Home » Forskning » Sært fænomen har stor betydning for skærmes strømforbrug og harddiskes effektivitet
Sært fænomen har stor betydning for skærmes strømforbrug og harddiskes effektivitet

Sært fænomen har stor betydning for skærmes strømforbrug og harddiskes effektivitet

Share

Kiral teknologi er på vej, og den kan få stor betydning for blandt andet skærmes strømforbrug og harddiskes effektivitet

Kiral stammer fra det græske cheir, der betyder hånd, og det er ikke et ord, som Hideo Kojima fandt på, da han udviklede spillet Death Stranding. Sam Bridges’ Chiral Network i spillet Death Stranding er naturligvis rent nonsens, men kiralitet er en velkendt egenskab hos molekyler og også i naturligt forekommende lys. Med lidt hjælp fra mennesker er kiralitet i gang med at lægge grunden til fremtidens elektronik.

Tænk et øjeblik på søknælere (hvis du tør). Disse krebsdyr, som er rovdyr, findes i to varianter: Knuserne, der har kølleformede forlemmer, og spidderne, der har udviklet forlemmer, som kan spidde byttedyr. Begge typer har det tilfælles, at de har utrolige øjne med op til 16 slags fotoreceptorceller (mennesker fumler rundt i halvmørket med kun tre), og nogle af dem kan opfange cirkulært polariseret lys, og det bruger de måske til at kommunikere med hinanden. Denne cirkulære polarisering indebærer, at lysbølgerne bevæger sig i en lige linje, mens deres elektromagnetiske felter roterer perpendikulært (ved en ret vinkel) i forhold til denne retning. Fotografer kender begrebet fra de polariseringsfiltre, man kan sætte på kameraets objektiv for at øge farvemætningen i en scene på bekostning af en lille smule lysstyrke.

Se også:  Soldreven teknologi skal uskadeliggøre miljøgifte

Man kan betragte kiralitet som retningen af en helix (en spiralformet struktur). Den kan sno sig til venstre eller til højre. Prøv at se på dine hænder. Hvis du holder dem håndflade mod håndflade, stemmer de symmetrisk, men hvis du lægger dem oven på hinanden, er de tydeligvis forskellige. Man kan finde kirale strukturer overalt – i sneglehuse, i pastaskruer, i de skruer, der holder dit skrivebord sammen. I molekylernes verden er kiralitet vigtig: En samling af atomer, der snor sig den ene vej, kan hjælpe på en tilstoppet næse; den kan blive til metamfetamin, hvis den snor sig den anden.

Rundt og rundt

“Der er masser af ting, som jeg finder fascinerende ved kirale materialer,” siger Jessica Wade, der er forsker ved Imperial College Londons kemiafdeling, hvor hun studerer cirkulær polarisering. “Vi bruger dem i LED-displays til skærme i computere og mobiltelefoner. Det, vi prøver at gøre, er at øge displayets effektivitet og forbedre batterilevetiden. Lige nu er det sådan, at hvis man har en OLED-skærm, så er der et antirefleksfilter foran pixlerne, og det består i realiteten af et cirkulær-polarisering-filter, som er meget effektivt, når det gælder om at fjerne reflekser. Men når man har pixels, der udsender upolariseret lys, som er 50 procent venstrehåndet og 50 procent højrehåndet, mister man halvdelen af det i filteret. Derfor bruger vi enorme mængder batteristrøm på at vride så mange fotoner som muligt gennem dette filter, og den strøm kunne bruges til andre ting. Hvis man kunne gøre dette lys iboende cirkulært polariseret, kunne man for alvor forøge skærmens effektivitet og markant forbedre batterilevetiden”. 

Et kiralt flydende krystalmateriale kan rotere lineært polariseret lys.

Et lille kiralt molekyle, der ved nukleation dannes af et ikkekiralt materiale.

Spar på lyset

Strømeffektivitet spiller en enorm rolle i computerbranchen for tiden, navnlig fordi de strømslugende 5G-forbindelser er ved at blive rullet ud over landet. Skærme bruger megen energi, men på en telefon er de oftest i slukket tilstand. På en bærbar pc er skærmen derimod tændt hele den tid, man bruger den, og det kan virkelig tære hårdt på batteritiden. Det menneskelige øje kan ikke skelne mellem venstre- og højrehåndet lys – her må vi bøje os for søknæleren – men man kan differentiere mellem dem på andre måder, og det kan måske føre til fremtidige krypteringsteknologier, der bygger på polariseret lys.

Se også:  Danske forskere kommer tættere på at realisere kvantecomputeren
TAGS
forskning
kiral
teknologi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S