Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan bliver Intels næste processorer

For nyligt løftede Intel sløret for deres næste mikroarkitektur, som vil danne basis for den kommende generation af chips fra processor-giganten. Her kan du læse, hvad der er i vente.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De seneste Intel-processorer, som du møder i mange af de maskiner, der er på markedet lige nu, er baseret på Nehalem-arkitekturen. Det gælder alle Core i3-, i5- og i7-modeller.

I slutningen af året ryger denne arkitektur imidlertid på pension og bliver erstattet af den næste store landvinding i Intels processorteknologi. En helt ny arkitektur, der har fået det nuttede navn Sandy Bridge og vil give væsentlige forbedringer i forhold til Nehalem.

Intelligente chips med integreret grafik

Arkitekturen blev præsenteret ved en nylig messe, hvor Intel fremviste en wafer af chippen og fortalte om de fremskridt, der er gjort.

På ydelsessiden kan vi forvente at den nye chips vil afvikle betydeligt flere instruktioner pr. taktcyklus end den nuværende generation, og at der samtidig vil være hurtigere dataudveksling imellem de forskellige dele af chippen.

Turbo Boost-teknologien er yderligere forbedret, så den automatiske overclocking foregår mere intelligent og er endnu bedre til at justere kernerne til den maksimale ydelse.

En ny type instruktioner kaldet Advanced Vector Extension understøttes også, så du får hurtigere behandling af forskellige multimedie-opgaver, som eksempelvis lyd- og videoafspilning.

Lige som Core-processorerne anvendes der 32nanometer-teknologi. Hvor de fleste af den nuværende generation er dual-core processorer, vil processorerne til Sandy Bridge have fire kerner som standard, mens man senere vil se processorer med både seks og otte kerner.

Et andet af de nye tiltag, som skal forbedre ydelsen, er en endnu højere integration mellem processor og grafikchip. Gpu’en er nu fuldstændigt integreret på samme chip som processoren og deler også samme hukommelse.

Den nye grafikkerne, som har undergået en større opgradering og nu også er bygget på 32nm teknologi, skulle give væsentlig forbedring af floating point samt videoredigering og andre ressourcekrævende grafikopgaver.

Højere ydelse i bærbare maskiner

Intel skjuler ikke, hvad det primære formål med den nye arkitektur er – at klemme mere ydelse ud af bærbare computere. Fremtidens bærbare skal ikke være nedskalerede versioner af stationære computere, men skal kunne klare de samme opgaver.

Denne pointe understregede Intel ved at vise en bærbar med Sandy Bridge afvikle et komplekst billedbehandlingsprogram, der sædvanligvis ville kræve en kraftig stationær.

Det skærpede fokus på det bærbare marked medfører, at der udover kraftigere ydelse er lagt vægt på at begrænse strømforbruget.

I dag har Core i5 og Core i7 modellerne almindeligvis et forbrug på 88W TDP. De nye Sandy Bridge processorer skal være i stand til at give en ydelse, der er bedre end de stærkeste Core i7 modeller uden at bruge mere end 70W TDP.

Samtidig kommer vi også til at se lavenergi-modeller med et forbrug så lavt som 35W TDP.

Snup en billig Core i7

Efter planen skal Sandy Bridge lanceres i fjerde kvartal af dette år, og det forventes, at vi vil se de første maskiner med den nye teknologi tidligt i 2011. Blandt de første vil formentligt være stationære computere i mellemklassen baseret på den kommende Sugar Bay platform.

Efter alt at dømme vil du ikke kunne opgradere din eksisterende pc med en ny Sandy Bridge processor. De kommer nemlig til at kræve et helt nyt chipsæt og en ny LGA 1155 H2 socket.

Går alt som det plejer, får de nuværende modeller dog lov at blive på markedet en tid efter, hvor de degraderes til lavpris-markedet. Hvis du ikke lige er klar til den store opgradering, bliver det således her, du får mulighed for at gøre dig et kup med en billig Core i7.