Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sæsonens sejeste mobiler

Nye topmobiler er klar til at kæmpe om en plads i din lomme. Vi ser nærmere på sæsonens mest spændende nyheder og fortæller, hvilken mobil der er bedst lige nu.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er højsæson for nye smartphones. De store producenter er klar med friske topmobiler, fulde af avancerede funktioner. Det hele er dog heldigvis ikke kun store armbevægelser, for sæsonens mobilnyheder viser spændende fornyelse og endda helt nye takter fra en af markedets ellers urokkelige kæmper.

Slanke aluminiumsmobiler

De tre testdeltagere er på mange måder forskellige. En ting, mobilerne har tilfælles, er dog, at designet er prioriteret højt. Således er der tale om tre stilrene aluminiumsmobiler i slankt design. Det er ikke overraskende, når vi har med HTC og Huawei at gøre, men for Samsung, som hidtil har holdt stædigt fast i plastik-design, er det noget af en kovending.

Galaxy S6 edge er den første mobil, hvor skærmen bukker i begge sider.

Samsungs mobil er endda den første på markedet med buet skærm i begge sider. Et overflødigt design-gimmick, kunne man umiddelbart fristes til at tænke, og det er da også primært en visuel detalje, men en raffineret en af slagsen, som får mobilen til at fremstå både unik og elegant. Samtidig giver den buede skærm et par ekstrafunktioner som eksempelvis nat-ur og farvekoder til dine favoritkontakter. Det er dog ikke ligefrem funktioner, der er uundværlige.

Mens Samsung således har genopfundet sit mobildesign, kan man ikke just sige det samme om HTC. Designmæssigt kører One M9 i helt samme rille som sine forgængere, omend med et par nye finesser. Det er dog svært at klage over, for One M9 har et utrolig gennemført design. Det er håndværk af absolut højeste klasse.

Huaweis mobil er knap så raffineret i det ydre, men byggekvaliteten er upåklagelig, og det firkantede nononse-design gør, hvad det skal. Mobilen er god at holde på, og det stort set kantløse design sikrer et minimum af spildplads omkring skærmen.

Endelig ser det ud til at producenterne har lagt sig fast på en standardstørrelse for skærmene. Ligesom sidste års topmobiler ligger de tre testdeltagere på lidt over 5".

Opløsningen er full HD hos både HTC og Huawei, mens Samsungs er helt oppe i QHD. Skarpheden her er således forrygende. Der er dog lige lovlig meget knald på farverne. Der er de to andre mere neutrale. HTC's skærm er dog en anelse bleg, mens Huawei svigter en smule på kontrasten.

Som altid har de nye mobiler fået et boost i ydelsen. Ottekernede processorer er dagens standard for mobil maskinkraft, og det får du da også hos de tre testdeltagere. Samsung og Huawei kører med deres egne hjemmedesignede chips, mens HTC har anvendt en Snapdragon-processor fra Qualcomm. Det hjemmegjorte design giver pote for Samsung, som har testens hurtigste mobil. Det gælder ikke kun den grundlæggende ydelse, men også hastigheden, når du går på nettet.

One M9 kom ind som nummer to i vores benchmark, mens P8 halter et stykke efter de to konkurrenter.

Skærmen går næsten helt til kanten på P8, så pladsen udnyttes.

Spørgsmålet er dog, hvor meget ydelsesforskellen reelt betyder. Tidligere handlede det om, hvor megen forsinkelse og hakken man måtte finde sig i, når man navigerede rundt i styresystemet eller gik på nettet. Det stadie er vi forlængst kommet over. I dag er ydelsesforskellen primært noget man mærker, hvis man spiller tunge spil eller redigerer video på mobilen.
Til helt alimindelig brug opleves de testede mobiler alle lynhurtige og responsive.

Batterilevetiden er en anden sag. Her imponerer ingen af mobilene. Meget mere end en dags batteritid kan du ikke forvente af dem. Samsung har dog sørget for, at Galaxy S6 edge lader lynhurtigt op, hvilket er en stor fordel, når man har travlt, og mobilen er ved at gå død.

Kamerakvaliteten er fortsat et felt, hvor der kæmpes hårdt. Galaxy S5 edge er et stykke foran de andre her.

Mobilen skyder særdeles flotte foto, selv i mørke omgivelser, og er klar til brug under et sekund efter du har aktiveret det.
Testens mest finkornede kamera finder man hos HTC, men billedkvaliteten er middelmådig. Hua-wei forsøger at skille sig ud med en række kreative funktioner, og slipper ganske godt fra nogle af dem, omend funktionerne næppe er nogen, man vil bruge ofte.

Lydkvaliteten er som altid overlegen hos HTC, som nu også formår at levere en overbevisende surroundeffekt fra de indbyggede stereohøjttalere.
Samsung lokker til gengæld med fingeraftrykslæser og pulsmåler, mens Huawei udmærker sig med et par softwaretricks, som eksempelvis muligheden for at kalde på mobilen, hvis den bliver væk.

De tre mobiler kører alle med Android som styresystem. Måden, hvorpå producenten har tilpasset systemet, er dog vidt forskellig, så oplevelsen varierer en del. Fælles er dog, at de alle har skåret rimelig meget ind til benet, så man ikke forstyrres af for mange unødvendige funktioner og indstillinger. Hver især har de forskellige funktioner indbygget, så hvilken brugerflade, man foretrækker, vil i høj grad være en personlig sag.

Den ligner til forveksling sine forgængere, men One M9 er hurtigere og har skarpere kamera.

Overlegen vinder

Der er ingen tvivl om, at det er tre stærke mobiler, vi her har med at gøre. Ikke desto mindre ender Galaxy S6 edge som en overlegen testvinder. Mobilen blæser de andre af banen på grundlæggende egenskaber som skærmkvalitet, ydelse og kamera og sætter kronen på værket med finesser som lynhurtig opladning og ikke mindst et nytænkende og raffineret design. Edge-modellen er afsindig dyr, men kan du undvære den buede skærm, slipper du en tusse billigere.

One M9 er på mange måder en utrolig gennemført mobil, der er bare ikke sket nok med HTC's flagskib til, at den kan følge med Samsung.
Huawei mangler lige det sidste for at være helt på niveau med de to giganter, men med en pris, der er flere tusind kroner lavere, er den et rigtig godt køb.