Home » Andet » Sæt din Pi i arbejde
Sæt din Pi i arbejde

Sæt din Pi i arbejde

Share
Spil arkadespil

Raspberry Pi’ens ARM-arkitektur kan måske ikke håndtere nogle af de aplikationer, som x86-maskiner kører med bravour, men den er helt perfekt til emulering. Lad os tage på en nostalgisk rejse og køre arkadespil på det lillebitte vidunder. PiPlay (tidligere PiMame) er ikke blevet opdateret i et stykke tid, men den er øverst på vores liste til at køre de lovlige MAME-rommer, der ligger på http://mamedev.org/roms, og kun disse rommer. Vi har ingen anelse om, hvordan den kører andre rommer.
http://piplay.org

Hardware

Raspberry Pi har lige fra begyndelsen været beregnet til at give brugeren kontrol. Dens række af General Purpose Input/Output-pins (GPIO) tjener til, at man kan indlæse signaler fra sensorer, udsende signaler til enheder og udvide Pi’ens formåen med Hardware Attached on Top-kort (HAT). Det bør man udnytte.

Nem sikkerhed

en af de første hardware-add-ons til Raspberry Pi var et kamera. Der er faktisk en speciel header på kortet til sådan en enhed, og du kan derfor koble kameraet på uden at blokere nogen af dine GPIO-pins. En andengenerationssensor, som man både kan få som almindelig og infrarød til 25 dollars, kan tage 8 MP-snapshots eller streame 1080p video ved 30 fps, og den er understøttet af masser af software i Raspbians økosystem.

Føj hertil en bunke IoT-bevægelsessensorer og dørkontakter, og du kan (med en vis indsats) bygge dit eget hjemme-sikkerhedssystem, som du kan overvåge fra din smartphone. PrivateEyePi-projektet har alt det, du skal bruge for at komme i gang.
http://projects.privateeyepi.com

Dit eget projekt

Pi er udviklet som et eksperimentelt kort. Man kan bruge det til at følge efter andre: Der er mange projekter, hvor andre har gjort det hårde arbejde for dig. Eller du kan bruge det til at føre an: Lav noget nyt. Gør den opfindelse, du har i hovedet, til virkelighed. Hvis det lyder godt, er der et par ekstrakort, som kan appellere til den nysgerrige.

Se også:  Guide: Overfør nemt dine fotos fra iPhone til pc

Det første er Sense HAT (40 dollars på www.adafruit.com), der er en kombination af sensorer (gyroskop, magnetometer, accelerometer etc.) plus et joystick og et LED-display. Det er dette kort, der kom med på Den Internationale Rumstation som del af Astro Pi-projektet, og det omfatter et Python-bibliotek, der giver adgang til alt det, kortet tilbyder.

Det andet kort, der har vakt opmærksomhed, er MATRIX Creator (100 dollars, http://creator.matrix.one). Det er beregnet til at fremme hurtige prototyper af hardware, og det rummer biblioteker på flere programmeringssprog, ottepunkts-MEMS-mikrofon, et programmerbart FPGA, en masse 3D-sensorer og et væld af forbindelsesmuligheder til al dens slags hardware, du foretrækker.

Hæng din Pi op på væggen

Tag en gammel skærm, et VESA-beslag og en Raspberry Pi. Skru hele historien op på væggen. Nu har du noget ganske særligt, nemlig en skærm, der kan gennemgå dine fotos, give dig korte nyheder, minde dig om aftaler og meget andet. Det eneste, du skal gøre, er strengt taget at registrere en gratis konto hos DAKboard og sætte din Pi til at køre Chromium i kiosktilstand. Du kan skræddersy displayet via DAKboards webinterface og hente yderligere funktioner som kalendertilpasning og vejrmeldinger med et beskedent månedligt abonnement.
http://dakboard.com

Lille spejl på væggen der …

Du ved, hvor godt du ser ud. Og det ved dit spejl også. Men hvad nu, hvis det ved mere og kan fortælle dig om dagens kommende begiven-heder, mens du ser dig selv i spejlet? Hvis du kombinerer et spionspejl med en Pi-tilkoblet skærm, kan du få sådan et. Den hollandske hacker Michael Teeuw udviklede tryllespejlet i 2014, og det er blevet kopieret af hundreder af entusiaster lige siden. Der er kommet moduler, justeringer og ideer, som kan hjælpe dig med at lave dit eget skræddersyede spejl.http://magicmirror.builders

Se også:  Guide: Kør Steam på din Raspberry Pi
Hold øje med vejret

Med dele for under 1000 kroner – inklusive Pi – kan du konstruere en vejrstation, der måler fugtighed og temperatur og lægger målingerne på et web interface. Det er en glimrende anledning til at lære lidt Python, stifte bekendtskab med interaktion med sensorer og lave et projekt, som du senere kan videreudvikle. Den har ikke så mange funktioner som den vejrstation, Raspberry Pi-teamet gav til skolerne (http://raspberrypi.org/education/weather-station), men Raspberry Weathers guide er en god ressource, der kan få dig hurtigt i gang. http://raspberryweather.com

Byg en klynge

Vi har tidligere nævnt muligheden for at installere Docker-containere på Raspberry Pi. De er fremragende til at få prækonfigurerede applikationer op at køre, men der er også et andet aspekt, som passer glimrende til Pi’ens lave pris og beskedne strømforbrug: Swarm-tilstand. Det er en enkelt tilgang til klyngecomputere, der kombinerer flere fysiske maskiner med netværk og danner en enkelt, logisk maskine.

Du kan for eksempel kombinere to Raspberry Pi 3-enheder som processor-nodes og få otte ARM-kerner og 2 GB ram til rådighed. Hvis du opskalerer det, kan du overgå processorkraften hos de oprindelige Cray-supercomputere med en ganske beskeden investering.
Det er normalt slet ikke nemt, som man vil vide, hvis man har prøvet at arrangere et Beowulf-klyngesystem med trætte Pentium 2-maskiner.

Heldigvis har softwaregenierne hos Hypriot udviklet Cluster Lab, der er en superenkel opsætning af en Docker Swarm med flere Raspberry Pi-enheder. Læs instruktionerne på http://github.com/hypriot/cluster-lab. Man skal i realiteten kun flashe et specifikt styresystem-image til hver node og fortælle dem, at de er en del af en swarm – så finder de hinanden og arbejder automatisk sammen. Nu skal du blot blive enig med dig selv om, hvad du skal bruge din klynge til …

TAGS
pc
Raspberry Pi
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S