Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Samsung Galaxy Note7: Alt det bedste plus lidt mere

Med Galaxy Note7 forener Samsung det bedste fra topmobilen Galaxy S7 med en fremragende pen, glimrende nye features samt markedets første iris-scanner, som logger dig ind med dine øjne.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samsung kan med god ret sige, ”hvad sagde vi?” Da producenten for fem år siden lancerede den første Galaxy Note-mobil, blev den modtaget med skepsis. Mange mente, at den var alt for stor, og at den medfølgende pen var overflødig. I dag er gennemsnitsstørrelsen for smartphones vokset betydeligt, mens en pen er blevet et almindeligt stykke tilbehør.

Galaxy Note-mobilerne er derfor ikke længere så besynderlige. Med sin 5,7”-skærm virker den nyeste i serien ikke markant større end mange af de øvrige topmobiler – slet ikke når Samsung har skabt den i det kantløse edge-design, man også kender fra de seneste Galaxy S-modeller. Det gør nemlig, at der er meget lidt spildplads omkring skærmen. Glasset buer knap så markant i siderne som på Galaxy S7. Det giver en blødere runding, og gør mobilen mere behagelig at holde på.

Trods den ekstra skærmplads er mobilen kun marginalt større end S7, og mobilen føles overraskende let for en smartphone af dette format.

”S” står for Super-pen

Den lille S Pen er redesignet, så det er umuligt at sætte den forkert i mobilen, og så er den samtidig blevet vandtæt – præcis ligesom mobilen er det.

Tippen af pennen er gjort smallere, mens touchfølsomheden er blevet større. Pennen føles derfor virkelig naturlig at skrive og tegne med. 

Tag pennen ud, når mobilen er låst, så kan du skrive noter på allways on-skærmen uden at låse op, og gemme dem i Note-appen, som er forbundet til Samsungs nye Cloud-tjeneste.

Pennen kan bruges i enhver app. Så hvis du foretrækker at skrive i hånden frem for at bruge de virtuelle taster, skifter du med et hurtigt klik.

For at give endnu mere udbytte af pennen er der kommet en række nye features. 

Med Smart Select kan du bruge pennen til at klippe udsnit af skærmen. Mobilen hjælper med at sortere genstande som ikoner, tekst og lignende fra hinanden, så du kan gemme delene hver for sig. Du kan endda klippe en del af en video ud og med det samme lave en GIF ud af den.

Med Screen Write kan du tage et hurtigt skærmbillede for så at bruge pennen til at tegne på det eller klippe i det. Derefter kan det nemt deles eller gemmes.

Funktionen Oversæt gør det muligt at oversætte tekster ved at føre pennen over ord på et fremmed sprog – uanset om det er en hjemmeside, en PDF eller et helt foto, du lige har skudt. 

Log ind med øjnene

Over skærmen er placeret en iris-scanner. Den første af sin slags på en smartphone.

Iris-scanneren gør sådan set ikke andet end hvad et password, en pinkode, et mønster eller fingeraftrykslæser gør. Den låser mobilen op og kan logge dig ind på diverse tjenester. Fordelen er, at den skal være 200 procent mere sikker end fingeraftrykslæseren.

Ved almindeligt login på mobilen oplevede vi det nemmere at bruge fingeraftrykslæseren, som blot kræver et enkelt tryk. Men det var hurtigere at logge ind på ”Sikker mappe” (som vi kommer tilbage til senere) med iris-scanneren, fordi skærmen allerede er aktiveret, og du sidder og kigger direkte på den.

Iris-scanneren fungerer ikke lige godt under alle forhold. Du advares allerede ved første registrering af dine øjne om, at scanneren har svært ved at tyde dine irisser, hvis du bruger briller eller kontaktlinser, at den kun fungerer ordentligt indendørs, og at scanneren skal holdes ren for at virke. Der skal således ikke så meget til, før den får besværligheder med at genkende dig. Det kræver lidt teknik at bruge den, men når man først har øvelsen, oplevede vi, at den fungerede hurtigt og problemfrit.

På nuværende tidspunkt er iris-scanneren ikke noget, der vil revolutionere din brug af mobilen. Med Note7 får funktionen dog ikke desto mindre en hæderlig debut på mobilmarkedet, og der kan ikke være megen tvivl om, at den nok skal få fodfæste i fremtiden.

