Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Note9 vs Xiaomi Mi 8: Er den dyre mobil så meget bedre?

Får du virkelig dobbelt så meget smartphone, hvis du betaler dobbelt så mange penge? Vi satte to topmobiler i vidt forskellige prisklasser op imod hinanden.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det kan virke dybt urimeligt at sammenligne to mobiler til så vidt forskellige priser, men står det til producenten af den billige, så er det lige præcis det, vi skal. Ligesom andre kine-siske producenter, der brager ind på markedet i øjeblikket, hævder Xiaomi at levere topkvalitet til priser betydeligt under flagskibene fra de store mobilgiganter.

Men kan det virkelig passe, at man kan slippe så meget billigere og få den samme kvalitet? Det tester vi her.

Store skærme

Samsung Galaxy Note9 og Xiamo Mi 8 er sammenlignelige på mange punkter. Først og fremmest er det smartphones i den helt store ende af skalaen, med skærmstørrelser på over 6 tommer. Samsungs er helt oppe på 6,4.

Fælles for begge mobiler er dog, at de faktisk ikke fylder så voldsomt meget trods det store skærmareal. Skærmene er presset godt ud til kanten, så spildpladsen er minimal. Det er slanke og veldesignede mobiler, iklædt glas på bagsiden og med afrundede kanter, som gør dem behagelige at holde. Note9 er IP68-certificeret. Det vil sige, at den er hundrede procent vand- og støvtæt. Mi 8 har ingen certificering.

Flot billede

Skærmtypen er grundlæggende set den samme, og billedet står da også ret ens på de to mobiler. Dog er opløsningen højere hos Samsung, og når man nærstuderer skærmene, bliver det klart, at der også er en bedre balance i billedet her. Farvenuancerne bliver knap så hidsige, som de kan være på Mi 8. Men ikke desto mindre er det skærme af rigtig høj klasse hos begge mobiler.

De indbyggede højttalere er mere ulig i kvalitet. At Samsungs smartphone har AKG-højttalere med Dolby Atmos-teknologi giver den et forspring. Lyden breder sig ud over mobilens rammer med en imponerende surround-effekt i film og spil. Stereohøjttalerne i bunden af Xiaomi er bestemt ikke ringe; de når bare ikke samme høje niveau.

Xiaomi har valgt at skrotte hovedtelefonstikket. Der følger en adapter med, så du kan stikke dine kablede hovedtelefoner i USB-C-indgangen. Alternativt må du bruge trådløst headset. Samsung har bevaret hoved-telefonstikket og lagt et særdeles vellydende AKG-headset i pakken.

Kameraerne er der, hvor kampen for alvor står i øjeblikket, når det gælder smartphones. Begge mobiler er stærke på den front. Du får dual kamera med mulighed for optisk zoom og bokeh-effekter, og ved hjælp af kunstig intelligens kan kameraerne aflæse omgivelserne og tilpasse indtillinger, så du altid får det optimale billede.

Intelligente kameraer

Skarpheden og farvegengivelsen er imponerende hos begge mobiler. Vi er oppe i den aller-højeste klasse her. Samsungs kamera er imidlertid i stand til at lukke lidt mere lys ind, og det giver billeder, der fremstår mere levende og nærmest springer ud af skærmen. I mørke forhold klarer den sig derfor også lidt bedre.

Selfie-kameraerne er vidt forskellige. Samsung har satset på få pixels samt en stor blænde, mens Xiaomi har satset på mange pixels – hele 20 MP. Resultatet er et mere finkornet billede hos Xiaomi, men højere kontrast og mere dybde hos Samsung. Det sidste kommer til at batte mest, når du deler selfies på sociale medier.

Effektiv billedstabilisering gør mobilerne i stand til at skyde håndholdt video uden for megen rysten. Mi 8 klarer QHD, mens Note9 kan skyde i op til 4K. For de fleste er det ikke en forskel, der vil betyde noget.

Note9 har dog den ret fine super slowmotion-funktion, som gør det muligt at skyde små klip i ultralangsom gengivelse. Mobilen registrerer selv når, der sker bevægelse foran kameraet og går i gang med at filme. Det kan man få meget sjov ud af. Det er i det hele taget også Note9, der byder på flest fotofunktioner. Du kan bruge kameraerne til alt fra at søge oplysninger om objekter foran dig, lave personlige AR Emojis samt en hel masse andet.

Forskel i features

Ser man generelt på features er der da heller ingen tvivl om, at Samsungs mobil har flest. Digital assistent, krypteret mappe og ikke mindst DeX, som gør det muligt at forbinde mobilen til en desktop-pc, når du kobler den til skærm og tastatur.
Dog er det S-Pennen, der virkelig gør mobilen til noget særligt. Med den kan du ikke bare tegne og tage noter, men også skære udklip af skærmen, oversætte tekster og meget andet.

Pennen i Note9 er markant forbedret fra forgængerens. Den er nu aktiv og forbundet til mobilen med Bluetooth. Det gør, at den kan fungere som en fjernbetjening. Brug den eksempelvis som remote til kameraet, når du vil skyde et gruppebillede, eller brug den til at styre dine Powerpoints, når du laver præsentationer. Det udvider mobilens muligheder.

Mi 8 har hvad man forventer af en god smartphone, hverken mere eller mindre. Det eneste vi for alvor savner er ansigtsgenkendelse, som ellers er ved at være standard for mobiler i denne klasse.

