Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung CHG90: Gigantisk panorama-skærm til gameren

Samsung CHG90 giver dig en vidde som få andre skærme samt lynhurtig respons og dedikerede gamingfunktioner, så du kan få det optimale ud af spillet. Samtidig er det en overlegen arbejdsskærm, der indbyder til multitasking på højt niveau.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ikke mindre end 49 tommer måler Samsungs skærm. Langt de fleste af dem ligger i bredden, for det er absolut ikke en skærm af standardformat.

Det ultrabrede 32:9 svarer til, at du har to 16:9-skærme placeret side om side. Det giver en helt særlig panoramisk oplevelse, og ved at gøre skærmen buet har Samsung sørget for et nogenlunde ensartet view over hele fladen.

Træd helt ind i spillet

Det er i særdeleshed gamerne, Samsung har haft i tankerne, da de skabte skærmen. Således har CHG90 features specielt rettet mod denne målgruppe.

Man har anvendt QLED-teknologien, kendt fra Samsungs tv’er, som især udmærker sig ved stærke farver og høj lysstyrke. CHG90 leverer dertil også en rigtig god opdateringshastighed. Helt op til 144 Hz kan den præstere, så du altid er på forkant i selv de mest hæsblæsende spil. Kontrast og betragtningsvinkler er også ganske glimrende på denne skærm. Selvom du ofte vil komme til at se dele af billedet fra skæve vinkler, så forvrænger det ikke farverne i nævneværdig grad.

I menuerne har du adgang til en række gamingspecifikke indstillinger, som eksempelvis nem mulighed for at justere opdateringshastighed og lysstyrke for sorte områder samt en række nyttige billedpresets skabt til forskellige typer spil. Betjeningen sker let med et lille joystisck i bunden.

Det er selvfølgelig langt fra alle spil, der understøtter 32:9-formatet, men nogle gør, enten i native eller som en tilpasning, hvor der ryger lidt i bunden og topppen til fordel for den store vidde.

Det er en ganske forrygende oplevelse at spille i dette format. Man føler sig virkelig trukket ind i spillet på en særlig måde, ikke mindst på grund af skærmens omsluttende bue. Et sjældent eksempel på at en buet skærm giver rigtig god mening.

Genial arbejdsskærm

Omend det er en fremragende gamingskærm, var spil faktisk ikke det første i vores tanker, da vi så skærmen. Det brede format giver nemlig særdeles god mening, når du arbejder på kontoret. Du kan have flere programmer åbne ved siden af hinanden, uden at pladsen bliver trang, og arbejder du med tidsbaserede programmer som video- eller lydredigering, så får du betydeligt bedre overblik end på en skærm af almindelig størrelse.

Muligheden for at vise flere kilder gør desuden, at du kan få billedet fra din stationære kontormaskine og fra din bærbare computer op på skærmen i fuldt format på samme tid.

Elegant design

Opsætningen af skærmen er relativt nem. Så nem den nu kan være, når vi har at gøre med en skærm af så abnormt format. Skærmen skrues fast i en stor solid stander af hård plast, som giver mulighed for at vinkle den både vertikalt og horisontalt. Bagpå skærmen, der hvor standeren monteres, kan skærmen lyse op i en pulserende cirkel.

Den er således ikke helt fri for ”gamer-lir”, men fred være med det. Det kan nemt slåes fra, og er det faktisk som standard. Udover dette er designet strømlinet og lækkert, med blot en meget diskret ramme om skærmen. Den kan således fint gøre sig på kontoret uden at vække unødig opsigt.

Overraskende pris

Uanset formålet, er det værd at overveje, om ikke dit liv foran skærmen ville blive et betydeligt hak bedre med en model i dette superbrede format. Vi skal blankt indrømme, at vores møde med CHG90 har sat tankerne igang.

Vi havde imidliertid forestillet os, at sådan en skærm ville være prismæssigt uden for rækkevidde. Overraskende nok står den til 9300 kroner i vejledende pris og kan i skrivende stund findes til blot lidt over syv tusind ude i handlen. Det er slet ikke galt, taget i betragtning af, hvor meget skærm du får for pengene.