Sådan finder og løser du nemt dine pc-problemer

Sådan finder og løser du nemt dine pc-problemer

Share

Følg med i ændringerne i din pc’s registreringsdatabase, filsystem og drivere med Microsofts System State Analyzer

Du har installeret en ny applikation men opdager så, at et andet program er holdt op med at virke. Da du afinstallerer den besværlige applikation, bliver alt normalt igen. Der er åbenbart en eller anden konflikt her.

Men hvor? Det kan være utrolig vanskeligt at diagnosticere den slags problemer, fordi der er så mange muligheder. Men der er ingen grund til at give op: Der findes et gratis værktøj, som kan levere alle svarene.

Microsofts System State Analyzer (SSA) er et ret ukendt Microsoftprogram, der med nogle få klik kan tage snapshots af din pc, lader dig sammenligne to af dem og viser forskellene. Brug det i en situation som denne, og du vil få de oplysninger, der skal til for at stille diagnosen.

Men det er ikke alt. Hvis man bruger System State Analyzer (SSA) før og efter en installation, kan man afdække de uønskede sager, der følger med et program – adware, browserobjekter og så videre.

Det kan også hjælpe med til at bekræfte, at et afinstalleringsprogram virkelig har fjernet alle spor af en bestemt applikation (og hvis det ikke har det, kan du se, hvad der er tilbage). Det er nok ukendt, men SSA er et af Microsofts mest interessante værktøjer – og du vil få glæde af at have dit eget eksemplar.

[pt id='2010829' size='large' link='file' html_attrs='title="En browserbaseret SSA-rapport giver mange detaljer. Her gælder det de tjenester der er blevet tilføjet og ændret imellem to snapshot."']

Sæt programmet op

Windows SSA følger med Microsoft’s Software Certification Toolkit, der ikke sigter på den almindelige hjemme-pc-bruger. Det er heller ikke nemt at finde, men hvis du peger din browser mod Windows Server 2008-siderne (www.bit.ly./bteiFC) og ser ned langs siden, vil du finde overskriften »Certification Test Tool«.

Nedenunder er der download-links til både 32-bit- og 64-bit-toolkits, og de kan begge køre på Windows 7, Vista og Server 2008. Hent den, du foretrækker og installer den med standard- indstillingerne.

Efter at du har downloadet dette toolkit, klikker du »Start«, skriver windows system og klikker på linket »Windows System State Analyzer« for at starte programmet.

[pt id='2010832' size='large' link='file' html_attrs='title="Et enkelt klik og System State Analyzer går øjeblikkelig i gang med at optage et snapshot af din pc’s konfiguration."']

Det virker på den måde, at det tager snapshots af din pc – noget, der fuldstændig beskriver dens filer, registreringsdatabasenøgler, tjenester og drivere. Det går som regel forbavsende hurtigt. Det tager omkring tre minutter på en frisk top-pc. Hvis du har en ældre maskine, kan analysen dog tage en time eller mere.

Hvis du blot tager et snapshot for at vurdere en regulær programinstallation, kan det være en god ide at begrænse de detaljer, du beder SSA om at undersøge. Klik på »Tools | Options«, vælg alle andre drev end systempartitionen (forudsat at det er der, programmet skal installeres), og klik på »Remove«.

I ekstreme tilfælde kan du også fjerne din systempartition og kun gendanne en specifik mappe. Hvis du for eksempel tilføjer C:Windows, bliver ændringer her og i alle undermapper registreret, men tiden bliver reduceret til et minimum. Det kan betyde, at man ikke ser ændringer i andre mapper, og vi anbefaler, at du kun gør det, hvis du synes, at SSA er meget langsom.

Vælg nøjagtig de områder, du vil have med i dit snapshot, og klik »OK« for at bekræfte ændringerne.

Tag nogle snapshots

Den enkleste måde at teste SSA på består i at oprette et snapshot, installere et relativt komplekst program og sammenligne dem begge. Vi anbefaler et sikkerhedsværktøj i stil med PC Tools Spyware (www.pctools.com/spyware-doctor). Det er et program, der installerer drivere og tjenester og leverer en ganske interessant rapport.

Download den applikation, du vil installere og luk browseren og alle andre programmer, du har kørende. Når dit system er frit for aktive programmer, vender du tilbage til SSA og klikker på knappen »Start« i feltet til venstre. Og lad så blot SSA arbejde.

Dit snapshot kan være færdigt på få minutter, men hvis det ikke er det, må du ikke åbne andre applikationer. Det fører blot til ekstra systemændringer, hvilket reducerer snapshottets anvendelighed.

