Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra: En smartphone som ingen anden

Er mobilen en vigtig del af dit arbejde, findes der næppe et bedre valg end Galaxy Note20 Ultra. Den er tæt integreret med Office og S-Pen'en har fået funktioner, som kan give et betydeligt boost til dit arbejdsflow. Har du hang til gaming gemmer mobilen også på en række stærke features.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mens de fleste nye smartphones efterhånden ligner hinanden til forveksling, er Galaxy Note-mobilerne blandt de få, der skiller sig ud. Det gør de først og fremmest i kraft af S Pen'en - den lille digitale pen, som klikkes ud i bunden.

Den del er helt som vi kender den på den nye Note20 Ultra. Det kantede design med flad top og bund er ligeledes velkendt. Med en skærm på 6,9" er det en stor mobil (den er 0,1" større end forgængeren Note10+'s skærm), men Samsung har formået at presse det hele godt sammen, så mobilen er nem at håndtere.

Men det ér en tohåndsmobil, og sådan skal det være. Den er skabt for at fungere som en digital notesblok - du holder i den ene hånd, mens du skriver på med den anden. Derfor giver det bare rigtig god mening med en stor skærm, der giver god plads at skrive på.

Hvad der er imidlertid er vokset mere end blot en lille smule siden forgængeren, er kameraklodsen på bagsiden. Det er den selvsagt fordi, at der gemmer sig kamerateknologi af utrolig stærk kaliber her - det kommer vi tilbage til - men det er ikke helt uproblematisk, for den store klods, som stikker et pænt stykke ud bagpå, kan få mobilen til at vippe, hvis du skriver på skærmen, når den ligger på et bord. Det er dog ikke værre end at man fint lever med det, og ellers kan man vælge Note20, som har en mindre kameraklods (og tilsvarende mindre kamerakræfter).

Der er hurtig og responsiv fingeraftrykslæser i skærmen og velfungerende ansigtsgenkendelse, så man er hurtigt logget ind, uanset set hvilken metode man foretrækker.

Vi testede mobilen i den nye Mystic Bronze farve, som faktisk vandt lidt på os efter noget tid. Mobilen fås dog også i lidt mere konservative sort og hvid. Kvalitetsfornemmelsen er høj. Mobilen er bygget bundsolidt, den har en IP68-certificering, og det er den første mobilen med det helt nye Gorilla Glass 7, som sidder både foran og bagpå, så man skal ikke være overdrevet pylret med den.

Lynhurtig pen fuld af funktioner

Pennen ligner også sig selv, men der sket en markant forbedring. Latenstiden, som var 42 ms i forgængeren, er reduceret til den 9 ms i Note20 Ultra. Vi taler således om en pen der er mere end fire gange så hurtig og responsiv. Og det betyder altså, at er vi er på et niveau, hvor kontakten mellem pen og skærm føles så naturlig som gammeldags pen og papir. Stregen løber en lille smule efter pennen, hvis du holder øje, men det er ikke noget du mærker.

Pennen oplades, når den sidder i mobilen og aktiveres, når du tager den ud. Så dukker en menu op med de efterhånden ret mange S-Pen-funktioner. Der er selvsagt alle klassikerne som klippeværktøj, skærmtegning og oversættelse, men der er også kommet nye til.

Audio Bookmark er en ret genial funktion for den, der eksempelvis bruger sin smartphone til at optage interviews. I noteværktøjet er der mulighed for at aktivere en stemmeoptagelse. Du kan således optage interviewet som lydfil, samtidig med at du skriver noter i hånden. Når du peger på et bestemt sted i noterne bliver du sendt til det tidspunkt i lydoptagelsen, hvor den blev skrevet. Det kan være enormt nyttigt. Hvis du har brug for et nøjagtig citat eller en uddybning af det du har noteret, får du det på et splitsekund, i stedet for at skulle rode en lang lydoptagelse igennem. Desværre fungerer det ikke med opkald på mobilen - de kan ikke optages. Men i undervisningssammenhæng og meget andet er funktionen smart.

https://youtu.be/08rK30t6Zoc

Der er desuden kommet nye Air Actions. De har endda fået deres helt egent navn - Anywhere Actions - fordi de fungerer uanset hvor du er på mobilen. Du kan gå et skridt tilbage, gå til startskærmen, åbne seneste apps og lignende ved at fægte med pennen i luften i forskellige mønstre. Du kan også skræddersy dine egne handlinger. For den der konstant har pennen i hånden kan det være nyttigt.

https://youtu.be/d5p9RNG_5KA

Et bedre arbejdsflow

Note-værktøjet gemmer på en del forbedringer. Det er nu muligt at rette skæv eller skrå tekst op, så den står snorlige på skærmen, og det er også muligt at ændre udseende på skrift og farve efter du har lavet en håndskrevet note.

