Home » Andet » Sæt din Pi i arbejde
Sæt din Pi i arbejde

Sæt din Pi i arbejde

Share

Vi viser dig, hvordan du kan bruge enkeltkort-computeren til noget fornuftigt

Der er et stort problem med Raspberry Pi, og det er prisen. Den er for billig. Til få hundrede kroner kan den måske appellere til det bredest muligt publikum, men prisen gør også Pi til det perfekte impulskøb – og her taler vi ikke engang om Raspberry Pi Zero, der er på størrelse med en tændstikæske og koster det samme som en jævn flaske rødvin – og det er for galt. Der ligger tusinder af særdeles anvendelige Raspberry Pi’er i skuffer og skabe over hele verden, og de laver ikke andet end at samle støv, fordi deres ejere ikke havde en plan. Og nu kan det være nok med det.

Grib støvekosten, læg dine forestillinger om den beherskede Raspbian-oplevelse bag dig, og hold op med at fundere over Linux’ mørke dybder. Stort set enhver bruger kan opnå alt det, vi viser her, uanset om vi taler om en kommandolinjeveteran eller ej, og hvert eneste af disse potentielle projekter kan sætte din Pi i arbejde derhjemme. Den finder måske sin niche ved siden af din router, hvor den tavst tjener til sit ophold som en del af din nerværksopsætning.

Du kan måske inddrage den i din hjemmeunderholdnings-løsning og lade den føre sig frem som mediestreaming-boks. Du vil måske endda føje hardware til din Pi og udnytte dens elastiske arkitektur og gøre den til noget andet og større. Hver af disse ideer udgør begyndelsen på en ny rejse. Du kan skræddersy hvert eneste aspekt og forbedre det.

Uanset hvad du har tænkt dig at gøre med den, har vi en vigtig anbefaling: Sørg for, at du leverer strøm til din Raspberry Pi med en ordentlig USB-strømforsyning. Hvis du ikke giver den de 2,5 ampere, den fortjener, får du sandsynligvis en markant reduceret ydelse. Vær omhyggelig med at købe en PSU af god kvalitet.

Se også:  Guide: Overfør data til en ny pc med gratis software

Vi har set (og købt og kasseret) nogle hårrejsende enheder, der synes at være lige så tilbøjelige til at sætte ild til huset som til at levere strøm til en computer med et enkelt kort. Mange af vores ideer betyder, at din Pi skal være tændt hele tiden, og det er derfor afgørende at have noget, der er sikkert og pålideligt.

Netværk

Raspberry Pi kan sidde glimrende på et netværk. Den er stille, den bruger kun lidt strøm, og den kan føje den samme funktionalitet til dit hjemmesystem, som mange professionelle løsninger gør til større virksomheder. Du må ikke forvente enormt gennemløb eller håndtering af kolossale mængder af trafik, men Pi er den ideelle ledsager til et hjemmenet.

Lav en BitTorrent-boks

anskaf noget lager – en ekstern harddisk, en stor USB-nøgle eller noget lignende – og slut det til din pc. Nu skal du nemlig fylde den op med Linux-ISO’er og historiske artefakter fra http://archive.org. Det giver god mening at bruge en Pi som en altid tilgængelig torrent-klient. Protokollen bygger på deling og tilgængelighed, men det er ikke klog datahåndtering at lade din hoved-pc frådse med strømmen. Kør Raspbian, installer torrent-klienten Transmission med sudo apt-get install transmission-daemon , stop den så med det samme med sudo service transmission-daemon stop , således at vi kan redigere dens konfigurationsfil. Gør det ved at køre
sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json .

Find den linje, der siger “rpc-whitelist”, og tilføj et komma efter “127.0.0.1” efterfulgt af “192.168.1.*” – hvis dit netværk leverer en ip-adresse i dette område – og juster adresseområder, hvis det er nødvendigt. Gå så til “rpc-authentication-required”, og skift dens værdi fra “true” til “false.” Gå ud af Nano med Ctrl-X og Y, og kør sudo service transmission-daemon start for igen at sætte gang i Transmission. Nu burde du kunne logge ind i Transmissions webinterface fra en hvilken som helst maskine på dit netværk ved at pege en browser mod for eksempel 192.168.1.2:9091 og ændre ip-adressen til den, der hører til din Pi.

Se også:  Guide: Stream live til YouTube fra din Raspberry Pi
Lav nye indlejrede systemer

Du skal være en smule hardcore til dette projekt. Nard – Not Another Raspberry Distribution – er faktisk slet ingen distro. Det er et udviklingssæt til indlejrede systemer. Hvis du installerer det på et SD-kort, booter din Pi hele styresystemet ind i ram, og du kan derefter trygt fjerne SD-kortet uden at beskadige systemet. På den måde får du en såkaldt hovedløs maskine, der kan logge på via et web-interface, tilføje pakker via et SD-kort eller – hvis der er problemer – kommunikere gennem dens USB to null-modem-forbindelse. Så har du frie hænder til at lave nøjagtig det system, du ønsker, ud fra det brede udvalg af letvægtsapplikationer eller ved hjælp af Debians kompatibilitetslag.
http://arbetsmyra.dyndns.org/nard/

Kør forudpakkede applikationer

Er nard lidt for kompleks for din smag? Hvad med at prøve Docker og bruge dens containere til at installere komplette webapplikationer på din Pi uden nogen konfiguration? Du må ikke køre for mange samtidig på Pi, for hver enkelt containers VM snupper nogle af de begrænsede systemressourcer, men for eksempel ResinOS (www.resinos.io) eller HypriotOS er den ideelle måde, hvis man vil have en hurtig filserver, database eller webstak, når man får brug for det. De kvikke folk hos Hypriot har endda lavet et antal nyttige Pi-kompatible containere til masser af formål, og dem kan du finde på https://hub.docker.com/u/hypriot. www.hypriot.com

1 2 3 4 5 6Næste

TAGS
pc
Raspberry Pi
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S