Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Fold: Foldbar, fascinerende og alt for dyr

Endelig er de her. De foldbare smartphones. Samsung er først på det danske marked, men er Galaxy Fold den perfekte formel for en foldbar mobil, eller bør du holde igen med at lægge de enorme summer, den koster? Vi kaster vores dom ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

D et er over et halvt år siden, den blev præsenteret, men først nu er den i butikkerne. Problemer med skærmen betød, at Samsung måtte trække den tilbage for en tid, men det er fikset, forbedret, og der er vand under broen nu.

Den nye version giver absolut ikke indtryk af skrøbelighed. Det er en robust sag, forsynet med en ordentlig moppedreng af et hængsel og kraftige rammer omkring den inderste, foldbare skærm.

Byggekvaliteten er imponerende. Man er ikke i tvivl om, at der er lagt stor omhu i håndværket, og på den baggrund kan man sagtens forstå, hvorfor det er en dyr mobil. Produktionsomkostninger må være gevaldigt meget højere end for en standardmobil.

Åbner som en bog

Når det er sagt, er det dog ikke et design uden knaster. Galaxy Fold er ikke vand- og stødafvisende, som de fleste topmobiler efterhånden er, og da skærmen ikke lukker helt sammen mod midten, står en lille sprække åben, hvor støv og snavs kan komme ind. Det betyder, at skærmen ofte er snusket, når man åbner den.

Desuden er mekanismen, der holder den sammenklappet, magnetisk. Så man kan risikere, at mobilen klistrer sig fast på metalflader, påvirker kreditkort og lign.

Det er dog en effektiv mekanisme. Den holder skærmkanterne stramt mod hinanden, når du lukker mobilen. Måske lige en tand for stramt, for det er ikke bare sådan lige at vippe skærmen op med én hånd. Det betyder, at der bliver mindre flydende overgang i brugen af de to tilstande, end vi havde forventet.

Som vi allerede ser eksempler på, kan der være flere måder at udforme foldbare mobiler på. Samsung har valgt et design, hvor du åbner skærmen som en bog. På ydersiden er der også en skærm, som du kan bruge, når mobilen er klappet sammen.

Det er dog en relativ lille skærm, i hvert fald efter dagens standarder. 4,6" føles lettere fnidret, når man er vant til skærme på godt over seks tommer. Mobilen er samtidig lidt af en klods i sammenklappet stand – forestil dig to mobiler lagt ovenpå hinanden – og den vejer over et kvart kilo.

Som smartphone betragtet er oplevelsen således ikke på højde med nyere topmobiler som eksempelvis Samsungs egen Galaxy S10+. Heldigvis er det en helt anden snak, når den indvendige skærm foldes ud. Så giver det hele meget mere mening. Af en enhed med 7,4"-skærm (lidt mindre end en iPad Mini) er den på ingen måde tung, og den er absolut heller ikke tyk i udfoldet stand.

Forrygende farver

Folden i skærmen er ikke usynlig – du ser den, når du eksempelvis har tekst fremme – og den mærkes også, når du glider fingeren hen over den. Men det kan man fint leve med. Når du ser film, kigger på billeder eller spiller spil, lægger du ikke mærke til den.

Det er faktisk en enormt flot skærm, med stor skarphed, god kontrast, flotte farver og HDR-understøttelse. Med det rette materiale bliver du nærmest suget ind i billedet. Skærmen suppleres flot af stereohøjttalere med Dolby Atmos, der kan få lyden til at flyve om ørerne på dig, når den er optimeret til surround-formatet.

Imponerende størrelse! I udfoldet tilstand er Samsung Folds flotte skærm kun en smule mindre end iPad Minis.

Masser af multitasking

Samsung har gjort en beundringsværdig indsats for, at du skal få det maksimale ud af den store skærm. Alt skaleres flot til formatet. Når du åbner skærmen, sker overgangen fra det lille skærmbillede på fronten til det store indvendigt helt flydende, med samme indhold skaleret op (desværre gør det sig ikke gældende den anden vej).

Via en særlig bjælke, som du kan trække ind fra højre, er det nemt at multitaske med flere apps på skærmen. Du kan splitte skærmen op, trække appsene rundt, som du har lyst, minimere dem til små genvejsbobler og andet.

Det er ret velfungerende og giver god mening på den store skærm. En fiks lille feature er desuden, at mobilen i halvt udfoldet stand kan udgøre en minibærbar med den ene halvdel vippet op som skærm og den anden lagt ned som tastatur. Galaxy Fold tilpasser automatisk skærmen sådan, når du arbejder i beskeder, dokumenter og lignende.

En ting, vi dog godt vil sætte på ønskelisten til næste version, er understøttelse af S Pen. Det ville være oplagt at anvende Galaxy Fold som en notesblok eller skitsebog. Her kunne Samsungs pen virkelig komme til sin ret.

Der er ikke sparet på kræfterne. Galaxy Fold matcher de absolut stærkeste rivaler på mobilmarkedet. Med 12 GB er der rigelig overskud til multitasking, mens 512 GB indbygget lagerplads gør, at du kan fylde spil på og optage 4K-videoer i læssevis, uden at det bliver trangt med pladsen.

Kameraerne er arvet fra Galaxy S10+, og det betyder, at Fold, i hvert fald i vores bog, har det bedste, du kan få på markedet. Foruden de tre kameraer på bagsiden får du to selfiekameraer på indersiden (det ene til bokeh-effekter) samt ét på fronten. Begge understøtter ansigtsgenkendelse, og der er desuden en fingeraftrykslæser i siden af mobilen, hvis man foretrækker dette alternativ (eller ønsker at bruge begge dele).

Batteriet er desværre ikke imponerende. Hvis du bruger den store skærm meget, kan det knibe med at komme igennem en hel dag på en opladning. Og at få strøm på mobilen tager alt for lang tid. Næsten to timer for en fuld opladning. Trådløs opladning er dog en mulighed, og Galaxy Fold kan også videregive strøm til andre enheder, når du lægger dem på mobilens bagside.

Man kan ikke andet end at have respekt for det arbejde, der er lagt i Galaxy Fold. I sig selv er det en teknologisk og ingeniørmæssig bedrift af imponerende format. Det er et fascinerende produkt, og en del er gjort rigtig allerede i denne version.

Der er dog ikke desto mindre betydelige udfordringer, der skal løses, før vi er helt i mål. Konstruktionen har nogle åbenlyse svagheder, som sætter sit præg på brugsoplevelsen. Man kan desværre heller ikke komme uden om, at den som mobil betragtet er et trin ned i forhold til en almindelig smartphone. I sammenklappet stand er den tyk, kluntet og fnidret at betjene.

Til gengæld får man så fuld valuta for pengene, når man åbner den op. Som minitablet fungerer den fremragende, og at det er muligt at klappe en enhed med denne skærmstørrelse sammen, er bare helt afsindig blæret.

Endnu kun for first movers

Men det er ikke så blæret, at vi nogensinde kunne drømme om at lægge 16.000 kroner for Galaxy Fold. Det er ikke, fordi vi egentlig ikke godt kan se, hvorfor den er så dyr. Det er et umådelig avanceret stykke isenkram, men brugsværdien matcher bare ikke den høje pris.

Der er således væsentlige faktorer, der skal på plads, før der bliver tale om et gangbart produkt, der ikke kun er for de mest insisterende first movers, men også kan appellere til den brede masse. Men efter at have haft Galaxy Fold i hænderne er vi dog ikke i tvivl om, at de foldbare mobilers tid er lige om hjørnet.