Der er også kommet et godt udvalg af nye skabeloner - grafer, tjeklister m.m. - og måden at administrere noter er blevet mere pc-agtig. Du kan oprette og redigere mapper og undermapper mere eller mindre som du kender det fra en Windows-computer.

Noter gemmes automatisk og kan synkroniseres til din Samsung-konto, så du altid har dem i skyen. Det er desuden muligt at synkronisere noter til Microsoft OneNote samt at gemme noter direkte til Word, Powerpoint eller som PDF-fil.

PDF'er kan redigeres fra Note-app'en nu. Det er således nemt at lave anmærkninger eller fremhæve elementer i et dokument, der skal sendes videre til medarbejdere eller medstuderende.

Påmindelser kan synkroniseres direkte til Outlook, To Do og Teams, så den der arbejder med Office ikke skal tænke på at tjekke flere steder.

Med "Din telefon" app'en i Windows er der direkte adgang til mobilens indhold på en Windows-pc. Du kan skrive mobilbeskeder og få notifikationer, og snart vil det også være muligt at køre op til flere mobilapps inde i Windows, på lige fod med almindelige pc-programmer. Det er formenlig ikke kun Samsungs mobiler, der får de muligheder, men de er først i rækken til dem, grundet et tæt samarbejde med Microsoft.

Note20 Ultra er også blandt de første mobiler, der kan gøre brug af Googles nye Nearby Share funktion. Den gør det muligt at dele indhold direkte til andre Android-mobiler i nærheden, uden at de behøver være koblet på nettet. Den funktion er allerede tilgængelig på mobilen nu.

Og så er der selvfølgelig DeX, Samsungs pc-agtige brugerflade, der gør det muligt at arbejde med mobilens indhold som på en destop-pc, når du sidder ved en større skærm. Det kan nu køres trådløst, hvis du har en skærm med Miracast. Det er typisk tv'er eller større møderrumsskærme, der har det, så her kan mobilen fungerer som en komplet brugerflade til præsentationer, med mulighed for at indtaste tekst via tastaturet og styre slideshows med pennen.

Samlet set gør alle disse features, Galaxy Note20 Ultra til en ret unik arbejdsmobil.

Et gamingmonster i jakkesæt

Når det gælder mobilens hardware læner den sig i høj grad op af Galaxy S20 Ultra. Skærmen har stort set samme opløsning og samme høje opdateringsfrekvens på 120 Hz, dog er der skruet en anelse op for lysstyrken, så den nu er 1500 nits. Displayet er selv i stand til at justere lys og hastighed, så der ikke bruges mere batteri end nødvendigt. Det er en ret forrygende skærm. Vi fristes til at kalde den den bedste på markedet. Det samme kan siges om lyden. Stereohøjttalerne, som er fintunet af AKG, leverer et imponerende stort og bredt lydbillede, med skarpe detaljer i toppen og flot fylde i bunden.

Processoren er også den samme som i S20 Ultra. Samsungs egen Exynos 990. Der har været brok over at vi europæere ikke får en Snapdragon 865 Plus, som mobilen kommer med i andre dele af verden. Det er muligt, at den havde givet et lille boost på hastigheden, men lad der ikke være nogen tvivl om, at Exynos 990 er en yderst habil processor. Især på grafikken er Galaxy Note20 Ultra et pænt skridt foran de fleste topmobiler på markedet nu.

Og netop den del er der god mulighed for at drage nytte af med Galaxy Note20 Ultra. Det er nemlig den første mobil, der kommer med Xbox Game Pass, som giver direkte adgang til et stort antal stærke spiltitler på Microsofts nye skybaserede spiltjeneste, xCloud. Ved at koble spilcontroller til mobilen kan du få en konsollignende spiloplevelse, og det er muligt at forsætte spil man har startet på sin Xbox, så man ikke er bundet til sofaen. Spillene streames direkte over nettet, og mobilen er således gearet til at klare en heftig internettrafik, takket være nyeste Wi-Fi 6-teknologi og 5G.

Vi havde ikke mulighed for at teste spiloplevelsen i xCloud, da tjenesten først åbner 15. september, men vi fik kørt mobilen en tur gennem nogle af de tungeste spil vi kunne finde, og der var altså ikke meget, der kunne slå den ud af kurs. Et udvalg benchmarks herunder:

 

Note20 Ultra fås med op 512 GB lager indbygget, så plads kommer du ikke til at mangle lige med det første. Der er endda mulighed for at udvide lagerpladsen yderligere med microSD-kort på op til 1TB. Den største model, som vi testede, byder desuden på 12 GB ram, hvilket giver rig mulighed for multitasking.

