Home » Forskning » Sært fænomen har stor betydning for skærmes strømforbrug og harddiskes effektivitet
Sært fænomen har stor betydning for skærmes strømforbrug og harddiskes effektivitet

Sært fænomen har stor betydning for skærmes strømforbrug og harddiskes effektivitet

Share

“Hvis man vil kryptere noget, og man gør lyssekvensen kiral, kan man kun identificere det, hvis man ved, hvad man leder efter,” siger Wade.

“Næsten alting i det menneskelige legeme er kiralt. Sukkerstoffer er kirale, dna er kiralt, aminosyrer er kirale. Det er fascinerende, så ofte det manifesterer sig, men det er svært at forklare, fordi vi ikke kan se det. Videnskaben er begyndt at erkende, hvor spændende det ville være, hvis vi kunne bruge kirale strukturer til at generere cirkulært polariseret lys eller endda manipulere elektroners kvanteegenskaber”.

»Strømeffektivitet spiller en enorm rolle i computerbranchen for tiden«

Vi har forlængst forladt gymnasiets fysiktimer her. Elektroner eksisterer som par med forskellige kvantetilstande, som man kalder spin. Man har konstateret, at når elektroner bevæger sig gennem et kiralt materiale, kan man filtrere efter spin, afhængigt af materialets orientering mod højre eller venstre.

Hvordan hjæper det? Der findes en hel branche inden for elektronik, som er kendt under navnet spintronics, og den har at gøre med noget, vi kender så godt: harddiske. Den første lagerenhed, som brugte en “spin valve” til at ændre materialers magnetiske tilstand på molekyleniveau med henblik på datalagring, kom i 1997 med den overvældende IBM Deskstar Titan på 16,8 GB. Nu om dage bruger enhver roterende harddisk teknikken i større eller mindre grad. Den indebærer en meget markant reduktion af de magnetiske impulser, som kan identificeres, mens læsehovedet begiver sig over overfladen. Det sikrer en forøgelse af den datatæthed, der er mulighed for at opnå.

“Kirale materialer har alle disse fascinerende egenskaber ved stuetemperatur,” siger Wade.

Se også:  Soldreven teknologi skal uskadeliggøre miljøgifte
Vil påvirke os i fremtiden

Når man tidligere brugte spintronics, gjorde man tingene utrolig kolde som i flydende helium, men kirale materialer gør det muligt at gøre det i lille skala uden uorganiske materialer, der er kostbare at producere. Wade er kemiker, og i denne sammenhæng betyder “uorganiske” materialer noget, der ikke er kulstofbaseret. Hun arbejder med kulstoffer i grafenfamilien, men selve grafen er fladt og kan derfor ikke være kiralt, selvom det er muligt at rulle det sammen i kirale nanorør.

Det kan godt være, at Kojima fandt på en ny idé i Death Stranding, men videnskaben bag tanken lever i bedste velgående, og den kommer sandsynligvis til at påvirke os alle sammen i fremtiden, også selvom den ikke fører til en internetforbindelse, som kører ved lysets hastighed. 

Kiralitet i den virkelige verden: Kirale materialer findes ikke kun i laboratorier

TAGS
forskning
kiral
teknologi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S