[pt id='2010828' size='large' link='file' html_attrs='title="Vil du kun spore filer registreringsdatabasen tjenester eller drivere – eller en kombination? System State Analyzer optager kun de ændringer du beder om."']
Se også:  ASRock Z270 Pro 4 [TEST]: Billigt bundkort leverer varen

Når det første snapshot er blevet oprettet, lukker du SSA og installerer det program, du har valgt til testen. Gør det, som om du virkelig vil installere det, og genstart, når du er færdig, hvis du bliver bedt om det. Til sidst indlæser du igen SSA og klikker på kappen »Start« i feltet til højre for at oprette det andet snapshot. Det tager cirka lige så lang tid som det første.

Producer nogle resultater

Når SSA meddeler, at det har afsluttet den anden scanning, kan du føle dig fristet til at klikke på Quick Comparison for at se resultaterne. Men takket være en uheldig grænseflade kan man vælge funktionen, før den rummer noget anvendeligt. Derfor skal du klikke på knappen »Compare« og vente på, at SSA specificerer forskellene.

Det er vores erfaring, at sammenligningsprocessen ikke tager ret lang tid. Du bliver også spurgt, om du vil oprette en detaljeret rapport. Klik »Yes«, peg programmet mod den mappe, hvor du vil gemme rapporten, og giv den et navn. Vent så, mens rapporten bliver genereret.

Endnu en tvivlsom grænseflade betyder, at SSA nu synes at fryse. Tag det roligt – programmet er ikke gået ned, det arbejder blot på rapporten. Til sidst kommer der et vindue, og nu kan du omsider se, nøjagtig hvad der er ændret mellem de to snapshot.

Læs rapporterne

Minimer html-rapporten og klik på knappen Quick Comparison for hurtigt at se, hvordan din pc’s opsætning er ændret. Du kan med det samme se, hvor nyttig SSA kan være.

Vores sammenligning i forbindelse med Spyware Doctor afslørede for eksempel med det samme, at programmet havde tilføjet tre tjenester til vores pc’s konfiguration og fortalte os alt om dem.

Programmet havde også tilføjet føjet en kernedriver til vores pc, og SSA viste, at det også havde modificeret en anden driver, Winsock IFS, for at opsnappe netværkstrafik. Det er til at forvente og helt acceptabelt for et sikkerhedsværktøj, men hvis du iagttog en enklere installation og konstaterede, at den gjorde det, burde det få alarmklokkerne til at ringe.

Du kan også se de filer, der er blevet føjet til din pc (signerede, ikke signerede og eventuelle manifester) plus filer, der er blevet slettet eller ændret. Det er normalt mindre nyttigt, end man skulle tro, for maskinen er fuld af midlertidige filer, der er blevet oprettet under setupprocessen.

Du kan naturligvis også bladre i nye, slettede og ændrede nøgler i hver hive i registrerings- databasen (»HKEY_CURRENT_USER«, »HKEY_ LOCAL_MACHINE« og så videre).

Også her der er en masse setuprelaterede detaljer, som ikke betyder så meget, men heldigvis er listen sorteret efter nøglenavn, og du kan derfor rulle forbi den mindre anvendelige information på få sekunder.

Gå mere i dybden

Quick Comparison virker normalt udmærket, men du kan af og til støde ind i problemer. Således bemærkede vi i vores Spyware Doctor-test, at SSA rapporterede mere end 16.000 tilføjelser til vores »HKEY_LOCAL_MACHINE« -hive i registreringsdatabasen.

Ja, hele 16.000. Og for at det ikke skal være løgn, lader Quick Comparison dig kun se dem i blokke på 1.000. Derfor er det ekstremt anstrengende at navigere rundt i den samlede liste.

Der er heldigvis en nem løsning, hvis du løber ind i den slags begrænsninger: Gå til den browserbaserede detaljerede rapport, du tidligere oprettede (hvis du ikke har gjort det, skal du klikke på »Detailed Report« i Quick Comparison-vinduet).

Hvilke filer har dette setupprogram føjet til dit system? Quick Comparison viser det hele helt ned i detaljen.

Denne udgave af rapporten indeholder alt det, du hidtil har set, men den sorterer også ændringerne yderligere. I stedet for simpelthen at vise nye, ændrede og slettede filer deler den nu listen op i sektioner, der håndterer DLL’er, eksekverbare filer, drivere og andet.

Hvis man er så uheldig at skulle undersøge tusinder af oplysninger, kan man i andre sektioner få dem på en enkelt webside, så man kan rulle ned langs listen eller søge efter en bestemt tekst, så man kommer lige til det, man søger.

Windows System State Analyzer er altså langtfra perfekt. Den er lovlig langsom, grænsefladen trænger til en omgang, og vi konstaterede, at den frøs regelmæssigt på et Vistasystem uden nogen indlysende grund.

På den anden side er den gratis, brugervenlig, og den leverer uvurderlige diagnoserapporter om ændringer på pc’en, og den information er nem ikke at få fat i på anden måde.

