Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Note8: Galaksens bedste mobil

Galaxy Note8 byder ikke på de store overraskelser, men takket være en overlegen ydelse og et væld af fine funktioner er det ikke desto mindre den bedste Android-mobil, du kan få lige nu.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man kan ikke fortænke Samsung i at være lidt varsom og holde sig fra de helt store vovestykker. Med sidste års selvantændende Note7, som måtte trækkes helt ud af markedet, er der ikke plads til fejltagelser.

Dem er der dog heldigvis heller ikke mange af i Note8, der er en gennemført god mobil med nogle features, du ikke finder andre steder.

Kompakt kæmpemobil

Designet ligger tæt op ad Galaxy S8, mobilen er dog lidt mere kasseformet, og så er skærmen en anelse større, men knap så buet i siderne. Skærmstørrelsen er oppe på kolosale 6,3”, men trods dette er mobilen faktisk smallere end Apples Plus-mobiler, som har en skærm på 5,5”. Det er ret godt gået.

Knapperne sidder, hvor de plejer, powerknap i højre side, volumenknap i venstre side, og så der blevet plads til en ny knap, dedikeret til den personlige assistent Bixby, under volumenknappen. Fingeraftrykslæseren er placeret på bagsiden, ved siden af pulsmålere og med sikker afstand til de to kameralinser, så du ikke kommer til at dække over dem, når du åbner mobilen.

Som på Galaxy S8 er der også mulighed for at låse mobilen op via ansigtsgenkendelse. Responsen synes en tand bedre, for det er sjældent, den glipper, med mindre der er meget mørkt i lokalet. Vi følte i hvert fald ikke behov for at bruge fingeraftrykslæseren.

Irisgenkendelse er også en mulighed, men lidt mere omstændeligt, så hvis ikke du vægter den ekstra sikkerhed højt, er ansigtsgenkendelsen vejen at gå.

En pen til forskel

Det der selvfølgelig skal være der, for at det kan være Note-mobil, er S-Pennen, som du hiver ud fra bunden af mobilen.

Den er ikke væsentligt ander-ledes end den foregående model, dog med den undtagelse, at den nu er ligeså vandtæt som mobilen, og at mobilen også er vandtæt, når pennen er ude.

Om man bryder sig om at bruge pen, er en smagssag, men man må sige, at S Pen’en er så velintegreret en del af oplevelsen i Note8, at det er svært at forlange mere som bruger. Den genkender det, du skriver, uanset hvor kringlede kragetæer du laver, den kan markere og klippe i alt, og nu kan den også oversætte både enkelte ord og hele sætninger i enhver tekst, du holder pennen over.

Er du glad for pennen, får du således fuld valuta for pengene. Har du derimod ikke tænkt dig at bruge den, kunne det være en idé at overveje den lidt billigere Galaxy S8+ i stedet.

Dobbelt kamera

Det er dog ikke kun pennen, der gør forskellen. Note8 har, som den første Samsung-mobil, fået dual-kamera på bagsiden.

Med et vidvinkel- og et tele-objektiv på hver 12 MP er det grundlæggende set identisk med det i iPhone Plus-modellerne. Du har da også de samme muligheder for at zoome og lave ”bokeh”-effekt med sløret baggrund. Fleksibiliteten er dog større hos Samsung. Du kan få lov at gemme billederne fra begge kameraer, så du får både et vidvinkel- og et nærbillede. Baggrundssløringen kan desuden justeres – også efter at ”live-fokus”-billedet er taget.

Billedkvaliteten er fremragende. Farverne står stærkt og lysstyrken er imponerende – selv i næsten komplet mørke kan du få brugbare resultater. Skarpheden er desuden høj, både på nærbillede og vidvinkel, hvilket optisk billedstabilisering på begge objektiver har en del af æren for.

Også frontkameraet er af den fineste kvalitet med et godt udvalg funktioner – der er eksempelvis kommet snapchat-agtige ”Stickers” som en nyhed.

Teknik i topklasse

Skærmen står utrolig flot med gode farver og fremragende skarphed, og så er allways on-funktionaliteten fortsat en stor trumf ved Samsung-mobilerne. Ydelse er ligeledes i den helt høje ende, især på multicore, omend der ikke er det store spring fra Galaxy S8.

Batteriet holder lidt over en dags tid ved almindelig brug, og en fuld opladning med fast charge-opladeren tager en time og tyve minutter.

Ligesom andre Galaxy-modeller kan den også oplades trådløst og har i øvrigt alt, man forventer af en smartphone i den populære Samsung-serie. Der er mulighed for at bruge den som desktop-pc med DeX og den stemmestyrede assistent Bixby, der selvom den fortsat ikke er på dansk, kan være ganske hjælpsom.