Mobilteknik af højeste kaliber

På ydelsen sniger den nye Note sig en smule over S7’eren (og dermed også iPhone 6S) og tager således titlen som markedets hurtigste mobil. Note7 byder på hele 64 GB indbygget lager, og der er plads til at udvide med 256 GB ekstra via microSD-kort.

På kameraet kunne vi ikke skimte nogen forskel fra S7'eren. Det er da også baseret på præcis samme teknik som i S7’eren og leverer derfor exceptionelt klare billeder med flot dybde, selv ved begrænset lys. Det er dog forbedret lidt på softwaren, så du blot skal swipe til højre eller venstre for at skifte indstillinger eller tilføje effekter.

Den skarpe og farvestærke Super Amoled-skærm understøtter Mobile HDR. Det er ikke noget, vi får den store glæde af på nuværende tidspunkt. For at udnytte den høje kontrast skal indholdet nemlig være i HDR, og det er få tjenester, der kan levere dette i mobilformat lige nu.

I vores målinger var batterilevetiden bedre end samtlige konkurrenter derude. Hvis ikke du presser den for meget, klarer Note7 således et par dage på en opladning.

Takket være Quick Charge er den også hurtigt ladt op. Det tager under tyve minutter at nå 25 procent, mens en fuld opladning tager cirka en time og et kvarter. Trådløs opladning er også en mulighed.

Stor sikkerhed

Galaxy Note-mobilerne har fra starten bejlet til business-brugerne. Med præinstallerede Office-programmer og den medfølgende pen er der lagt op til produktivitet.  Note7’eren har desuden øget sikkerhed og en række software-features, der kan hjælpe dig i arbejdslivet.

Iris-scanneren er integreret med Knox – Samsungs sikkerhedsplatform, som byder på et væld af avancerede løsninger til virksomheden.

Scanneren kan desuden anvendes sammen med den nye ”Sikker mappe”. En ret genial feature, som giver dig en låst mappe på mobilen, hvor du kan lægge dokumenter, billeder, apps og andet som du ikke vil have, at andre skal kunne tilgå. Du kan endda hente apps separat til denne mappe, så du har uafhængige versioner indeni og udenfor mappen. Vil du ikke bruge iris-scanneren til at åbne mappen, fungerer den også med fingeraftrykslæseren og de forskellige former for passwords.

Med Note7 introducerer Samsung også en ny Cloud-tjeneste. Den hedder ganske simpelt Samsung Cloud og giver dig 15 GB gratis lagerplads. Den fungerer ikke som Dropbox, hvor du selv lægger filer over. Mobilen klarer det hele automatisk, du skal blot fortælle, hvilke data du vil gemme. Den er forbundet til Samsung Notes, så alt, hvad du foretager med pennen, gemmes automatisk.

Samsung overgår sig selv

Samsung står i forvejen med markedets stærkeste smartphone i form af S7’eren, så det er ret overlegent, at de formår at trumfe den med Note7.

På mange punkter ligner mobilerne hinanden, men der er alligevel fintunet nok til, at man mærker en forskel.

Note7 er ikke bare let, lækker og vandtæt, den er også virkelig behagelig at holde på. Samtidig har den fået et lille nøk op på hastighed og batterilevetid. Iris-scanneren er en spændende feature med fremtid i, omend den på nuværende tidspunkt synes lidt overflødig, når man også har fingeraftrykslæseren.

Det, der virkelig batter noget, er de nye software-features, Sikker mappe og Samsung Cloud samt ikke mindst pennen. Den er nu nået et niveau, der gør, at den føles helt naturlig i brug og byder på så mange gode anvendelsesmuligheder, at du er afhængig af den, efter blot et par dage med mobilen.

Samsung Galaxy Note7 specifikationer:

Pris: Fra 6699 kroner.
Skærm: 5,7” Super Amoled, QHD (2560 x 1440 pixel) med Mobile HDR
Processor: Quad 2.3 GHz + Quad 1.6 Ghz, 64-bit octa core-processor
Kamera: 12MP,4K, f/17, /5MP, fuld HD f/17 frontkamera
Hukommelse: 64 GB + microSD op til 256 GB
Batteri: 3500 mAh
Styresystem: Android 6.0.1
Dimensioner: 153,5 x 73,9 x 7,9 mm
Vægt: 169 gram