Skyd video som en pro

Når det gælder kameraet, synes der som udgangspunkt ikke den store forskel sammenlignet med Galaxy S20 Ultra, men der er nu alligevel subtile . Du får den vilde 108 MP sensor, der giver mulighed for at croppe helt tæt ind på dine billeder, uden det går alvorligt udover kvaliteten, men der er "kun" mulighed for 50 x optisk zoom, hvor S20 Ultra havde hele 100 x zoom. Det overlever man dog nemt, for man skal ikke højere op end det før billedkvaliteten bliver tvivlsom. Men 50 x zoom kan faktisk se fint ud under gode lysforhold. Se eksempel herunder:

Den optiske zoom er til gengæld større - 5 x på Note20 Ultra vs 4 x på S20 Ultra. Det er desuden et lavere opløst men mere lysfølsomt telekamera. Du får brugbare billeder, selv i meget lav belysning.

Ultravidvinkel-kameraet er nogenlunde det samme på de to mobiler, men på Note20 Ultra må du undvære ToF-kamera.

Til gengæld er der hurtig laser autofokus, og så er der opgraderet gevaldigt på video. Ligesom på S20 Ultra er der mulighed for at skyde 8K-video (og tage 32 MP stillbilleder samtidig), men dertil er der kommet en ny Pro Video menu, som giver mulighed for at fintune dine optagelser, med manuel styring af lukkehastighed, ISO, hvidbalance samt at justere fokus og zoom med glidende overgange.

https://youtu.be/3ikVITuLGwo

Hvordan lyden optages kan også indstilles - den kan optages i 360 grader, fokuseret forud eller bagud eller du kan optage den med ekstern mikrofon via USB C eller Bluetooth. Er du lidt af en videohaj, er der således rig mulighed for at få lækre film i kassen.

Der findes næppe et bedre mobilkamera på markedet og derfor kan det store modul godt forsvares. I hvert fald, hvis du gør brug af de avancerede fotofeatures. Ellers er der grund til at overveje den mere diskrete Note20.

Med sine 10 MP er frontkameraet langt fra så højt opløst som i Galaxy S20 Ultra, men du får et umanerligt sprødt og detaljeret billede.

Selfie med frontkameraet. Selfie med frontkameraet.

Batteriet har en kapacitet på 4.500 mAh. Det er i den høje ende, men absolut ikke noget, der slår rekorder. Og vi må da også konstatere at batterilevetiden heller ikke er den højeste. Du klarer uden problemer en hel dag, selv med flittig brug, men forvent ikke mere end det.

Skulle det knibe med strømmen kan du sætte skærmens opdateringshastighed ned og bruge udmærkede strømsparetilstand.

Den medfølgende oplader kan fylde strøm på mobilen ved 25W. Det er væsentligt mere behersket end vi ser hos mange konkurrenter for tiden, og modsat S20 Ultra er der ikke understøttelse af hurtigere opladning med tredjeparts-opladere.

En fuld opladning tager dog trods alt ikke længere en cirka en time og 10 minutter, så det er altså til at leve med. Der er også trådløs opladning ved 15W og mulighed for at oplade andre enheder ved 9W, når de lægges bagpå mobilen.

Det er helt igennem acceptabelt, men ikke desto mindre er det her - og nærmest også kun her - at man kan sætte en finger på noget.

Pris: 
10.199 kroner (256 GB / 12 Gb ram)
10. 899 kroner (512GB / 12 GB ram)

Specifikationer for GalaxyNote20 Ultra:

Dimensioner: 77.2 x 164.8 x 8.1 mm
Vægt: 208g
Skærm: 6.9" WQHD+ Edge, (19.3:9, Adaptive120Hz)
Kamera: 108MP PD OIS (F1.8, 0.8㎛), 12MP (F3.0, 1.0㎛, OIS, Optical 5x Zoom), 12MP (F2.2, 1.4㎛), 10MP 2PD AF (F2.2, 1.22㎛)
Processor: Exynos 990 (7nm) + S5123
Ram: 8 / 12 GB LPDDR5
Lager: 256 / 512 GB, microSD
Batteri: 4,500mAh, 25W / 15W / 4.5W
Lyd: 3mics, Stereo Speaker
Netværk: Wi-Fi 6, 5G
Beskyttelse: IP68, Gorilla Glass 7