Der er kun fingeraftryklæser og de sædvanlige muligheder for pinkode, mønstrer osv. Til sammenligning får du både fingeraftrykslæser, irisscanner og ansigsgenkendelse hos Samsung. Det gør det nemmere og mindst ligeså sikkert at logge på.

En terabyte i mobilen

Vi testede den størst mulige model af begge mobiler. I Xiaomis tilfælde vil det sige 6 GB ram og 128 GB lager, i Samsungs vil det sige 8 GB ram og kolossale 512 GB lager. Det store lager er en del af årsagen til den høje pris. Mobilen sælges også i en version svarende til Mi 8, med 6 GB og 128 GB. Den koster et par tusinde mindre.

Hos Samsung kan det interne lager suppleres med et microSD-kort op til 512 GB. Det vil sige, at du kan opnå en samlet lagerplads på over en terabyte. Mi 8 kan ikke udvides.
Xiaomi får sine kræfter fra en Snapdragon 845-processor, den samme, som sidder i de fleste Android-flagskibe for tiden. Det er en fortrinlig processor, med en ydelse, der gør mobilen egnet til alt fra hardcore-gaming til seriøs videoredigering.

Samsung har anvendt sin egen Exynos-processor samt et specialdesignet kølesystem. Ydelsesforskellen er ikke kæmpestor; dog klarer Note9 sig lidt bedre på grafik og hukommelse. Når det gælder batterilevetid er der mærkbar forskel. Xiaomi har et hæderligt 3400 mAh-batteri, mens Note9 er oppe på 4000 mAh. Det betyder, at du snildt kan klemme et par dage ud af Note9, mens Mi 8 klarer halvanden med lidt god vilje. Begge mobiler har hurtigopladning, så de er tanket op på ganske kort tid. Note9 understøtter også trådløs opladning.

Note9 giver noget ekstra

At Note9 samlet set er den bedste mobil, kommer næppe som en overraskelse. Samsung ville have et seriøst problem, hvis de ikke kunne lave noget, der er bedre end Xiaomis flagskib til den dobbelte pris.

Men er den så dobbelt så god? Det må i sidste ende komme an på, om du bruger det ekstra, den giver dig. Er det lige præcis de ekstra funktioner i kameraet, den alsidige S-Pen, muligheden for at forvandle den til en desktop-pc samt det kæmpestore lager og enorme batteri, du har behov for i din dagligdag, så får du fuld valuta med Note9.

Sagen er, at der ikke er nogen anden smartphone som Note9 på markedet lige nu. Så hvis det er den, der rammer dine behov, må du have pengene op af lommen. Der findes mange mobiler på markedet, som minder om Mi 8. Dog få, som leverer samme høje kvalitet på især skærm og kamera. Så hvis du kan klare dig med de features, den har (hvilket de fleste sandsynligvis kan), så er den et rigtigt godt køb. Den største mangel er, at den ikke har ansigtsgenkendelse.

Xiaomi Mi 8

Xiamo smartphone giver høj kvalitet og gode features til prisen. Men går man den i sømmene bliver det klart, at den mangler en del af de finesser man får i en dyrere Android-mobil.

Tekninsk set:

  • Skærm: 6,21”, FHD+, S Amoled
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 845 processor, op til 2,8 GHz
  • Ram: 6 GB
  • Lager: 128 GB (fås med 64 GB)
  • Batteri: 34000 mAh, Quick charge 4.0
  • Kamera: 12 MP F1.8 + 12 MP F2.4, OIS, QHD / 20 MP F2.0, FHD front
  • Design: 175 g
  • Styresystem: Android 8.1 Oreo MIUI 9.5
  • Pris: 4399 kr. (3999 kr. / 128 GB)

Vurdering:

  • Kvalitetsindtryk: 4.5/5
  • Brugervenlighed: 4/5
  • Funktioner: 3.5/5
  • Ydelse: 4/5
  • Pris: 5/5
  • Samlet vurdering: 4/5

Testholdet mener:

Ydelsen er upåklagelig, skærmen flot og kameraet helt oppe i den bedste liga. Udvalget af features er en smule skrabet, men til prisen får du rigtig meget.

Samsung Galaxy Note9

Samsung-kameraet tager fotos, der nærmest springer ud af skærmen.

Teknisk set:

  • Skærm: 6,4” Quad HD+, S Amoled
  • Processor: 10nm 64-bit Octa-core
  • Ram: 8 GB (fås med 6 GB)
  • Lager: 512 GB + MicroSD (fås m. 128 GB)
  • Batteri: 4000 mAh, fast charge, trådløs opladning
  • Kamera: 12 MP F1.5/F2.4 + 12 MP tele, OIS, 4K / 8 MP F1.7, FHD front
  • Design: 201g, IP68 (vand/støvtæt)
  • Styresystem: Android 8.1 (Oreo)
  • Pris: 9799 kr. (7849 kr., 6 GB / 128 GB)

Vurdering:

  • Kvalitetsindtryk: 5/5
  • Brugervenlighed: 4.5/5
  • Funktioner: 5/5
  • Ydelse: 5/5
  • Pris: 2/5
  • Samlet vurdering: 4.5/5

Testholdet mener:

En mobil for dem, der vil være helt fremme i skoene. Skærm, kamera og lyd fås ikke bedre, mens både lager og batteri er enormt. Den alsidige S-Pen sætter prikken over i'et.