Se også:  TopDox giver samlet adgang til dine filer i skyen

Du kommer bestemt ikke til at bruge SSA dagligt, men den er stadig et meget nyttigt værktøj i ny og næ. Og den bør være en central del af en hver pc-brugers fejlfindingsudstyr.

Få alle de sammenligningsresultater, du skal bruge, ud af et enkelt script. Uden besvær.

Muligheden for at tage og sammenligne systemsnapshots er ekstremt nyttig, og man kan sagtens bruge den regelmæssigt. Du kan for eksempel tage et snapshot af hivene HKEY_LOCAL_MACHINE og HKEY_CURRENT_USER i registreringsdatabasen, før du installerer noget program fra nu af. Gør det til en vane. Hvis der senere opstår problemer, kan du tage endnu et snapshot, sammenligne de to og se, hvad der er ændret.

Hvis du vil køre System State Analyzer hele tiden, vil du naturligvis gøre processen så hurtig og nem som muligt, og der findes ingen enklere løsning end at bruge programmets kommandolinjefunktioner.

Når du har lært det, kan du definere de områder, der skal scannes, gemme et snapshot og producere en sammenligningsrapport. Alt det i en eller to batfiler, scripts eller genveje.

For at oprette et snapshot skal du skrive kommandoen SAnalyzer.exe Create [OutputFile] [Options]. Hvis du for eksempel vil basere et snapshot på de to vigtigste registreringsdatabasenøgler, kan du prøve SAnalyzer.exe Create c:regsnap.bin/R HKCU; HKLM. Nemt.

[pt id='2010826' size='large' link='file' html_attrs='title="Start af SSA fra et script og ikke fra Stifinder er et vigtigt skridt i retning af at automatisere snapshot- og sammenligningsprocessen."']

Tag to af dem (med forskellige navne), og du kan nu sammenligne dem fra kommandolinjen ved hjælp af kommandoen SAnalyser Compare [file1] [file2] [Compare Options] [Output file]. Med disse funktioner kan du kun sammenligne specifikke data i et snapshot – for eksempel kun filerne – men normalt vil man bruge funktionen /A til at sammenligne alting.

Det hele er altså temmelig ligetil, og du kan automatisere snapshotoprettelse og sammenligning på få minutter. Det eneste, du skal bruge, er de specifikke kommandolinjefunktioner, og dem kan du finde i filen »ReadMe.htm«, der ligger i folderen C:Program FilesMicrosoft LogoSoftware Certifikation ToolkitWindows System State Analyzer.

Hvad laver det speedup-program egentlig? Nu kan du finde ud af det

Ingen pc er nogensinde hurtig nok. Det er computerverdenens første lov. Derfor søger de fleste metoder, der kan vride mere ud af systemet. Desværre er det også gået op for nogle lurvede softwareudviklere, der har fundet på »speedup«-værktøjer, som lover meget, men som stort set ikke leverer noget som helst.

Normalt har man ingen chance for at vide, hvad et program har gjort. Hvis det scanner dit system, og du får at vide, at det ændrer dette og optimerer hint, tror du sikkert på det. Og hvis der er blevet ændret noget andet – du har for eksempel lige genstartet og genvundet ram, der gik tabt på grund af en læk i hukommelsen – kan din pc faktisk virke kvikkere. Du tænker, at det har hjulpet mærkbart.

[pt id='2010830' size='large' link='file' html_attrs='title="Har du spekuleret over hvad et speedup-program laver? Det kan SSA fortælle dig."']

System State Analyzer er en bedre mulighed. Hvis du kommer ud for et program, der ændrer dine indstillinger, men som ikke siger hvordan, skal du blot tage et snapshot før og efter ændringerne og sammenligne resultaterne. Du kan hurtigt se de filer, der er ændret, og det burde give dig et meget bedre indtryk af programmets værdi, og af om det er værd at beholde.

Brug snapshotbegrebet til at afinstallere programmer ordentligt

System State Analyzer kan tage snapshot af dit systems tilstand, sammenligne dem og vise forskellene. Den kan ikke dog gøre andet med denne information, og det er på en måde en skam. Andre programmer går nemlig videre.

Total Uninstall (www.martau.com) kan for eksempel tage et snapshot af din pc, før du installerer et program og et umiddelbart bagefter. Programmet kan vise en komplet oversigt over de filer og registreringsdatabasenøgler, der er blevet tilføjet eller ændret.

Det vigtigste er, at det kan nulstille disse ændringer, når du vil, og det kan fjerne programmet totalt, så der ikke ligger noget af det ragelse, som almindelige afinstallationsprogrmmer tit efterlader.

Programmet står ikke alene: Registry Watch (www.easydesksoftware.com) gør noget lignende. På trods af navnet overvåger det både filsystemet og ændringer i registreringsdatabasen. Det var også ret hurtigt i vores test, og det virker normalt på enhver Windowsversion fra den ærværdige 95 til den seneste 7-version.

Del denne