Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung 970 Evo Plus: Samsung lægger flere lag til i ny Evo Plus SSD

Overgangen fra 64 lags 3D NAND til 96 lags 3D NAND giver en vitaminindsprøjtning til Samsungs succesrige Evo serie af ssd’er.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Revolutioner, også indenfor it-verdenen, sker ikke så ofte igen. Men eksisterende produkter undergår en stadig evolution, hvor der lægges flere lag til det eksisterende produkts kvaliteter.  Når vi omtaler Samsungs nye  970 Evo Plus NVMe ssd, skal det ligefrem forstås bogstaveligt. Det er nemlig overgangen fra 64 lag 3D V-NAND til 96 lags V-NAND, der er den store forskel fra 970 Evo til den nye 970 Evo Plus ssd.

Ellers er meget ved det gamle, det er stadig Samsungs Phoenix controller, der anvendes, firmwaren er dog opdateret. Som ved forgængeren tilbydes 256-bit AES-kryptering ligesom drevet er TCG/Opal-certificeret. Trim, garbage-collection og S.M.A.R.T understøttes naturligvis også.

Vellykket evolution

Samsung 970 Evo Plus er naturligvis, fristes man til at sige, skabt i M.2-formatet, og ligeledes i den velkendte 2280 formfaktor. Drevets interface er stadig PCIe 3.0 med NVMe-understøttelse.  Du kan benytte den i Windows 10 indbyggede NVMe-driver, men hos Samsung kan du også hente dedikerede drivere, der skal levere lidt bedre ydelse end med standarddriverne fra Windows. Som med forgængerne kan man hente Samsungs Magician software til administration af drevet

Når det kommer til kapaciteterne, du kan vælge mellem, så står valget mellem 250 GB, 500 GB, 1 TB og inden alt for længe en 2 TB-version. Vi har modtaget en 970 Evo Plus på 250 GB til test. 250 GB-udgaven af 970 Evo Plus er udstyret med 500 MB lpddr4-dram, hvorimod de større modeller har 1 GB eller sågar 2 GB i 2 TB-modellen.

Den gennemsnitlige forventede tid mellem fejl opstår (MTBF) er angivet til 1,5 millioner timer. En anden måde at angive levetiden på, er hvor mange TB drevet kan holde til, at der bliver skrevet til det. Her angives 150 TB for 250 GB-udgaven.

Hastighedsløft

Sammenligner man Samsung 970 Evo Plus med forgængeren Samsung 970 Evo, vil man utvivlsomt opdage, at drevet vil opleves som værende hurtigere i snart sagt alle sammenhænge. Da vi har testet 250 GB-modellen, så vil man, som det er normalt, kunne forvente endnu bedre ydelse i den sekventielle skrivehastighed, hvis man vælger en model med større kapacitet. Man kan også forvente et højere antal IOPS (Input/output operations per second) ved læseoperationer og random adgang til drevet ved drev med større kapaciteter. Men som vi skal vise, så er den mindste version i feltet bestemt ikke tabt bag en vogn.

Faktisk så viser 970 Evo Plus takter, der snarere minder om den tidligere generations high end-version Evo 970 Pro.  Vi har testet den omtalte Samsung 970 Evo Plus i en computer med en Intel Core i7-8700K processor med 32 GB ddr4-ram. Ssd’ens hastigheden har vi testet ved at benytte CrystalDiskMark 6.0.2 benchmarkprogrammet til måling af ssd’en, der blev installeret i et Asus Strix Z370E bundkort.

Vi lagde ud med at måle med 1 GB datamængde, og det resulterede i en sekventiel læsehastighed på 3473 MB/s, hvilket svarer til producentens angivelser. Vi har tilsvarende målt den sekventielle skrivehastighed til 2347 MB/s, hvilket også svarer til, hvad man kunne forvente. Det er med andre ord en meget hurtig ssd, når der skrives eller læses i sammenhænge, hvor data skrives i sammenhængende blokke.

Ifølge Samsungs egne specifikationer vil man kunne forvente en ret så betydelig stigning i MB/s, når det kommer til den sekventielle skrivehastighed, og der er ingen grund til at tvivle på dette. Random tilgang er mere retvisende i forbindelse med mange brugsscenarier, og her målte vi ved 4 kB Q32 en gennemsnitlig læsehastighed på 419 MB/s samt en gennemsnitlig skrivehastighed på 479 MB/s. En meget lovende ssd.