Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan får du verdens bedste applikationer på skrivebordet

Skræddersy onlinetjenester og kør dem direkte fra skrivebordet med Mozilla Prism.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Prism – »Browseren, der ikke distraherer« – tager dine foretrukne websites og forvandler dem til konfigurerbare desktopprogrammer.

Efterhånden som skellet mellem desktop- og onlineapplikationer bliver udvisket, giver Prism mulighed for at oprette individuelle genveje til de webtjenester, man bruger regelmæssigt. Det er slut med at åbne et browservindue med tilbage- og fremadknapper. Applikationerne får deres eget ukomplicerede vindue.

Man kan desuden ændre udseende på dette vindue, hvis man får brug for det. Den eneste begrænsning består i, at man skal være online for at bruge dem.

Lav dine applikationer

Prism fås til Mac, Linux og Windows i to versioner, en enkeltstående installation og en version, der virker som add on til Firefox.

Vi har brugt version 2 til de praktiske dele af denne artikel, og vi har kørt den på Windows XP.

Det er meget nemt at bruge Prism til at lave applikationer fra websites. Kør Prism. En dialogboks beder dig skrive url’en for den site, du vil konvertere.

Man kan også bruge Firefox-addon-udgaven, navigere til det site, man vil køre i Prism, og derefter vælge »Convert Website to Application« i Tools-menuen. Denne gang bliver url’en automatisk udfyldt.

Lad os prøve det med online-billedbehandleren Splashup (www.splashup.com). Kør Prism og skriv url’en www.splashup.com. I navnefeltet skriver man »Splashup Photo Editor«.

Lige nedenunder kan man inddrage forskellige browserelementer. I dette tilfælde lader vi være med at krydse dem af, bortset fra »Enable Navigation Keys«. Hvis man farer vild i applikationen, kan man altid gå tilbage og fremad gennem »sitet«.

Man kan også bede Prism oprette en genvej til applikationen. Det er en god ide, og det kommer vi ind på om et øjeblik. Lige nu skal vi klikke i »Desktop«-boksen. Klik »OK« og se på skrivebordet.

Nu burde der være et nyt ikon, der hedder »Splashup Photo Editor«. Giv det et dobbeltklik, så bliver Splashup-sitet kørt i Prism.

Der er flere menubaserede indstillinger, man kan føje til konfigurationen. Klik på ikonet »Commands« nederst til højre. Med menuen »Tools« kan man stille Firefox-addons til rådighed for Prism-applikationer. »Print« og »Page Setup« giver sig selv.

Prøv at klikke på linket »Jump straight in« i Splashup-vinduet. Nu bliver applikationen kørt i et nyt Prismvindue – ikke et nyt Firefoxvindue. Prism renderer sider og parser kode ligesom Firefox, men uden alle detaljerne. Lad os kigge nærmere på, hvad der sker under kølerhjelmen.

Konfigurationsfiler

Gå tilbage til det desktopikon, som Prism oprettede til applikationen. Højreklik på det og vælg »Properties«. Man kan se en meget lang genvejssti til applikationen. Den giver os nogle vigtige tip om, hvordan Prism fungerer.

Genvejen kalder Prism, der sender et kald til de konfigurationsdata, som er gemt i en speciel »WebApps«-mappe. Start Windows Explorer og gå til folderen »WebApp«.

Her burde der være en mappe ved navn »splashup.photo.editor@prism.app«. Luk den op. Her finder man et par initialiseringsfiler.

Hvis man åbner filen »webapp.ini« i en teksteditor, vil man se en række enkle konfigurationsparametre, der svarer til de valg, vi traf tidligere. Der er også et par, som ikke er tilgængelige via Prisms menugrænseflade – for eksempel attributten »sidebar«.

Enhver af disse parametre kan ændres. De binære parametre kan indstilles til sand eller falsk, og man kan erstatte tekststrengene, som man vil.

Her er noget mere spændende. Vælg alle filerne i »splashup«-mappen og hold [Ctrl] nede. Klik og træk en kopi af disse filer til skrivebordet. Mens de kopierede filer stadig er markerede, højreklikker man og vælger »Send to | Compressed (zipped) Folder«.

Nu bliver der oprettet en ZIP-fil på skrivebordet. Vælg og omdøb filen til »splashup.webapp«. Filens ikon ændrer sig og viser, at den nu er associeret med Prism.

Nu har vi oprettet en webapp.bundle – en bærbar applikationsversion af et website, der er konverteret til Prism. Dobbeltklik på det splinternye ikon, og Splashup bliver kørt i et nyt vindue.

Tilføj styles

Denne webapp-bundle er meget nøgen. Prism understøtter flere konfigurationsfiler, som man kan bruge til at skræddersy konverterede sites til personlige applikationer.

Man kan ændre CSS-styles ved hjælp af en fil, der hedder webapp.css, og JavaScript-adfærd suppleret med webapp.js. Her er et eksempel. Gå til YouTube (www.youtube.com) og lav den til en Prism-webapp. Åbn så en teksteditor og skriv denne kode:

body{font family:Times New
Roman,serif;}

Gem filen som »webapp.css«. Naviger til »Documents and Settings | username | Application Data« og find WebApps-mappen igen. Her finder vi YouTube-mappen for det site, vi konverterede før. Luk den op. Træk og slip filen »webapp.css« til mappen.

Kør Prism-webapp’en YouTube. Nu burde al teksten være formateret med Times New Roman i stedet for Arial, der er standardskrifttypen.

For at finde flere CSS-ændringer, som kan indføres, skal man installere addon’en Web Developer i Firefox og vælge »Edit CSS«. Det giver adgang til CSS-filen for det site, man browser i, og så kan man lokalisere de klasser, man kan redigere og tilsidesætte ved hjælp af webapp.css i en Prism-bundle.

Der har været nogen diskussion mellem bloggere i Adobe- og Mozilla-lejrene. De snerrer ad hinanden over AIRs og Prisms funktioner. Sandheden er, at de ligner hinanden meget.

Adobe AIR kører HTML CSS, Flash og andre webteknologier – ligesom Prism. Dens kerne er WebKit, der er den browserengine (opensource), som bruges i Apples Safari. Prisms kerne er Cecko – Firefox’ browserengine.

Den væsentligste forskel er, at hvor Prisms oprettelse af webapplikationer sigter på, og er tilgængelig for, almindelige webbrugere, henvender AIR-progammering sig udelukkende til udviklere.

AIR-applikationer er specielt lavet til AIR. De bruger et bibliotek af frameworks og en SDK, der gør det muligt at debugge, før man går i gang. Man kan finde nogle fikse eksempler på www.adobe.com/air/.

Google Gears er endnu en teknologi, der har til formål at lægge webtjenester på skrivebordet. I modsætning til AIR og Prism, arbejder Gear dog offline med et »LocalServer«-modul, der cacher og håndterer applikationer direkte fra computeren til ens browser.

Der er også et databasemodul og et »WorkerPool«-modul, der overtager eksekveringen af JavaScript fra ens browser og øger kompatibiliteten og hastigheden med Gears-applikationer.

Prism kan bruges til at indkapsle og køre en hvilken som helst website, og AIR er beregnet til enkeltstående applikationer, men Gears kan bruge til at udvide sites’ funktionalitet online ved hjælp af databaseinformation og ved at køre JavaScript i Gears WorkPool.

Gears er ikke helt klar – den er i øjeblikket i version 0.3 – men man kan finde Gears-funktionalitet på sites som MySpace og Digg.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]