Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Fold: Foldbar mobil med udfordringer

Galaxy Fold er Samsungs første foldbare mobil. Konceptet er lovende og byder på fascinerende muligheder, men Fold rammer langt fra plet i første hug.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er faktisk ikke bare Samsungs første foldbare mobil, det er den første foldbare mobil, der rammer det danske marked i det hele taget. Det endda på trods af, at Samsung måtte trække den tilbage et halvt år for at fikse en skærm, der ikke kunne holde.

Samsung har testet, optimeret og taget sine foranstaltninger for, at den slags ikke sker igen. Alligevel bliver man mødt med en liste af advarsler og instrukser om, hvordan man bør håndtere apparatet, inden man starter op.

Den ér ikke ligeså holdbar som en almindelig smartphone, men Samsung lover, at du kan folde den mindst 200.0000 gange uden problemer. Det er der næppe mange brugere, der når, inden de bliver træt af den. Det svarer til 100 foldninger hver dag i fem år.

Åbner sig som en bog

Samsung har valgt et design, hvor den foldbare skærm sidder indvendigt. Du folder den op ligesom en bog. Udvendigt sidder der så en mindre skærm, som gør det muligt at bruge Galaxy Fold som en almindelig smartphone, når den er foldet sammen.

Det er dog en ret lille skærm. Er man vant til nyere Android-mobiler, synes det hele ret klemt, og skærmen udnytter langt fra det areal, der er til rådighed på fronten.

Til gengæld vil enhver type indhold, du har på en lille skærm, dukke op i stort format, når du folder skærmen ud. Det sker helt gnidningsfrit. Desværre ikke den anden vej. Når du lukker Fold, er du tilbage på hjemmeskærmen, uanset hvad du havde på den store skærm.

Både indvendigt og udvendigt er der avancerede frontkameraer til ansigtslogin. På siden er fingeraftrykslæser, som kan tilgås såvel i åben som lukket tilstand.

Stærk foldemekanisme

Samsung har skabt et avanceret hængsel for at sikre en stabil foldemekanisme. Man føler sig ikke i tvivl om byggekvaliteten. Det låser sig sikkert fast i såvel åben som lukket tilstand. Og det er rent faktisk så sikkert, at man ikke bare lige åbner eller lukker Fold med én hånd.

Man overvejer således lige en ekstra gang, om det nu er nødvendigt at flippe den op, og vekslen mellem de to tilstande bliver derfor knap så let og flydende som forventet.

Af en eller anden grund har det ikke været muligt at lukke de to skærmdele helt tæt mod hinanden. Det betyder, at der er en åben sprække ned mod hængslet, som har tendens til at samle snavs. Den store skærm kan således hurtigt blive snudsket.

Folden på midten er ikke usynlig. Den ses ved tekstmaterial e og lignende, og den mærkes faktisk også, når du glider fingeren over det. Ved foto og video lægger man dog ikke mærke til den.

Flot filmoplevelse

Og lige netop foto og video er en fornøjelse at nyde på den store udfoldede skærm. Det er et virkeligt lækkert display, der får godt optaget materiale til at poppe ud på den helt rigtige måde. Man kan dog diskutere formatet.

Med 4:3 får man sjældent fuld glæde af skærmen i spillefilm.
Den suppleres af glimrende højttalere, forsynet med Dolby Atmos-teknologi, der giver fornemmelsen af, at lyden suser omkring hovedet på dig, når optagelserne understøtter det.

Der er rigelig kræfter til at trække tungt mediemateriale, og Fold har samtidig nogle af markedets bedste mobilkameraer indbygget. De samme som sidder i Galaxy S10+.

Desværre følger batteriet ikke helt med. Bruger du den meget i åben tilstand, har Fold svært ved at klare en hel dag på en opladning, og opladningen sker desuden gabende langsomt med den lille oplader, der følger med. Tæt på to timer for en fuld opladning. Der er dog mulighed for trådløs opladning og strømdeling.

Pris ude af proportioner

Sammen med Google har Samsung gjort et rigtig godt stykke arbejde med at tilpasse Android-systemet til den foldbare oplevel-se. Alt skalerer sig flot til de skiftende formater, og der er tilført brugbare features til multitasking, skærmsplitning, hurtigt spring mellem apps og meget andet, der gør det muligt at få det optimale ud af den store skærm.

Og det er da således også i udfoldet form, at Galaxy Fold kommer til sin ret. Som mobil er den tyk, kluntet og fnidret at bruge. Som minitablet er den derimod ganske fornuftig i form og vellydende i brug, og så er det jo bare en killer-feature, at du kan folde den sammen og putte den i lommen. Men altså ikke en killer-feature, der berettiger en afsindig pris på 15.900 kroner.