindre plads og byder på en ydelse og en mængde af funktioner, der ikke kan opdrives i andre Androids.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samsung har lidt at skulle bevise efter skandalen med den selvantændende Note7, men med den nye Galaxy S8+ i hænderne, er fortidens fiasko hurtigt glemt.

Skærm til kanten

Den nye mobil fortsætter designlinjen fra forgængerne. En vandtæt mobil i afrundet design med buet glas på begge sider og en skærm, der fortsætter helt udover kanten i siderne. Med Galaxy S8 er det imidlertid lykkedes også at klemme skærmen næsten helt op i toppen og helt ned i bunden af mobilen. Fronten består således stort set kun af skærm. Så selvom du får gigantiske 6,2” at gøre godt med, er mobilen faktisk ikke større end iPhone 7 Plus, der har skærm på kun 5,5”. Ret imponerende.

Skærmen har det usædvanlige 18,5:9-format - længere end den typiske smartphoneskærm. Det kan være en fordel, når du ser video, hvis materialet altså understøtter formatet. Samsung har desuden gjort det muligt at multitaske med flere apps åbne på skærmen samtidig.

Fantastisk billede

Billedet står utrolig flot. Skarpheden er fremragende, og der er godt smæk på farverne. Måske lidt for meget i standardindstillingen, men går du ind og vælger ”grundlæggende” i indstillinger, så er billedet ligeså rent som på iPhone, men med bedre kontrast.

Lyden i den lille højttaler i bunden kunne være bedre, omend det er hørt langt værre. Samsung leverer dog et glimrende AKG-headset med i pakken. Tale lyder fint under samtaler, men da den lille højttaler er presset op i toppen, skal den holdes indenfor et ret snævert område af øret, for at stemmen i den anden ende ikke forsvinder.

Log på med et blik

Den store skærm gør, at der ikke er plads til en fysisk hjemknap i bunden. Den er derfor indlejret i skærmen. En udmærket løsning. Lidt værre er det, at man har været nødt til at flytte fingeraftrykslæseren til bagsiden. Det er ikke en ideel placering, slet ikke på en stor mobil som denne, hvor du ofte må fumle lidt med pegefingeren, før du rammer aflæseren.

Det er dog slet ikke sikkert, du får brug for fingeraftrykslæseren, for udover det sædvanlige udvalg af pinkode, mønster og password er det også muligt at logge på mobilen ved hjælp af irisscanneren, der scanner dine øjne eller med ansigtsgenkendelse. Irisscanneren er sikrere, men ansigtsgenkendelsen kræver knap så meget præcision og er derfor nemmere at bruge. Har du denne aktiveret, åbnes mobilen blot du ser på skærmen, så du slet ikke tænker over, at den har været låst.

Batterisulten kraftkarl

Galaxy S8 og S8+ er de første mobiler i verden med en mikroskopisk 10nm-processor. Det er imponerende, ikke bare på papiret, men også i virkelighedens verden, hvor det udmønter sig i en ydelse, der banker alle Android-konkurrenter af banen. Galaxy S8+ napper også iPhone i haserne, men formår ikke helt at vælte den af pinden.

Batterilevetiden er mildt sagt svingende, alt efter hvor meget du bruger mobilen. Skærmen sluger meget strøm, så har du den tændt meget i løbet af dagen - også blot for at læse nyheder o.lign. - så kan mobilen godt gå tør i løbet af en dag. Ved mere moderat brug kan den til gengæld klare halvanden.

Den smarte allways on-skærm er her en god hjælp, da den betyder, at du kan se flere vigtige informationer, uden overhovedet at tænde mobilen.
Med den tilhørende oplader tager det cirka halvanden time at lade Galaxy S8+ helt op. Det er på linje med de fleste Android-konkurrenter, men ikke så godt som f.eks. OnePlus 3T.

Scan din omverden

Kameraet har større blænde end forgængeren og har fået et par småforbedringer. Det betyder, at Samsung fortsat kan bryste sig af det bedste mobilkamera på markedet. Især glimrer det ved lavt lys.
Med Bixby Vision er det muligt at scanne objekter og slå dem op på nettet efterfølgende. Ret smart funktion, der dog skal slibes til, for at den fungerer helt optimalt.

Gør mobilen til pc

Bixby er Samsungs nye virtuelle assistent, som hjælper med diverse ting, giver kontekstbaserede vejledninger og meget andre. Den har stort potentiale, men stemmestyring virker ikke endnu, og den er ikke tilgængelig på dansk, så vi springer lidt let henover den i denne omgang.

Mere interessant lige nu er DeX, der gør det muligt at forvandle mobilen til en pc ved at placere den i en lille dock, der købes som tilbehør. Slut skærm, tastatur og mus til docken, så kan du navigere i indholdet, næsten som på en Windows-pc. Interfacet trænger til lidt justering - det er ikke alt, der fungerer helt logisk, men ellers er DeX en ret velfungerende måde at udnytte mobilens software og regnekraft i desktop-regi.